İşte TÜRSAB adayı Firuz Bağlıkaya'nın eleştirileri, projeleri ve hedefleri

İşte TÜRSAB adayı Firuz Bağlıkaya'nın eleştirileri, projeleri ve hedefleri
TÜRSAB başkanlığı için aday olan Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya, neden aday olduğunu, seçilmesi durumunda neler yapacağını ve kurumun mevcut yönetimine dair eleştirilerini TurizmGüncel'e anlattı.


TurizmGüncel


Daha önce TÜRSAB yönetimine giriş amaçlarının belli olduğunu belirten Firuz Bağlıkaya, "Amacımız, 1618 sayılı sayılı yasanın uygulanması ile acentelerin sorunlarının çözümüydü. Bunun dışında herhangi bir görevimiz ve misyonumuz da olmadı." dedi. TÜRSAB'da yaklaşık 2.5 sene boyunca 1618 ile ilgili çalışma yürüttüğünü ve Bakanlığın da olumlu görüşünü alarak yasayı yönetime teslim ettiğini ifade eden Bağlıkaya, "Devamında ise yasanın çıkması için birkaç ay bekledim. Ancak yasanın çıkması adına çalışma yapılmasını bırakın, gözardı edildiğini görünce, bu işi bizim yapmamız gerektiğine kanaat getirip istifa ettim. Çünkü acentelerin sorunlarının çözümü adına o yasadan daha iyi bir reçete olamaz." değerlendirmesini yaptı.

KALICI DEĞİLİZ, SORUNLARI ÇÖZÜP İŞİMİZE BAKACAĞIZ

TÜRSAB'a yönelik "kurumsallaşamama ve tek adam yönetimine bağlı olma" eleştirilerini getiren Bağlıkaya, "İçeride nelerin neden yapılamadığını gördük. İçerideki çabalarımızın neticesini alamayınca da istifa ettik. Aradan bir süre geçtikten sonra, bu işi yapabilecek ekibin de biz olduğumuzu düşündük. Çünkü eski yapı zaten yapmama üzerine kurulmuş bir yapı. Diğer aday arkadaşımızın da bu işte hiçbir tecrübesi yok. Seçim vaadi olarak verdiği şeylerin tamamı zaten bizim hazırladığımız yasalarda varolan şeyler. Kaldı ki o arkadaşımızla yasayı özel bir ortamda paylaşmıştık. Tamamen yasada olan şeylerle bir seçim manifestosu oluşturmuş ki, bu da bizim o zamanki çalışmalarımızın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. "Kalıcı değiliz. Sektörün sorunlarını çözüp kendi işimize bakacağız" diyen Bağlıkaya, "TÜRSAB başkanlığı bir meslek değil, mesleki bir görev. Bilgimizle, tecrübemizle, kamu-TÜRSAB ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini bire bir yaşamış, doğruları ve yanlışları görmüş bir ekip olarak yola çıktık." dedi.

1618 SAYILI YASA NEDEN RAFA KALKTI?

1618 sayılı yasada yapılan çalışmanın neden rafa kaldırıldığı (kendi deyimiyle gözardı edildiği) ile ilgili sorumuza ise şu yanıtı verdi:

Bunu bilemiyorum. Biz bu yasa için oradaydık. Yasa hazırlanıp Bakanlığın hukuk servisinden de onaylanmış olmasına rağmen, başkan yasayla ilgili gerekli girişimleri yapmaktan çekindi. Ya yapamadı, ya da kendine göre sakınca görüp yapmadı, nedenini bilemiyorum. Yasanın torba yasa olarak çıkması gerektiğini, aksi takdirde TÜRSAB'ın bir sürü hakkını elinden almış bakanlıkların ve belediyelerin buna itiraz edeceğini kendisine söyledik. Ama başkan buna rağmen torba yasa değil, normal yasa çerçevesinde müracatını yaptı. Dolayısıyla bütün bakanlıklardan ve ilgili kurumlardan yasaya itiraz geldi ve yasa şu anda öylece duruyor. Şu anda kimsenin, “Ne yapalım biz müracatımızı yaptık ama herkes yasaya itiraz etti” deme lüksü yok. Zaten yasa torba yasa olarak çıkmak üzere dizayn edildi, ki Turizm Bakanlığı'nın görüşü de buydu.

