Karaer: Turizmi bilmeyen insanların ahkam kesmesine dayanamıyorum

Karaer: Turizmi bilmeyen insanların ahkam kesmesine dayanamıyorum
Uttrecht Turizm Fuarı'dan basınla bir araya gelen Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı Yıldıray Karaer, Rusya krizi, 2016 sezonu, Avrupa pazarı, Corendon'un hedef, planlama ve yeni yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye turizminin ağır bir krizle yüz yüze olduğunun altını çize Karaer, pek çok otelin atıl duruma düşebileceğini söyledi. Karaer, "Hollanda'nın köylerinden iki tane turist getirmemiş, üç tane uçağın riskini almamış, gazeteye ilan verip 'ya bu telefon niye çalmıyor' diye beklememiş, işten anlamayan insanların turizm konusunda ahkam kesmesine dayanamıyorum.'' dedi.


Savaş Daş-TurizmGüncel-Utrecht

Karaer, sözlerine 23 yıldır Hollanda fuarına katıldığını ve her yıl fuara bir kriz başlığı ile geldiklerini söyleyerek başladı. 1997 yılından beri ağırlıklı olarak Hollanda ve Belçika pazarı ile çalıştıklarını ve her zaman en büyük satışı Türkiye’ye yaptıklarını belirten Karaer, ‘’Yaptıklarımıza her sene bir şeyler ilave ediyoruz. En büyük satışı her zaman Türkiye'ye yaptık, her zaman en büyük parayı Türkiye'de kazandık ve kazandığımızı da yine turizme yatırdık. Bizim başladığımız yıllarda 180 bin civarında Hollandalı turist gelirken bu rakamı 1.2 milyona taşıdık.’’ dedi. Son zamanlarda bu rakamlarda gerileme yaşandığını belirten Karaer’in konuşmasının satır başları şu şekilde:

''SADECE TÜRKİYE’YE OPERASYON YAPARKEN ÖNÜMÜZ KESİLDİ''

‘’Zaman zaman Hollanda'da önümüze engeller çıkarıldı. Birkaç yıl evvel kapasitesi yüzde 70 ve üzeri olan tur operatörlerine yönelik özel bir sigorta sistemi hayata geçirildi. Bir kategori oluşturuldu ve biz o kategoriye girmemek için Türkiye'nin yanında Yunanistan, Bulgaristan, Endonezya, Fas ve Mısır gibi 11 ülkeye daha operasyon başlattık. Bunun nedeni ise sadece Türkiye’ye dönük operasyon yaparken önümüzün kesilmiş olması. Bankalar nezdinde dahi riskli görülüyorduk. Biz de bir yandan alternatifler yaratıp, bir yandan da yatırımları farklı yerlere kaydırmaya dikkat ettik. Gelinen noktada diğer ülkelere yaptığımız sayılar Türkiye'nin de üzerine çıktı. Nedeni ise Hollanda'nın adımı neticesinde başka ülkelere de yatırım yapmış olmamız.

''OTELCİLİK ALANINDA BÜYÜYECEĞİZ''

Hollanda'da yaptığımız otel yatırımı bunlardan bir tanesi. 1997 senesinde çıktığımız yolculuğa, ortağımla beraber Corendon Hotels markasını ekleyerek devam ediyoruz. Corendon Hava Yolları Hollanda, Corendon Hava Yolları Almanya, Corendon Hava Yolları Belçika, Corendon Hava Yolları Türkiye'den sonra, Corendon Hotels Türkiye ve Corendon Hotels Hollanda'yı da hayata geçirdik... Hollanda da iki otel faaliyete geçirdik. Yeni otelimiz de yolda. Barselona, İbiza ve Londra'da yeni otel projelerimiz var. Otelcilik alanında da büyümek istiyoruz.

İzlediğimiz yöntemler bve uyguladığımız stratejilerle turizme değişik bir bakış açısı getirmeye çalıştık. Bunun bir parçası olarak da yeni 'safety demo' filmi yaptık. Farklı olmasını istedik ve filmi Türkiye'yi tanıtan bir hale getirdik. Bunun çalışmasına geçen yıl başladık iki ay uğraştık. 4.5-5 dakikalık safety demo filminin içinde insanlara hem Türkiye'yi tanıtmak hem de bir tatil havası oluşturmak istedik. Fuarda bunun lansmanını yapacaktık ama İstanbul'da patlayan bomba nedeniyle bunu iptal ettik.

