İzmir İl Özel İdaresi kapatılıyor, Balçova Termal Otel'in akıbeti ne olacak?

İzmir İl Özel İdaresi kapatılıyor, Balçova Termal Otel'in akıbeti ne olacak?
Kamuoyunda Bütünşehir Yasası olarak bilinen yasa gereği 2014 yılındaki yerel seçimlerin ardından kapatılacak İzmir İl Özel İdaresi'nin yaklaşık 3.5 milyar liralık gayrimenkullerinin paylaşılması konusu hakkında, bir açıklama da turizm sektöründen geldi.


Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği (ETİK)Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler’e sorulduğunda, aralarında Balçova Termal Otel, Kaya Termal Otel, Bozdağ Kayak Tesisleri, Sümerbank arazisinin bir bölümü, Selçuk Havaalanı gibi mülklerin de yer aldığı İl Özel İdare'nin gayrimenkul ve mal paylaşımının dikkatli yapılmasını, tesislerin siyaset ve bürokrasiye kurban edilmemesini istedi.
 
Balçova Termal Tesislerinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Sağlık Bakanlığı'na ya da Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi olasılığının çeşitli kesimlerce dile getirildiğini belirten  İşler şu ifadelerde bulundu;
 
“Ülkemizde turizm çeşitliliği olarak 30 yıldır gelişmeye  çalışan sağlık turizminin ilk tohumlarını  turizm sektörü olarak biz Balçova Termal'de attık. 176 dönüme sahip Balçova Termal, bu anlamda Türkiye’deki  ilk  sağlık turizmi  tatil köyüdür. Büyük bir deneyim, birikim ve mücadele sonucunda önce Sayın Mehmet Ali Çalkaya, ardından  Sayın Turabi Çelebi'nin büyük emek ve birikimlerle ileriye taşıdığı  ve bir başarı hikayesi olan Balçova Termal Tesislerinin aynı konseptte  sürdürebilirliğini sağlamalıyız. Her sene ortalama yüzde 90-95 dolulukla hizmet veren, termal ve sağlık turizminde önemli bir marka haline gelmiş olan   Balçova Termal tesisimiz, özellikle Nordik  ülkelerindeki turisti şehrimize kazandırmıştır. Bu yönüyle ülkemize tanıtım, vergi, istihdam ve katma değer sağlayan tesisin akıbeti onu yaratan ve bu noktaya getiren  sektöre  teslim edilmelidir. 

Bugün Balçova Termal gibi bir sağlık turizmi  markası yaratan sektör, adeta bu ürünü yoktan var etmiştir. Daha da önemlisi İzmir’in hatta Türkiye’nin, turizm çeşitliliğini artırarak, ülkemizin, satılabilir turizm çeşitliliği ürünü hususun da bir marka yaratmıştır. Biz diyoruz ki, tesisin kime verileceği  bizi çok ilgilendirmiyor. Ancak  yeter ki siyasete, bürokrasiye, ve erklerin kısır çatışmalarına kurban gitmesin. Türkiye’nin sağlık turizmindeki lider ve öncüsü olan Balçova Termal  Oteli geldiği noktadan geri düşürmeyelim , bunun vebali büyük olur ”
 
"CLUB MED'E BENZEMESİN"

TÜROFED Başkan Yardımcısı  ve Etik Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'nin sağlık ve termal turizmindeki en önemli markalarından biri olan Balçova Termal Tesisleri'nin de yıllardır atıl durumda kalan Foça'daki tatil köyü Club Med gibi olmamasını istedi. Özelleştirme  amacı  ile , turizm sektörünün  elinden alınan Club Med’in kaderine terk edildiğini belirten İşler, "Türk turizm tarihinde önemli bir mihenk taşı olan Club Med, yaklaşık 6 yıl önce özel sektörün elinden alınmış ve şu an bu tesis kaderiyle baş başa bırakılmıştır .Bu ayıp zaten İzmir’e  yeter İzmir turizminin ikinci bir Club Med vakası yaşamaya  tahammüllü  bulunmaktadır .   Turizmin bağrından koparılan bu tesis bir beton yığını ve  doğanın kontrolsuz istilasına  terk edilmiştir .Club Med   vergi,istihdam,döviz  deposu  iken  bugün bu tesis üzücü bir şekilde   atıl hale gelmiştir  ,.  Korkumuz o ki ; aynı şekilde bugün tartıştığımız Balçova Termal’in de kaderi  siyasi  kısır döngü ve  çekişmeler  içerisinde kalarak bir Club Med vakasına dönüşmemesidir   , Balçova Termal  tesisi  bugünkü  parlak  başarısının   gerisinde kalmamalıdır.  Hatta daha parlak bir geleceğe doğru yelken açmalıdır aynı konsepti koruyarak 4 yıldızlı tesisi olmalıktan  ,  5 yıldızlı tesis  kalitesine  çıkartılmalıdır , kalite ve hizmet çıtası daha da yükseltilmelidir .. Bu tesisi kısır çekişmelere kurban etmemeliyiz . Bu tesisi emin ellere, yani  onu yaratan  turizm sektörüne tekrar teslim etmeliyiz . Bunu yaparken  en önemli  kırmızı çizginin tesisisin   mevcut sağlık konseptinin korunmasıdır … Tesis kime devredilirse devredilsin ancak kesinlikle   yeşil alanları korunmalıdır ,betonlaşmanın önüne geçilmelidir ... Şu anda Balçova Termal’de bir oda başına 762 metrekare yeşil alan düşmektedir. Bu alanın 400 metrekarenin altına düşmemesi bir kırmızı çizgi ihlalı sayılmalıdır. Bu nitelik kesin  korunmalıdır,  kesinlikle   çehrelerini turizm adı altında peçeleyerek  ikinci konut ve  rezidansları diken  rant  düşkünlerine  verilmemelidir.. , Bu başarı ve  çeşitlilik  peçelenen  rant sahiplerine  kurban edilmemelidir, konut ve rezidans  rantçılarına  yağmalanmamalıdır. Balçova Termal ve diğer tesisler, kime verilecekse verilsin, şartnameye yeşil alanın korunması, betonlaşmanın önüne geçilmesi gibi kırmızı çizgileri  olan bir sınırlama getirilmelidir. Bu markayı yaratmak kolay olmamıştır. Hele hele uluslar arası arenada bu markayı   sürdürülebilir hale getirmek   çok daha zordur. Balçova Termal Oteli,  turizm  sektörüne ait olmayan  yaban  ellere değil,  bizzat  sektörün   yaratıp ülkemize sunduğu turizm sektörünün paydaşlarına ve  profesyonellerine  bırakılmalıdır" ifadelerinde bulundu.  
 


Bu Haber 22.10.2013 - 09:52:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.