İşte hükümetin açıkladığı tedbir ve teşvik paketinin ayrıntıları

İşte hükümetin açıkladığı tedbir ve teşvik paketinin ayrıntıları
Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı. Nakit sıkıntısı çeken işletmelere hazine garantili 250 milyar lira kredi imkanı sağlanacağını açıklayan Yıldırım, söz konusu kredilerden ağırlıklı olarak KOBİ'lerin yararlanacağını belirtti.


EKK toplantısı sonrasında alınan tedbir teşvik kararlarını açıklayan Binali Yıldırım, teşviklerden en çok KOBİ'lerin yararlanacağını açıklarken, ihracatçı ve sanayicilerin de unutulmadığını söyledi. 2017'nin kamu için tasarruf yılı olacağını kaydeden Yıldırım, alınan kararların 2017 yılında devreye gireceğini de ifade etti.

Firmaların 40 milyar TL civarında bir nakit sıkıntısı olduğu belirtilirken, kredilerle bir yandan nakit sıkıntısının aşılmasının, diğer yandan da firmaların işlerini genişleterek daha fazla istihdam için olanak sağlamanın hedeflendiği kaydedildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, ihracat kredilerinde garanti teminatı yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90 ve ticari kredilerde yüzde 85 olarak uygulanacak. Bu bütçe açığını artırmayacak, yeni borçlanma gerektirmeyecek. 2017 bütçesinde ve arızi gelirlerden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle gerçekleştirilecek.

İşte EKK kararlarında öne çıkan noktalar:

*2017’de özel sektör yatırımlarını teşvik etmek ve üretimin artmasını sağlamak amacıyla, imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı mevcutun üzerine yüzde 15 artırılacak. Bu destek sadece yeni yatırımla sınırlı değil bütün iş için kullanabilecek.

*Kurumlar Vergisi indirimini tam olarak uygulanacak. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanını getirilecek.

*İnşaat işlerinde KDV iadesi verilecek. 

*Asgari ücret desteğinden yararlanan işletmelere bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart üç aylık primlerini 2017’nin Ekim, Kasım, Aralık ayına ötelenecek. Yani çalışanların sigorta primleri ilk üç ay ödenmeyecek, yılın son üç ayında ödenecek.

*İş başı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programları güçlendirilecek. Bu kapsamda özel sektörde 500 bin kişi İŞKUR’un programlarından yararlandırılacak.     

*Ayrıca 100 bin kişilik yeni istihdam da toplum yararına çalışma programına alınarak yapılacak.

*Yeni istihdam yaratan işletmelere ilk yıl asgari ücretin yarısı, ikinci yıl süresince yüzde 25’ine kadar destek verilecek.

*Bankaların KOBİ kredilerinin yeniden yapılandırılmasında 40 milyon ve aşağısı olan KOBİ tanımı 125 milyon liraya çıkarıldı. Bu kadar yeniden yapılandırma söz konusu olacak ve bunlar KOBİ olarak dikkate alınarak avantajlarından yararlandırılacak.

*İhracatı çeşitlendirmek, katma değerini ve ihracat miktarını artırmak amacıyla Eximbank’ın sermayesi yükseltilecek.

*Eximbank tarafından kullandırılan kredilerde risk ağırlığını sıfırlamaya yönelik sermaye yeterlilik oranı ve krediler artırılacak.

*Yurt dışı yükleniciler veya müteahhitlik hizmetlerinde kullandırılan döviz  kredilerinde, Türk malı ve hizmetlere yönelik kısımda sıfır faiz uygulanacak.

KOBİ’LERE 50 BİN TL

KOBİ’lere yönelik faizsiz, ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacak. KOSGEB’e üye olan küçük işletmelerin 12 ay içindeki kredi ihtiyaçlarını karşılamak için 50 bin lira verilecek, 15 bin KOBİ’nin yararlanması bekleniyor. Geri ödeme üçer aylık eşit taksitlerle olacak. Bu desteğin devlete faiz maliyeti 15 milyon lira olacak.

Teşvik ve tedbirlere yönelik 250 milyar liralık kredi hacmi için kamu 25 milyar lira karşılık ayıracak. Ancak bu rakamın kağıt üzerinde kalacağı belirtiliyor. Tüm önlemler için ek borçlanma olmadan bütçeden kaydırılacak fonlar ve ilave gelirler kullanılacak.

SİCİL AFFI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Toplantıda sicil affı ile ilgili bir soru üzerine Başbakan Yıldırım sözü Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye verdi. Tüfenkci de bankalarla görüştüklerini ve konuyla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi.

KİMLER KATILDI?

Başbakan Yıldırım’ın dışında EKK toplantısına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakan Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü de katıldı.






Bu Haber 09.12.2016 - 09:54:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.