KIBRIS’IN YAPTIĞINI YUNANİSTAN YAPMIYOR

Kıbrıs'ta uzun dönemli bir tesis kiraladık ama  Maliye Bakanlığı alt kiralama yapılmasına izin vermedi. Kıbrıs destinasyonunun açılması için hem hava yolu şirketi, hem de tur operatörü olarak maddi yatırımlarımız olmuştu. Maliye Bakanı'nın inadına ve turizmi katletmesine ben katlanamadım ve yaptığımız tüm yatırımları çöpe attık. Ona, sitem ederek sizin yaptığınızı Yunanistan yapmıyor dedim ve tavır olarak çekildik Kıbrıs'ta. Bizim KKTC için yaptığımızı kimse yapmadı. Kıbrıs'a başladığımızda Rum lobisi büyük bir kampanya başlattı. Biz bütün bunları aştık ama Kıbrıs hükümetinin tutumu yüzünden bu destinasyondan vazgeçtik.'

''OTELLER CİDDİ BİR KRİZLE YÜZ YÜE KALACAK''

Karar, zor geçeceği anlaşılan 2016 sezonu için ne tip önlemler aldıkları şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

''Türkiye'de ne zaman bir kriz yaşansa, biz bünyemize bir destinasyon daha ilave ettik. Şimdi de mesela tur operatörü olarak buradaki kapasitemizi İspanya'ya kaydırabiliriz.Türkiye ile yaptığımız sayıları Yunanistan'da veya İspanya'da yapamayız ama uçakların yönünü bu ülkelere çevirebiliriz. Hava yolu anlamında ise uçaklarımızı wet liease operasyonlarına verebiliriz. Bunları bu şekilde bertaraf edebiliri ama bertaraf edemeyeceğimiz şey ise otel yatırımları. 2016'da tüm konaklama sektörü ciddi bir krizle yüz yüze kalacak. Bunu bertaraf etmek çok kolay olmayacak. 2016'da bazı oteller boşa çıkacak. Bu krizin 1 yıl süreceğini de zannetmiyorum. İsrail ile yaşanan 'one minute krizi'  bile beş yıl sürdü. Biz beş yıl boyunca İsrailli turisti kaybettik.

''OLUMLU MESAJLAR VERMEK İŞLERİ OLUMLUYA ÇEVİRMİYOR''

Olumlu mesajlar vererek işleri olumluya çeviremiyoruz. İşler bizimle çözülmüyor. Devlet büyüklerinin bu işlerin çözümü konusunda çaba sarf etmesi lazım. Rusya'daki Türk tur operatörlerinin başına gelenler ortada. Öger Travel da operasyonlarını durdurdu. Değişik pazarlarda Türkiye'nin lokomotifi olabilecek kaç tane tur operatörü var? Herkes otel yapıyor ama yarın öbür gün bu otelleri satacak oyuncu bile bulunamayacak.''

''BİZDEN İYİSİNİ Mİ BULACAKLAR MANTIĞI YANLIŞ''

Türkiye'nin bir an önce huzuru bulması gerektiğini dile getiren Karaer, ''Barış ve huzurun olmadığı yerde turizm olmaz.'' dedi ve ekledi:

''Hollanda'nın, Almanya'nın, Belçika'nın her zaman gidecek başka bir destinasyonu var. Hollandalılar eskiden karavanlar ile tatile giderlerdi. 5 yıldızlı her şey dahil otellerle biz bunun yönünü değiştirdik. Ancak insanlar canlarını sokakta bulmadı. Mısır'a haftada 7 sefer yapıyorduk şimdi bir anda durdu. 'Bizden iyisini mi bulacaklar' diyerek kimse kimseyi kandırmasın. Hollanda'nın köylerinden iki tane turist getirmemiş, üç tane uçağın riskini almamış, gazeteye ilan verip 'ya bu telefon niye çalmıyor' diye beklememiş, işten anlamayan insanların turizm konusunda ahkam kesmesine dayanamıyorum.''

