İşte değişen Çinli turist profili: Nereye gidiyorlar, ne istiyorlar?

İşte değişen Çinli turist profili: Nereye gidiyorlar, ne istiyorlar?
Hotels.com, Çinli turistlerin değişen profilini inceleyen kapsamlı bir araştırmaya imza attı. İşte artık 'her şeyin daha fazlasını' isteyen Çinli turistlerin beklentileri, favori destinasyonları ve pazarda yaşanan değişime dair detaylar...



Hotels.com’un son Chinese International Travel Monitor (CITM- Çin Uluslararası Seyahat İzleme) araştırması, Çinli seyahatseverlerin yaşadıkları değişimde yeni bir aşamaya geldiğini ortaya koyuyor.

HER ŞEYİN DAHA FAZLASINI İSTİYORLAR

Zevk ve beklentileri konusunda, giderek daha sofistike hale gelen Çinli turistler artık seyahat için daha fazla zaman, daha fazla yer görmek ve daha egzotik deneyimler dahil olmak üzere her şeyin daha fazlasını istiyor.

Çin Uluslararası Seyahat İzleme araştırması raporunda, Çin'in ‘her şeyin daha fazlası’ anlayışındaki yükseliş, önemli bir bulgu olarak ortaya çıkıyor. Buna göre:

•Tüm yaş gruplarındaki Çinli seyahatseverler, daha sık ve daha uzun süre seyahat ediyor. Geçen yılki verilerle kıyaslandığında yılda 3 olan seyahat sayısı, bu yıl 4’e ve yolculuk başına düşen gün sayısı ise 5 günden 7 güne çıktı.

•Çinli seyahatseverler, seyahat sırasında çok sayıda şehri ziyaret ediyor ve Çinlilerin yüzde 80'den fazlası sadece tek bir şehirde kalmayacağını belirtiyor.

•2016'da Çinli seyahatseverler, gelirlerinin yüzde 28'ini uluslararası seyahate ayırdı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 3 arttı. 90'lar kuşağı ise, gelirlerinin yüzde 35'ini seyahate ayırarak, en çok para harcayan grup oldu.

•1960'larda doğan Çinliler bile, ucuz ve kolay seyahat trendinden etkilenerek, daha özgür uluslararası seyahatleri tercih etmeye başladı. 1960'larda doğanların yüzde 21'i, önümüzdeki dönemlerde sırt çantasıyla seyahat edeceğini belirtti.

AVRUPA VE ABD'YE SEYAHATLER ARTTI

Rapora göre, son 12 ayda Çinli turistlerin yüzde 82'si Asya Pasifik’i (APAC) ziyaret etmiş olmalarına rağmen, Avrupa ve Amerika'ya yapılan uzun mesafeli yolculuklara daha fazla ilgi göstermeye başladı.

Son 12 ay içinde Avrupa’ya seyahat eden Çinli turist sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 25; Amerika’yı ziyaret edenlerin sayısı ise yüzde 11 oranında arttı. Bu destinasyonlar, 80'lerden sonra doğanlar arasında popüler hale geldi ve son 12 ay içinde bu yaş grubundaki seyahatseverlerin yüzde 42'si Avrupa'yı, yüzde 29'u ise Amerika'yı ziyaret etti.

Çinli konuklar tarafından daha az rağbet görse de Latin Amerika da, talep açısından son 12 ay içinde ciddi bir büyüme gösterdi. Latin Amerika’daki işletme sahipleri, Çinli konuklarda yüzde 21'lik bir artış gözlemledi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL NEREYE SEYAHAT ETMEK İSTİYORLAR?

CITM'ye göre, Çinlilerin önümüzdeki 12 ay içinde ziyaret etmeyi düşündüğü ilk 10 destinasyon şu şekilde:

Sıra

Destinasyon

Yüzde

Sıralama

1

Fransa

18%

9

1

A.B.D

18%

12

3

Avustralya

16%

1

3

Kanada

16%

17

5

Almanya

12%

17

6

Maldivler

11%

5

7

Japonya

10%

2

7

Yeni Zelanda

10%

12

7

Singapur

10%

6

7

Tayland

10%

6

7

Birleşik Krallık

10%

17



'HEM SAYI HEM DE HARCAMA GÜCÜ ÇOK YÜKSEK'

Bu sonuçlara göre Çinliler, daha maceracı bir eğilim gösteriyor. Çinli seyahatseverlerin  yüzde 50'si sırt çantalı gezi deneyimine açık olduklarını söylerken; yüzde 37'si de kültürel ve geleneksel grup turu tatillerinde daha az yer almayı tercih ettiklerini ifade etti.

Benzer şekilde, alışveriş de artık Çinli turistler için eskisi kadar cazip değil. Alışveriş önceliği, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 düşerken; güzel bir yemek (yüzde 55), dinlenme ve rahatlama faaliyetleri (yüzde 41) artık tatil önceliklerinin en üst sıralarda yer alıyor.

Çinli turistlerin hem sayı hem de harcama gücü bakımından çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu ifade eden Hotels.com™ Asya Pasifik ve Latin Amerika’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Abhiram Chowdhry şunları söylüyor:

“2016'da yurt dışına seyahat eden Çinli turist sayısı, 2015’e göre yüzde 4 arttı ve bu sayı 122 milyon¹ oldu. Bu turist sayısı, CITM'yi ilk yayınladığımız yıl olan 2011 ile kıyaslandığında ise yüzde 74’lük bir artış gösteriyor. 2016'da nüfusun sadece yüzde 10'unun² pasaportu olmasına rağmen Çin, uluslararası turist bakımından birçok ülke için en büyük kaynak oldu.

