İşte Rusya turizm pazarında yaşanan çalkantının 4 temel nedeni

İşte Rusya turizm pazarında yaşanan çalkantının 4 temel nedeni
Son günlerde sık sık, charter iptalleri, operasyonların durdurulması ve iflaslarla gündeme gelen Rusya turizm pazarında neler oluyor?


TurizmGüncel - Özel

Rusya'da peş peşe yaşanan tur operatörü iflasları, operasyon durdurma ve charter iptallerini Intourist Genel Müdür Yardıncısı İsmail Bölükbaşı'na sorduk. Bölükbaşı, yaşanan çalkantının birden fazla nedeni olduğunu belirtiyor.



''TEK NEDEN TUR OPERATÖRLERİNİN PLANLAMASI DEĞİL''

Tur operatörlerinin piyasaya arz edilen koltuğun üzerinde planlama yapmasının pazarda yaşanan sıkıntılardan sadece biri olduğunun altını çizen İsmail Bölükbaşı, ''Ancak bunun ötesinde üç temel sorun ile karşı karşıyayız: Bunlardan birincisi Rusya'da oynanan Dünya Kupası. Dünya Kupası nedeniyle Rusların büyük bir bölümü yurt dışına çıkmıyor. Güvenlik nedeniyle özellikle askerlerin ve polislerin yurt dışına çıkmasına izin verilmiyor. Çünkü Rusya, şampiyona süresince bu güvenlik tedbirini almak durumunda.'' dedi.

''HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLAR YURT DIŞINA ÇIKMIYOR''

İkinci olarak hizmet sektöründe çalışanların da şu anda izin kullanamadığına dikkat çeken Bölükbaşı, ''Otel, restoran, kafe gibi bu işten para kazanan sektörlerin çalışanları da bir yere gitmiyor.'' ifadelerini kullandı.

''RUBLE DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 10 DEĞER KAYBETTİ''

Rusya seyahat pazarında yaşanan sıkıntının bir nedeninin de rubledeki değer kaybı olduğuna dikkat çeken  Intourist müdürü, ''57 olan dolar/ruble kuru şu anda 63'a çıkmış durumda. Yüzde 10'un üzerinde bir değer kaybı var. İnsanların geliri artmıyor, böyle bir gelir artışı yok. Ülkede ciddi bir enflasyon var ve özellikle temmuz-ağustos aylarında otel fiyatları çok yüksek.'' şeklinde konuştu.

''SADECE TÜRKİYE'YE DEĞİL, HER YERE TALEP DÜŞÜYOR''

Talep zayıflamasının sadece Türkiye için değil, tüm destinasyonlar için söz konusu olduğuna vurgu yapan İsmail Bölükbaşı, ''Şu anda en az zarar gören destinasyonlar Rusya'nın kendi iç destinasyonları. Çünkü onların anlaşmaları ruble üzerinden yapılıyor ve insanlar ödemeleri ruble olarak yapıyorlar. Ancak yurt dışındaki bütün destinasyonlar ciddi sıkıntılar yaşıyor.'' dedi.

''Dünya şampiyonasının ardından işler belki açılabilir diye bir beklentimiz var'' diyen İsmail Bölükbaşı, ''Bunu da bir iki hafta içinde görürüz.'' ifadelerini kullandı.

''BÜYÜK FİRMALAR DA SIKINTI YAŞIYOR''

Rusya'da turizm firmalarının batmaya başlaması ile ilgili sorumuza da yanıt veren Bölükbaşı, ''Evet  Rusya'da firmalar batmaya başladı. Ancak bu, finansal anlamda ne kadar imkanınız olduğuyla ilgili bir durum. Büyük firmalar da sıkıntı yaşıyor, yaşamıyorum diyen yalan söyler. Ancak bunu idare edebilme süreniz vardır. Kimisi 3 ay, kimisi 3 yıl idare edebilir. Küçük firmaların bu şansları yok. Dolayısıyla ilk elden küçük ölçekli 3 tane firma gitti.'' dedi.

''YENİ İFLASLAR GELEBİLİR''

Bunun arkasının gelebileceğine dikkat çeken Bölükbaşı, ''Satışlara ve kişi başı edilen rakamlara baktığımızda çok ciddi rakamlara ulaştığını görüyoruz. Buna herkesin tahammül etme şansı yok.'' uyarısında bulundu.


Bu Haber 05.07.2018 - 15:23:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.