'DESTİNASYONLAR TEK BAŞINA KENDİNİ KURTARAMAZ'

Tanıtım çalışmalarına da değinen Karaer, tanıtımın ayrı ayrı değil, tek çatı altında yapılması gerektiğini söyledi. Karaer, ''Böyle tanıtım olmaz. Tanıtımın tek çatı altında yapılması lazım. İzmir, Belek, Kuşadası... bunlar tek başına kendini tanıtamaz. 'Türkiye'ye dönük seyahat sakıncalı' dendiğinde bu destinasyonlar tek başlarına kendini kurtarabilecek mi? Ben Bodrum'a uçak koymazsam oradaki otelci ne yapabilir? Mesela Kıbrıs'a her yıl 30 bin yolcu götürüyorduk. Şimdi kapattık orayı. Nasıl götürecekler 30 bin yolcuyu?

'OTELCİLER BORCUNU NASIL ÖDEYECEK?'


Rusya'nın yaratacağı kaybı kapatabilecek bir pazar olmadığını belirten Karaer, otelcilerin kayıplarına ve yeni yatırımlara da değindi ve şunları söyledi:

''Rusya'daki kaybın Avrupa'dan telafi edilmesi mümkün değil. Bedavaya verirsen Alman gelir. Otel fiyatları yüzde 25-30 hatta yüzde 50 oranlarında düşecek. Bunu kim karşılayacak? Adam kredi çekmiş. Bu fiyatlara satarsa borcunu nasıl ödeyecek? Bankalar 'Biz otelcilerin borcunu öteleyelim ama merkez bankası da zorunlu karşılıkları kaldırsın' diyor. Yeni yatırımların bekletilmesi lazım. Ben hep şunu söylüyorum: Hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. 3-5 sene önceki gibi olsaydı, 'yatırımlar durmasın, sayıyı artıralım' derdim. Ama Türkiye'nin bu şartlarında turizm sektörünün de stratejisini değiştirmesi gerekiyor. Hiçbir sorun yokmuş gibi bu kadar odanın piyasaya girmesi herkesi zora sokacak.''

'DEVLET DESTEĞİ BİZİM İNDİRİMLERİMİZİ KOMPANSE EDECEK'

Bakanlığın açıkladığı desteklerin, sektöre belli oranda yardımcı olacağını söyleyen Karaer, ''Yolcu getirmek için maliyetleri düşürmek lazım. Devletin vermiş olduğu destek, bizim indirimlerimizi kompanse edecek.'' dedi.

2015 NASIL GEÇTİ, 2016 HEDEFLERİ NELER?

Son olarak 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 hedeflerinden bahseden Karaer, şu verileri paylaştı:

''2015 yılında hedefleri tutturduk. 260 bini Türkiye'ye, geri kalanı diğer ülkelere olmak üzere Hollanda'dan toplam 477 bin yolcu sayısına ulaştık. Belçika ile birlikte 600 bin rakam 600 bin oldu.

2016 yılı içinse, Hollanda'da Türkiye ve diğer diğer destinasyonlar dahil 610 bin, Belçika'dan ise 110 bin kişiye ulaşmayı planladık. En büyük artış ise İspanya'ya dönük olacak. TUI'den İspanya'yı çok iyi bilen bazı isimler transfer ettik. Bu nedenle İspanya'ya dönük kapasiteyi yüzde 100 arttırdık.''



Bu Haber 12.01.2016 - 16:38:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • mehmet cingöz 13.01.2016 - 03:03

    Çok güzel bir analiz

  • mehmet demir 13.01.2016 - 01:57

    doğru söz işte

  • Nezih Kaya 13.01.2016 - 11:40

    Sonuna kadar katiliyorum. Özellikle hic bir tasin altina elini koymamis ahkam kesenlerle sezonda neler olacagini gorecegiz. Gercekci bir analiz yapmis kutluyorum.

  • RAMER PARTNERS 13.01.2016 - 10:31

    Sektörde uzman bir kuruluş olarak; Sektördeki en dogal ve candan özeleştiri ve acı gerçekler için teşekkurler.. CORENDON Farkı bu işte...Bu ruh başarılı olmayı gerektiriyor...

  • Kadir ugur 13.01.2016 - 08:46

    Son zamanlarda okudugum cok iyi bir yorum ve analiz. Tebrik ediyorum. Bilhassa Türkiye ye 3 tane turist getirmemis, bir cartir ucagi riskini tasiyip, Zorlugunu hissetmemis kisilerin turizm icin ahkam kesmesi sözlerini Kutluyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.