İzmir’e 5 bin yeni yatak yatırımı

İzmir’e 5 bin yeni yatak yatırımı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ‘ETİK Exclusive Yönetim Raporları’ 8’inci sayısı yayımlandı. Rapora göre yatırımcı portföyünden sağlanacak olan yatak kapasitesinin 3 sene içerisinde 5 binin üzerine çıkacağı belirtildi.

Daha önceki ETİK yönetim raporlarında, turizm sektörünün yeni bir tesis projesi için 1,5 milyar dolar yatırım teşvik belgesi gönderildiğini ve turizme verilecek teşvik primlerinin 4’te 3’ünün İzmir’e yapılacağının duyurulması üzerine bir gelişme de yatırım alanında gerçekleşti. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Uğur Şahbaz, ’’Turizm yatırımcısı, inşaat ve gayrimenkul planları yapan ve Türkiye genelinde faaliyet gösteren 8 grup ve 12 otel, yatırımlarını 2017 yılı sonuna kadar tamamlamış olacak. Aynı zamanda yatırımlar, İzmir’in Bayraklı, Konak merkez ile Özdere, Gümüldür ve Alaçatı’da yoğunlaşacak. Yeni yatırımların Hilton’dan Greenpark zincirine kadar uzanan yatırımcı portföyünün sağlayacağı yatak kapasitesinin de 2017 yılına kadar 5 binin üzerinde olacak’’ dedi.    
 
İZMİR BELGELİ TESİS SAYISI 226 OLDU
 
Raporda, ayrıca Mayıs sonu rakamlarına göre İzmir’de belgeli tesis sayısında artış olduğu kaydedildi. Son bir yıldaki verilere göre, 218 belgeli tesis sayısı 226 adete yükseldi ve bu tesislerin 161 tanesi konaklamada faaliyet gösteren tesisler oldu. Son bir yıl içinde sayı bakımından en çok artış gösteren tesis gruplarına bakıldığında, daha önce 12 tesise sahip 5 yıldızlı otellere 3 adet daha tesis eklendiği ve 5 yıldızlı otellerin bu yıl toplamda 15 adeti bulduğu görüldü. Buna karşılık, geçen sene 25 adet olan 4 yıldızlı otellere bu sene 4 tane tesis daha eklendiği ve bu sayının 29’a yükselmiş olduğu gözlendi. Öte yandan, ülkemizde sayı bakımından en fazla tesise sahip olan 3 yıldızlı otellere göz atıldığında ise, geçen sene 35 olan tesis sayısına 3 adet daha eklendiği ve böylece bu sayının 38 olduğu kaydedildi.
 
5,4 ve 3 yıldızlı otellerin aksine 2 ve 1 yıldızlı otellerin tesis sayılarında ise düşüş yaşandı. 2 yıldızlı otellerin tesis sayıları incelendiğinde, 2013 yılında 31 adet olan tesis sayısı, bu yıl 29 adete geriledi. Geçen sene, toplamda sadece 1 adet tesise sahip olan 1 yıldızlı otellerin, 2014 yılı itibariyle artık hiçbir tesise sahip olmadığı görüldü. 
 
ÇEVREYE DUYARLI TESİS SAYISI 80’İ BULDU
 
Öte yandan, ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geçen yıl Mayıs ayı sonuna kadar 22 adet ”Çevreye Duyarlı Tesis’’ (Yeşil Yıldız) belgesi alınırken, bu sayının 2014 Mayıs ayı sonu itibariyle 80 adete kadar ulaştığı açıklandı. İller bazında Çevreye Duyarlı Tesis sayılarına bakıldığında Antalya 41 adet ile ilk sırada yer alırken, Antalya’yı 9 adetle İstanbul takip etti. İzmir ve Muğla ise 7 adetle 3’üncü sırada yer aldı.   
 
AVRO ve DOLAR AYLIK BAZDA KAYBETTİRDİ, YILLIK BAZDA KAZANDIRDI
 
Kurlar ve reel getiriler bazında avro ve dolar aylık dönemde turizmi olumsuz etkilerken, yıllık bazda ise turizme kazanç sağladı. Merkez Bankası’nın faiz alanında yaptığı düzenlemelerle birlikte dolar ve avroda görülen gerilemeyle birlikte 2013 yılında meydana gelen yüksek reel getiriler erimeye başladı. Raporda yer alan istatistiğe göre, Mayıs ayı öncesi 12 aylık döneme bakıldığında, doların ve avronun aylık, 3 aylık ve 6 aylık reel kayıp oluşturduğu görüldü. Rakamlara bakıldığında ise dolarda reel kazanç yüzde 4,3 olurken, avrodaki değer ise yüzde 10,4 olarak gözlendi. Mevduat faizi ise son üç ay hariç, 9 aylık dönemde reel kayba neden oldu. Borsa İstanbul’un ise son dönemlerde kazanç getirmesi dikkat çekti.


Bu Haber 14.06.2014 - 09:44:20 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.