TÜRSAB'IN ÖN ALMASI GEREKİYOR

TÜRSAB'ın kurumsallaşamadığını; gerek işleyiş, gerek yapılanma ve gerekse çalışma şekli açısından eksikleri olduğunu ifade eden Firuz bağlıkaya, “TÜRSAB sonuçta bir meslek kuruluşu. İnsanlar bir meslek kuruluşundan ne bekler? Sektörün sorunlarını bilen, ön alan, gözleri açık bir yapı bekler. Olay olduktan, kanun çıktıktan, belediye/UKOME karar aldıktan, bakanlıklar karar verdikten sonra itiraz eden bir TÜRSAB, hiç kimsenin özlediği bir TÜRSAB olamaz. Biz, bunlar çıkmadan müdahale edecek bilgi, beceri ve tecrübeye sahip olmak durumundayız. TÜRSAB'da konsantrasyon başka alanlara kaymış. Kurum onlarca ticari işe girmiş. Dolayısıyla TÜRSAB'ı önce asli işine çekmek, sonra da kurumsal bir yapıya kavuşturmak lazım. Sistem başkandan bağımsız çalışabilmeli. Yani başkan değiştiğinde kurumun sistemi değişmemeli. Sektörde yasayla kurulmuş, TÜRSAB ve TUREB haricinde meslek kuruluşu yok, ki TUREB de zaten bizim başkanımızın sayesinde kuruldu. Yasa çıktığında TUREB sayfa sayfa teşekkür ilanı verdi.” değerlendirmesini yaptı.

ACENTELERE FAYDALI TİCARİ FAALİYETLER ŞEFFAFLAŞACAK, DİĞERLERİ KAPATILACAK

TÜRSAB'ın ticari faaliyetleri bırakıp asli görevine dönmesi gerektiğini söyleyen Bağlıkaya, “Bir konuda yanılgı var. Ben seyahat acentelerinde ikinci başkanlık yaptım. TÜRSAB'ın şirketleri ile ilgili hiçbir bilgimiz ve dahlimiz yok. O şirketlerin kurulması veya alınan kararlara ilişkin hiçbir yerde imzamız yok. Dolayısıyla, TÜRSAB'ın acenteler birliği dışında kurduğu şirketlere dair, birkaçı dışında, bilgimiz de yok. Bu yüzden, sayısı 20'nin üzerinde olduğu iddia edilen bu ticari faaliyetleri masaya yatıracağız. Bunların içinden seyahat acenteleri ile rekabet edenleri kapatacağız. Onun dışında, seyahat acentelerinin yararına olanları ise şeffaf ve birlikte yönetilebilir bir hale getireceğiz. TÜRSAB'ın sahibi olduğu veya dahil olduğu şirketlerin, kurumun web sitesinde yayınlanması gerekir." görüşünü ifade etti.

BU GENEL KURULA KATILIM YÜKSEK OLUR

Türkiye'deki toplam acente sayısının 6 bin olduğunu ve geriye kalanların oy kullanma hakkı olmayan şubelerden oluştuğunu kaydeden Bağlıkaya, bu yıl yapılacak genel kurala katılımın daha yüksek olacağını ifade etti. Sektörden başkan adayı olmasına ilişkin ciddi bir talep geldiğini ve adaylığının memnuniyetle karşılandığını kaydeden Firuz Bağlıkaya, "Seçime kazanmak için girilir. Kazanacağımıza inanmasak yola çıkmazdık zaten. Kendimizi, 'turizmcilerin turizme el koyma hareketi' olarak tanımlıyoruz. Ekibimizdeki herkes sektörünün en iyileri." şeklinde konuştu

ASKERLİĞİMİZİ YAPTIK

Firuz Bağlıkaya, kendisi ve ekibi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

"Belboyluk, otobüs muavinliği, rehberlik yapmış, şu anda da tur operatörlüğü yapan 32 yıllık bir turizmciyim. Ekibimdeki insanlar da, çalıştıkları alanlarda kendini ıspat etmiş insanlardan oluşuyor. Şimdi seyahat acenteleri karar verecek. Benim sorunumu kim çözer? Üç aday var ama biz iki seçenek olduğunu düşünüyoruz. Bizim ekibimiz, zaten şu anda da bakanlıkla, ilgili kurumlarla görüşebilen insanlardan oluşuyor. Sorunlarımız belli. Sorunları 18 senedir çözmeyen bir yapı var. Biz yapının içine girdik mücadele ettik, askerliğimizi yaptık. Neden istifa ettiğimiz de istifa dilekçemizde yazıyor. İsterlerse paylaşırlar kamuoyu ile."

