İtalya'dan gelecek turist sayısında önemli bir değişiklik beklenmiyor

İtalya'dan gelecek turist sayısında önemli bir değişiklik beklenmiyor
TUROB, Milano’da düzenlenen BIT Milano Fuarı'na ilişkn raporunu yayımladı. EXPO 2015’in Türk turizmine de katkı sağlayabileceği belirtilen raporda, “Özellikle uzak destinasyon katılımcılarının bir kısmının ülkemize de gelmeleri sağlanabilir” denildi.


Geçen yıl Türkiye’ye gelen İtalyan turist sayısında geçen yıl yüzde 5’lik gerilemeye karşın, İstanbul’un ağırladığı İtalyan turist sayısı yüzde 6.5 artarken, mayıs ayında Milano’da gerçekleştirilecek olan EXPO 2015’in Türkiye’ye yönelik turist hareketine de katkı sağlaması hedefleniyor. Avrupa’da turizm sektörünün en eski fuarlarından biri olan BIT, İtalya’nın Milano şehrinde 12-14 Şubat 2015 tarihleri arasında 35. kez gerçekleştirildi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin de (TUROB) iştirak ettiği fuarda , ‘Turkey HOME’ konsepti yle hazırlanan yaklaşık 200 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standı ilgi çekti.  TUROB tarafından fuarla ilgili hazırlanan sonuç raporunda, Milano'da EXPO merkezinin yapımı için yaşanan tüm olumsuzluklar ve gecikmelere rağmen 1 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açılacağı hatırlatıldı. Raporda “EXPO’nun yapılacağı Milano’nun ülkemize yakınlığı ve ulaşım alternatifleri dikkate alındığında etkin tanıtım ile ziyaretçilerin, özellikle uzak destinasyon katılımcılarının bir kısmının ülkemize de gelmeleri sağlanabilir” denildi.

İSTANBUL ARTTI


Gerek coğrafi olarak yakınlığı gerekse ulaşım kolaylığı nedeniyle ülkemiz turizmi açısından İtalya’nın en önemli pazar ülkeler arasında yer aldığına işaret edilen raporda, “2014 yılında Türkiye’ye gelen İtalyan turist sayısında yüzde 5 gerilemeye karşın aynı yıl içerisinde İstanbul’a gelen İtalyanların sayısında yüzde 6.5 artış kaydedildi.  İtalyan turistler ülkemizde en çok İstanbul, Kapadokya ve İzmir’e geliyor. Genel olarak kültür turizmi nedeni ile ülkemize gelen İtalyan turist sayısında son dönemlerde kruvaziyer ile İzmir varışlı turların sayısında artış gözlemleniyor” değerlendirmesine yer verildi.  Türk vatandaşları açısından da İtalya en çok ziyaret edilen ülkeler arasında yer aldığı belirtilen raporda, “Ziyaretlerin büyük kısmı turizm amacı ile yapılırken, iş turizmi sayısı da önemli derecede artıyor. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre; İtalya’yı ziyaret eden Türk vatandaşlarının sayısı 2003 yılında 90 bin iken 2012 yılında 248 bin ile zirveye çıktı ve 2014 yıl sonunda 196 bine geriledi” denildi.

GÖZLER RUSYA’DA

Raporda İtalya’nın, Türkiye’nin en önemli pazarlarından olan ve bu yıl ekonomik kriz nedeniyle kan kaybı öngörülen Rusya’ya ilişkin beklentilerine de yer verildi. İtalya’ya gelen turistler içerisinde Rus turist sayısı kısa süre içerisinde önemli artış yakaladığına dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “2009 yılında İtalya’yı toplam 461 bin Rus turist ziyaret etmişken 2013 yılı sonunda 1 milyon 100 bin kişiye çıktı. Rusya’da 2014 yılının ikinci yarısında ortaya çıkan ekonomik koşullar sonrasında 2014 yılında ülkeye gelen Rus turist sayısında artış durmuştur. 2015 yılında ise Rusya’dan gelecek turist sayısında yüzde 30 düşüş bekleniyor.”

RAPORDAN NOTLAR

*THY, İtalya’daki 10. Uçuş noktası olarak 28 Nisan 2015 tarihinde İstanbul- Bari uçuşlarını başlatacak.

*Milano'da EXPO merkezinin yapımı için yaşanan tüm olumsuzluklar ve gecikmelere rağmen 1 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açılacak.EXPO’ nun yapılacağı Milano’nun ülkemize yakınlığı ve ulaşım alternatifleri dikkate alındığında etkin tanıtım ile ziyaretçilerin (özellikle uzak destinasyon katılımcılarının) bir kısmının ülkemize de gelmeleri sağlanabilir.

*Türkiye, Expo Milano’ya 4 bin 170 metrekarelik bir alanda katılacak. Türkiye, 147 ülke arasında en geniş alana sahip 5. ülke olacak.

*Sunexpress’ in İzmir'den Milano ve Roma'ya direkt uçuşlar başlatması son derecedoğru ve önemli bir adım olarak değerlendirildi.

*Geçmiş yılların aksine bu yıl fuara ülkemizden otellerin stand almadıkları dikkat çekti.

*İtalya’da mevcut ekonomik koşullar, iki ülke arasındaki siyasi gelişmeler ve fuarda yapılan ikili görüşmeler dikkate alındığında, 2015 yılında ülkemize gelecek İtalyan turist sayısında önemli sayıda değişim beklenmiyor.


Bu Haber 27.02.2015 - 10:57:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.