İstihdam destek paketinde milyonlarca liralık vurgun iddiası

İstihdam destek paketinde milyonlarca liralık vurgun iddiası
2016 sezonunda ciddi bir talep sıkıntısıyla karlı karşıya kalan konaklama sektöründe istihdamın korunması için çıkarılan İŞKUR desteğinin bazı oteller tarafından istismar edildiği iddia ediliyor. Kimi holdinglerin haklarının çok üzerinde istihdam teşviki almak için, yüzlerce çalışanını turizme kayıtlı gösterdiği ifade ediliyor.


Zor günler yaşayan turizm sektörüne destek için açıklanan teşvik paketleri daha imzaları kurumadan yolsuzluk ve usulsüzlüklere sahne oldu. Sabah gazetesinden Metin Can'ın haberine göre, turizmdeki istihdamı korumak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel olarak çıkarılan İŞKUR İşbaşı Eğitim Paketi'nde, milyonlarca dolarlık usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.

VURGUN NASIL İŞLEDİ?

Teşvikli istihdamdaki vurgun çarkının ise şu şekilde işlediği öğrenildi: 12 Nisan'da hayata geçirilen teşvik uygulaması otellerdeki çalışan sayısının yüzde 10'unu geçmemek şartıyla İŞKUR tarafından istihdam desteği verilmesini kapsıyor. Antalya ve Muğla'da 44 bin 753 kişinin faydalanmasının planlandığı program için de yaklaşık 260 milyon TL'lik kaynak ayrıldı. Destek, sektörde çalışanların yaklaşık 5'te 1'ini kapsaması açısından büyük önem taşıyordu. Ancak iddiaya göre aralarında büyük holdinglerin de bulunduğu bazı şirketler hülle gibi bazı yöntemler kullanarak haklarının çok üzerinde teşvikli istihdam sağladı. Kimileri yüzlerce çalışanı bir gecede farklı şirketlerin üzerine kaydırarak kota aldı, hatta bazı büyük grupların sektör dışındaki firmalarını da buna alet ettiği öğrenildi. Daha fazla kota almak için tekstil işçileri bile turizm şirketlerine kayıtlıymış gibi gösterildi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Her bir otel için yüzde 10 olan istihdam destek kotası, uyanık işletmecilerin otellerinde yüzde 65'lere kadar çıktı. 44 binden fazla kişiyi kapsayan teşvik uygulamasında kota doldu. Antalya SGK'da detaylı bir inceleme başlatıldı

MASRAFI İŞKUR KARŞILIYOR

Antalya ve Muğla'da konaklama faaliyeti yürüten işletmeleri kapsayan uygulama, turizmci açısından büyük önem taşıyor. Teşvik kapsamında 2015'te 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan toplam 44 bin 753 kalifiye ve eğitimli turizm çalışanının istihdamı durumunda sigorta primleri ve ücretleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Ancak her şirket bu avantajdan mevcut istihdamının yüzde 10'u kadar yararlanıyor. Pakette yabancı çalışanların prim yükünün düşürülmesinden denkleştirme uygulamasına, yabancı dil bilen personel alınarak Türkiye'ye gelen turiste danışmanlık vermesinden eğitim desteğine kadar birçok farklı teşvik de yer alıyor.

İSTİSMAR EDİLDİ

Bazı otel gruplarının İŞKUR desteğini istismar ettiğini belirten Titanic Otelleri Finans Koordinatörü Melik Yetim, "Birçok şirket usulsüz yönteme girişerek hakkının çok çok üzerinde istihdam sağladı. Bu istismarı yapanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı" dedi.

TurizmGüncel yazarı Melik Yetim, dünkü yazısında konuyu gündeme getirmiş ve bu yola başvuran otellerin cezalandırılması gerektiğini ifade etmişti. 

İşte Yetim'in o yazısı




Bu Haber 28.04.2016 - 10:10:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.