Çinli turistlerin sayısı arttıkça seyahatten beklentileri de, seyahatlerinin daha yeni, macera dolu ve daha çeşitli olması yönünde değişiyor. Hotels.com, Çinli turistlerin ‘her şeyin daha fazlası nesli’ anlayışını ve seyahat beklentilerini yüzbinlerce kaliteli konaklama seçeneği ile tek bir telefon tuşuna basarak karşılamalarını sağlamaktan dolayı gurur duyuyor.”

EN ÇOK NEYE DİKKAT EDİYORLAR?

En çok talep gören hizmetler ile seyahat isteklerine baktığımız zaman ise Çinli seyahatseverler, yabancı ülke ziyaretlerinde en çok şunları arıyor:

•Otellerde sunulan UnionPay gibi ödeme imkânları, Çinli tüketicilerin gözünde önem derecesine göre ikinci sırada. Şu anda otellerin sadece yüzde 18'i bu imkânı sunuyor. Önümüzdeki 12 ay içinde bu konuda teklif sunmayı planlayanların oranı ise yalnızca yüzde18.

•Kurum içinde Mandarince konuşan personelin olması turistler için ilk sırada yer alıyor. Ancak otellerin sadece yüzde 17'si şu anda bu hizmeti sunuyor. Yüzde 17'si, önümüzdeki 12 ay içinde bu hizmeti verebilmek için bir planlama yapıyor.

•Otel bünyesinde yer alan Çin restoranları, turistler için beşinci sırada yer alıyor. Ancak tesislerin yalnızca yüzde 7'si şu anda bu hizmeti sunuyor. Önümüzdeki 12 ay içinde de, yüzde 13'lük bir oran bu hizmeti sağlamayı planlıyor.

•Çince’ye tercüme edilmiş seyahat rehberleri ise turistler için dördüncü sırada yer alıyor. Ancak oteller için bu konu öncelikler açısından daha alt sıralarda yer alıyor. Şu anda bu hizmeti veren tesislerin oranı yüzde 18’ken, yüzde 21’i ilerleyen dönemde bu hizmeti vermeyi planlanıyor.

2017 SEYAHAT KİŞİLİKLERİ

Ayrıntıcı Gezginler (yüzde 30): 70'lerde doğanlar aradan geçen yıllarda; Çin'de yaşanan büyük bir değişime, seyahati hayatın vazgeçilmez bir parçası olarak gören ve daha enerjik olan 90'lar kuşağının kendini şımarttığı zamanlara tanık oldu. Gelecekte bu grup, ekonomik turlar, macera turları, tek bir sırt çantası ile yapılan turlar ve lüks turlar gibi daha özel seyahatler yapmaya eğilim gösteriyor.

Bu grubun seyahat harcamaları son 12 ay içinde yüzde 15 oranında arttı ve gelirlerinin yüzde 26'sını seyahate ayırdı. Uzun vadeli seyahat eğilimleri ile bu grupta yer alanlar, gelecekte daha fazla Asya-Pasifik (APAC), Avrupa ve Amerika seyahati yapmayı umuyor.

Kendini Şımartanlar (yüzde 9): 80'ler kuşağının seyahat tercihi, çoğunlukla temalı ve ekonomik turlar oldu.

Son 12 ayda bu grup, gelirlerinin yüzde 27'sini seyahat amaçlı olarak harcadı ve günlük seyahat masrafları da, yüzde 16 oranında arttı. Bu grupta yer alanların çoğunluğu ise (yüzde 60), önümüzdeki 12 ay içinde daha fazla seyahat etmeyi düşünüyor.

Temkinli Birleştiriciler (yüzde 30): Çoğunlukla 60'lı ve 70'li yıllarda doğanlardan oluşan bu grup, aile kavramının bilincinde ve buna uygun şehirlere seyahat etmeyi tercih ediyor.

Son 12 ay içinde gelirlerinin yüzde 28'ini seyahate harcadılar ve ortalama günlük harcamalarını da yüzde 9 oranında artırdılar. Gelecek 12 ayda, yarıdan fazlası (yüzde 57) daha fazla harcama yapmayı planlıyor.

Özlü Keyif İsteyenler (yüzde 17):
Y kuşağı, gelirlerinin yüzde 29'unu seyahate harcama eğilimi gösteriyor. Gelecek 12 ay içinde yarısından fazlası (yüzde 60) daha fazla seyahat etmeyi istiyor.

Deneyim Meraklıları (yüzde 14):
80’li ve 90'lı yıllarda doğanlardan oluşan bu grup, seyahat etmeyi gerçeklikten kaçmak ve sınırlarını zorlamak olarak görüyor. Sırt çantalı gezileri, temalı turları veya eko turları gibi seyahat deneyimlerini tercih ediyor.

Son 12 ay içinde gelirlerinin yüzde 29'unu seyahate ayırdılar. Gelecek 12 ay içinde ise yarıdan fazlası (yüzde 61) seyahat için daha fazla harcama yapmak niyetinde gözüküyor.

Araştırma, Hotels.com'un kendi verileri ve diğer üçüncü grup araştırmaları ile dünya genelinde 3 binden fazla Çinli uluslararası seyahatseverin ve 3 bin 800'den fazla konaklama ortağından gelen verileri birleştiriyor.


Bu Haber 17.08.2017 - 12:26:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.