ACENTELERİN EN CAN ALICI SORUNLARI

Peki acentelerin en can yakan sorunları neler? Bağlıkaya sorumuza şu yanıtı veriyor:

"Herkesin ayrı sorunları var. Seyahat acenteleri tek iş yapan kurumlar değil. Biletçi arkadaşlarımızın sorunları farklı, transfer yapanların sorunları farklı, incentive yapanların sorunları farklı... Ama en yoğun şikayet edilen sorunlar, hava yolları ve bilet rekabeti ile ilgili. Bu, 2 bin 500 acenteyi ilgilendiren bir sorun. Nedir bu? Hava yollarının kendi web siteleri üzerinden acentelerden daha ucuza bilet satmaları ve seyahat acentelerinin uyguladığı servis ücretini, hava yollarının uygulamamasından dolayı çıkan fiyat farkı. Bu çok hayati bir durum acenteler için. Öte taraftan, şu anda havalimanından gidip kız kardeşinizi bile alamazsınız. Polis korsan taksicilik yapıyorsunuz diyor, taksici gelip üstünüze çöküyor. Yani acentenin hizmet bütünlüğü içindeki bir işi aldılar koparttılar ve korsan taksi muamelesi yapmaya başladılar. Bunları kamuya kim anlatacak? Gidip medeni bir şekilde derdini anlatacaksın, konuya vakıf olacaksın ki bu sorunları çözsünler."

FUARLARDA EN BÜYÜK STANT TÜRSAB'IN OLACAK

Firuz Bağlıkaya, Türkiye'ye gelen turist sayısını arttırmak için de projelerinin olduğunu belirtti. Bu anlamda yurt dışındaki acentelerle Türk acenteleri bir araya getirecek çalıştaylar yapacaklarını ifade eden Bağlıkaya, aynı zamanda fuarlara katılım konusunda da değişikliğe gideceklerini ifade etti. Bağlıkaya, “TÜRSAB fuarlarda 8-10 metrekare bir stantla bütün seyahat acentelerini temsil etmeye çalışıyor. Biz, fuar alanındaki en büyük standı TÜRSAB standı yapacağız ve tüm meslektaşlarımıza bu standı kullanma imkanı vereceğiz. Fuar boyunca meslektaşlarımızla o fuara katılan diğer acenteleri bir araya getireceğiz. Dijital alanda, tüm acentelerin bulunduğu ve kimin ne iş yaptığını anlatan bir portal oluşturacağız. Milli Eğitim ile öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinin acenteler üzerinden yapılması ile ilgili projelerimiz var. Önümüzdeki günlerde diğer projelerimizi de açıklayacağız.” dedi.

'BAŞARAN ULUSOY LEHİNE ADAYLIKTAN ÇEKİLECEK' İDDİASI DEDİKODU

Firuz Bağlıkaya, “Aday oldu ancak son dakikada Başaran Ulusoy lehine adaylıktan çekilecek, Başaran Ulusoy'un akrabası” şeklindeki değerlendirmelere ise şu yanıtı veriyor:

"Bugüne kadar aday olanlardan bu tip yaklaşımlar geldiği için bizim için de benzer düşünceler dile getiriliyor. Başaran Bey'in yönetiminden memnunsak neden aday olalım? Biz, mevcut yönetim sistemine itiraz ettiğimiz için aday olduk zaten. İnsan, gününü, haftalarını, aylarını harcayıp böyle bir işe girer mi? Seçim ortamı olduğu için bu tip dedikodular yapılır. Bizim böyle bir tarzımız yok. Diğer adaya ve Başaran Bey'e de saygımız var."

