İzmir: Kruvaziyer yolcusu düşüyor, havayolu yolcusu artıyor

İzmir: Kruvaziyer yolcusu düşüyor, havayolu yolcusu artıyor
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ve İzmir turizminin 7 aylık durum analizini ortaya koyan ’’ETİK Exclusive Yönetim Raporları 12’nci sayısı’’ yayımlandı. Rapora göre, 2014 yılının ilk 7 aylık döneminde kurvaziyer yolcu sayısında yaşanan düşüşe karşılık, havayoluyla gelen turist sayısında artış olduğu belirtildi. Deniz yolu ile gelen yabancı ziyaretçi sayısında yaşanan düşüş, raporda dikkat çeken bir diğer gelişme oldu.



Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), İzmir turizmini tüm ayrıntılarıyla masaya yatırmaya devam ediyor. Son yayımlanan ETİK Exclusive Yönetim Raporları 12’nci sayısına göre, kurvaziyer yolcu trafiğinde yaşanan düşüşten dolayı, yılın ilk 7 aylık döneminde İzmir’i ziyaret eden yabancı sayısı yüzde 4 oranında azalaral, 744 binden 714 bine gerilediği belirtildi. Yine raporda, 7 aylık dönemde İzmir’e havayolu aracılığıyla gelen yabancı ziyaretçi sayısının, yüzde 4,7 oranında artarak 480 binden 503 bine yükseldiği görüldü.

TURİSTLER DENİZYOLU’NDAN VAZGEÇTİ

Deniz yolu ile gelen yabancı ziyaretçi sayısına bakıldığında ise, bu sayının yüzde 20 oranında azalması dikkat çekti. Ayrıca, 2013 yılında 264 bin kişi olan deniz trafiğinin bu yıl 211 bin’e düştüğü açıklanan raporda, öte yandan önemli liman noktalarımızdan biri olan Alsancak limanı kurvaziyer yolcu girişlerinin ise, yaklaşık yüzde 20 oranında 166 binden 132 bine gerilediği açıklandı.

İZMİR MÜZELERİNE İLGİ AZALDI

Ayrıca son 3 yıllık periyoda bakıldığında, İzmir’de müze ve ören yerlerini ziyaret eden sayısında düşüş yaşandığı gözlendi. 6 aylık dönemler dikkate alındığında ise, toplam ziyaretçi sayısının 1 buçuk milyondan 1,2 milyona gerilediği belirtildi. 

HOLLANDA, İRAN, FRANSA, BELÇİKA PAZARINDA GELİŞME VAR

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler,  İzmir’in 2014 yılı 7 aylık dönemlerinde yaklaşık yüzde 5 oranında gelişme gösterdiğini ifade etti. Bu gelişmenin önemli bir kısmının Hollanda, İran, Fransa ve Belçika pazarlarından elde edildiğini söyleyen İşler, ayrıca Polonya, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerin pazarlarında önemli sayılarda gelişmeler yaşandığını sözlerine ekledi. Bu gelişmelerle birlikte gerilemelerde yaşandığına dikkat çeken İşler, İzmir’in başta Almanya olmak üzere İtalya, İngiltere, Rusya ve İsviçre gibi önemli pazarlarda gerileme yaşadığı bilgisini verdi.

ÖNEMLİ ÜLKE PAZARLARINDA ARTIŞ VAR

7 aylık dönemde yaklaşık yüzde 20 oranında gerileyen denizyolu ve kurvaziyer trafiği ele alınan raporda İtalya, Fransa ve Avusturya gibi pazarlarda yükseliş yaşandığı gözlendi. Ancak, Almanya, İsviçre, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Hollanda ve Avusturya gibi pazarların deniz trafiğinde ise ciddi düşüşler yaşanması, raporda bir diğer dikkat çekici gelişmelerden biri oldu.




Bu Haber 08.08.2014 - 11:11:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.