İstihdam seferberliğinde süistimal uyarısı

İstihdam seferberliğinde süistimal uyarısı
Türkiye genelinde başlatılan istihdam seferberliğinin suistimalleri de beraberinde getirdiği belirtiliyor. Çalışanlara işe giriş-çıkış yaptırıldığı, eşini-dostunu sigortalı gösteren 'uyanıklar' olduğu ifade ediliyor.



İşsizliğin azaltılması için başlatılan 'istihdam seferberliği'nin suistimalleri de beraberinde getirdiği belirtiliyor. Dünya Gazetesi'nden Sercan Akıncı'ya konuşan DİSK yetkilisi, bazı işletmelerin desteklerden yararlanmak için mevcut çalışanını 3 ay boyunca sigorta dışında bırakıyor. Haberde, bu suistimaller için yüksek cezalar getirildiği de hatırlatılıyor.

''EŞİNİ, DOSTUNU SİGORTALI GÖSTEREN UYANIKLAR...''

''Eşini, dostunu sigortalı gösteren uyanıklara karşı dikkatli olunmalı. Gelecek yıl işçisini çıkartandan verilen teşvikler geri alınsın.'' diyen Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Başkanı Kazım Doğan, istihdam seferberliğinin kayıt dışılılığa olumlu etki yaptığını, buna karşın işsizliğin azalmasında net etkinin azaldığını söyledi. İşini düzgün yapanla, bu tip işletmelerin birbirinden iyi ayrılması gerektiğini ifade eden Doğan, işe alınan kişilere göre verginin düşürülmesi gibi seçeneklerin bu ayrımın yapılmasında daha etkin olabileceğini bildirdi. Doğan, “Uyanık geçinenler, kendisine bu durumda da menfaat sağlıyor. Ufak tekstil atölyelerinde, zaten kayıtdışı işçi çalıştıran yerlerde kendi yakınlarını çalıştıranlar var. O yakınları devletin imkanlarıyla hiç bir külfet altına girilmeden sigortalı oluyorlar” dedi.

45 İŞÇİYİ İŞE ALANA 35 BİN LİRALIK DESTEK VERİLİYOR

Kayıtdışı işçi çalıştıran bir işletmenin bu durumda 45 kişiyi işe alması halinde her ay 35 bin liralık destekten yararlanabileceğini anlatan Doğan, dürüst çalışanların ödüllendirilmesine dayalı bir sistemin gerekliliğine vurgu yaptı. Doğan, 200 taşeron çalıştıran bir işletmeden bahsederek, geçen ay bu çalışanların tamamının tam süreli kadroya alındığını bildirdi.

İstihdam seferberliğinin kalıcı olabilmesi için de öneride bulunan Doğan, “Devlet destekten yararlananları takip etmeli. Bu yılın sonunda destekler bitince o çalışanlar çıkarılırsa, devlet desteğini geri almalı” ifadelerini kullandı.

''KAYIT DIŞI ÇALIŞAN SAYISINDA AZALMA OLACAK''

Devletin çalışanlara dönük verdiği teşviklerin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki, bu nedenle kayıt dışı çalışan sayısında azalma olacağı görüşünde. Bu destekler nedeniyle kimsenin kaçak işçi çalıştırmak gibi bir sorununun olmayacağını vurgulayan Öztiryaki, devletin verdiği teşviklerin uzun vadede vergilerle geri döneceğini kaydetti. İşçiyi alan şirketin, işlerden memnunsa o kişileri işten çıkarmayacağını vurgulayan Öztiryaki, “3 ay işsiz kalanların işe alınması halinde seferberlik desteklerinden yararlanılması konusu bence yorumlanmalı. İnsanları işten çıkarıp, 3 ay işsiz, sigortasız bırakıp, ondan sonra işe almak gibi bazı düzensizlikler yapıldığı tespit edildi. Buna büyük cezalar kondu. Bunların olmaması gerekiyor. Rekabet hem dünyada hem de Türkiye’de geçerli. Kayıt dışılık azalırsa işini düzgün yapan şirketler için pozitif etki yapacak” diye konuştu.

''KAYIT DIŞI İSTİHDAM YÜZDE 40'IN ALTINA İNDİ''

Kayıt dışı istihdam oranlarının 2000’lerin başında yüzde 60 iken yüzde 40’ın altına indiğine dikkat çeken İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı İsmail Gülle, istihdam desteklerinden yararlanmak isteyenlerin kayıt dışılığı azalttığını söyledi. Elektronik iletişimin bu kadar geliştiği bir ortamda bir şeylerin gizli kalmasının mümkün olmadığını kaydeden Gülle, “O nedenle bu desteklerle kayıt altına girmek cazip. Bir dönem sosyal yardımların fazlalığından dolayı istihdamın artmadığı, ya da artan istihdamın kayıt dışı olduğunu söylüyorduk. Çünkü hem sosyal yardımdan hem de çalışmaktan vazgeçmiyordu insanlar. Her türlü kurala uyanın, doğruyu yapanın bir farkı olması lazım. Şimdi vergide yüzde 5’lik bir indirim var. Benzer şekilde kayıt içinde kalanların da korunması, özel destekler verilmesi, bunun ödüllendirilmesi doğru olacak” dedi.





Bu Haber 20.03.2017 - 11:02:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.