AKRABA DEĞİLİZ

"Akrabalık meselesine gelince. Başaran Bey'in akrabası değilim. Zaten bunu dillendirenler de Başaran Bey'in değil, Şadiye Hanım'ın akrabası olduğumu söylüyorlarmış. Ben Şadiye Hanım'ı çok severim. Ekmeğini yedim, sofrasında oturdum. Ailecek de görüştüğümüz insanlar. Şadiye ablanın akrabası olmayı çok isterdim ama maalesef değilim."



Bu Haber 25.08.2015 - 17:16:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Rukiye Karagoz 02.11.2015 - 02:01

    Firuz beyin şöyle bir fikriyle katılıyorum ki TÜRSAB baskanlığı bir meslek değil bir görev olmalı ve her gelecek olan yeni başkan buna bir şeyler katarak değişimle beraber gelişimi ortaya çıkartma çabası içerisinde hareket edebilmelidir. Bu husustan dolayı kendilerini destekliyor ve saygılar sunuyorum.

  • SCHÖER REİSEN 30.09.2015 - 06:09

    HAYIRLI OLSUN DESTEKLİYORUZ...

  • Nurten ROLLIER KESKIN Wisdom Bluedays Travel 27.08.2015 - 08:32

    Bu adaylik Firuz beye yakisir .Kaliteli bir egitim ve kaliteli bir terbiye ile yola cikarsaniz,kaliteli bir insansiniz demektir.Kaliteli insanlar kaliteli isler yapar ve boylece kaliteli bir toplum a erisilir.TURSAB in baskani olmak bir acentaci olmayida gerektirir.Basarili ve ispatlamis bir acentaci olmasida guven verir.Hele konulara hakim olmak,diksiyonu duzgun,yabanci dil bilen,politikadan bizi arindirarak ,meslegimizin icaraati icin ekip liderligi yapacak bir kalite ister ki,buda var kenisinde.YOLUNUZ ACIK OLSUN.Her ne kada tanismiyorsakda yukaridakilei okumak bana yeterlidir.Devamini ise ,bir oy kullanacak uye olarak yakindan takip edecegimki bunda benim sorumlulugundur..Saygilarimla.

  • eyüp şentürk 27.08.2015 - 10:38

    menfaatin bittiği noktada nankörlük başlar demiş atalarımız. daha yeni başaran ulusoyun saflarındaydı, acaba ne oldu da düşmanı oldu?

  • ayıati 27.08.2015 - 01:07

    yahu 18 sene Türsab başkanlığı yapacaksın,rus uçaklarına nisan ayı için teşvik vereceksin ama iş mayısta başlayacak ya eski başkan daha hangi ülkenin hangi dönemde ülkemizi ziyaret ettiğini bilmeden iş yaptı görünüyor acentalar sahipsiz adam gibi bir adam çıksın sonuna kadar destekliyoruz eh birazda turizmi bilse iyi olur

  • Selim Dalkıran 26.08.2015 - 02:13

    Türkiyede vaatte bulunup seçildikten sonra unutmak adettir. Umarım böyle bir durum olmaz. Acentelerin yaşadığı mağduriyetin bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Firuz bey ve ekibi seçildiğinde, bu haberi gösterip vaatlerini sürekli hatırlatacağız. Başarılar dileriz.

  • Murat Candaş 26.08.2015 - 12:22

    Başaran bey TÜRSABa çok şey kattı. Emekleri yadırganamaz. Ancak artık gençlerin önünü açması, tecrübeli isimlere şans vermesi gerekiyor diye düşünüyorum

  • Acenteci 26.08.2015 - 12:20

    Umarım TÜRSAB gibi değerli bir kurum, daha iyi yerlere gelir ve sektörün sorunlarına dair daha bütünlüklü çalışmalar yapar. Firuz beye hayırlı olsun diyorum. Taze kan her zaman iyidir.

  • Yaprak Döngel 26.08.2015 - 12:10

    Hayırlı olsun. Anadoludaki acentelerin sorunlarına eğilecek bir türsab başkanı istiyoruz. Umarım kazanan aday bunu göz önünde bulundurur

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.