İsmail Taşdemir: Otel açmak bu kadar kolay olmamalı

İsmail Taşdemir: Otel açmak bu kadar kolay olmamalı
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Müdürü İsmail Taşdemir, tourismtoday.net'e yaptığı açıklamada “Otel açmak bu kadar kolay olmamalı” dedi.

 

TURİST SAYISI DÜŞMEDİ
TUROB Genel Müdürü İsmail Taşdemir ilk olarak İstanbul’daki doluluk oranlarına değindi. Yapılan analizlerde dolulukların düştüğünü söyleyen Taşdemir, “Dolulukların düşmesi turist sayısının düştüğü anlamına gelmiyor. Tesis sayısı İstanbul’da hızla artıyor. İkincisi İstanbul’a inip de başka destinasyona giden turistler var. Ayrıca İstanbul’da kiralık konutlar var. Bu konutlarda otellerin doluluk oranlarına etki ediyor” dedi. 

“SAYIDAN ÇOK GELİRE ODAKLANMALIYIZ”
Turist sayısında bir düşüş olmadığını söyleyen Taşdemir, “Otel yatırımlarında hızlı bir büyüme var. Bu bir tehdit mi bunu iyi okumak lazım. Kimse bunu iyi okuyamıyor. Antalya’da 200’ün üzerinde 5 yıldızlı tesis var. Bu otellerin her biri 500-1000 oda. Bu oteller maksimum 30-40 euro’ya satılıyor. Bizim artık sayıdan ziyade gelire odaklanmamız lazım. 2023 hedefimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri. Yani bizim her gelen turistten 1000 dolar gelir elde etmemiz gerekiyor. Son 10 yılı incelersek turist başı harcama 9 dolar arttı. Burada etkin bir planlama lazım” şeklinde konuştu. 

“ARZ TALEP DENGESİNİ BOZMAMAMIZ LAZIM”
Otel açmanın çok kolay olduğunu söyleyen Taşdemir, sözlerine şöyle devam etti: “Kuaför bile açmak için kalfalık belgesi, belediye ruhsatı ve bir dolu işlem yapmak lazım. Otel açmak ise çok kolay. Bu olmamalı. Arz talep dengesini bozmamamız lazım. Bizim öngörümüz şu; Türkiye’de gelişime açık çok bölge var. Bursa, İzmir, Karadeniz ve Anadolu var. Yatırımlar doğru bir planlama ile buralara kaydırılmalı. Bizler çıkıyoruz ‘çok turist geliyor’ diye demeçler veriyoruz. Yatırımcı ‘Böyle bir artış var ise ben de oraya bir otel yapayım’ diyor. Böylece kümelenme belli destinasyonlarda oluşuyor. Biz eğer 50 milyar dolar turizm geliri hedefliyorsak destinasyonları çeşitlendirmemiz lazım.”  


Bu Haber 27.03.2014 - 14:05:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.