İşler: Türkiye 2016 sonunda otel çöplüğüne dönecek

İşler: Türkiye 2016 sonunda otel çöplüğüne dönecek
Türkiye'de yaşanan terör olayları sonrası can güvenliğinden endişe duyan turistler ve tur operatörleri, Türkiye'yi rotalarından çıkarmayı sürdürüyor. Rusya ve İngiltere'nin ardından şimdi de Almanya'daki tur operatörleri, 2016 için Türkiye'yi rotalarından çıkardıklarını açıkladı. Turizmcilerin tesislerini kapatmaya, satmaya başladığını söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, ''Eğer çözüm bulamazsak, 2016 sonunda Türkiye otel çöplüğüne dönecek'' dedi.

 
Orta Doğu'da yaşanan siyasi sorunlardan dolayı Türkiye'de meydana gelen patlamalar sonrasında turistlerin can güvenliklerinden endişe etmesiyle Türkiye'yi rotalarından çıkardıklarını belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, ''Yurt dışında, Türkiye için bir savaş algısı ve imaj sorunu var. Türkiye turizmi günden güne kötüye gitmeyi sürdürüyor. Ukrayna'da başlayan Rusya krizi sonrası Rus turist sayısı 4,5 milyondan 3 milyona inmişti. Geçim derdine düşen Rus turistler, seyahat programlarını ertelemişti. Bu sene de Fransa'da patlayan bomba ile İslamofobi arttı. Üstüne Rusya ile uçak krizi yaşayınca, Rusya vatandaşlarına '2016'da Türkiye'ye gitme' dedi. Böyle olunca da pazardan bir anda 4,5 milyon Rus çekildi. Bunun üzerine İstanbul Sultanahmet'te bomba patladı. Türkiye'de oluşan imaj sorunu, insanların can güvenliğini tehlikede hissetmesiyle daha da arttı'' diye konuştu.

'AVRUPALI TURİST EGE SAHİLLERİNE GELMEK İSTEMİYOR'
 
Haberekspress'ten ALi Budak'ın haberine göre,Ege Denizi'nde yaşanan mülteci dramının hala devam etmesi nedeniyle Avrupalı turistlerin özellikle Ege sahillerinde tatil yapmak istemediğini savunan İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Acıların ve dramların olduğu yerde kim tatil yapmak ister? Muğla'da 349, İzmir'de 203, Aydın'da 169, Çanakkale'de 35, Denizli'de 20 olmak üzere Ege'de toplamda 908 tesis satışa çıkarıldı. Bu tesislerin içinde 5 yıldızlı otel, pansiyon, apart, motel vb. bulunuyor. Muğla'da olanlar 4 milyar 900 milyon lira, Bodrum'da bir otel 300 milyon lira, İzmir'de 1 milyar 989 milyon lira hacminde. Yabancı turist rotasını Kanarya Adası, İspanya, Portekiz, Hırvatistan ve özellikle de Yunanistan'a kaydırdı. Bu sene Türkiye, Tunus, Fas, Cezayir ve Mısır olmak üzere yabancı tur operatörleri İslam ülkelerini rotasından çıkardı. Bu kadar tesisin satışa çıkmasının en önemli nedeni, turizmin kötüye gitmesi ama bu konuda hiçbir şey yapılmıyor.''
 
'ÇÖZÜM BULAMAZSAK TÜRKİYE OTEL ÇÖPLÜĞÜNE DÖNECEK'

İşler, Türkiye'nin turizmde çeşitliliği sağlaması gerekirken bu konuda gerekli adımları atmadığını belirterek, şunları söyledi:

''Avrupa pazarı imaj ve can güvenliği tehlikesiyle Türkiye'ye gelmek istemeyeceği için kayıp yaşamayı sürdüreceğiz. Türkiye turizmi son 10 yılda kendini 3'e katladı. Ancak büyümenin olduğu yerde kredi var. Otel sahipleri kredilerle yatırım yaptı. Bir anda turizm gelirlerinin yüzde 50 daralmasıyla turizmciler tesis satmaya başladı. Çünkü bankanın eline geçmesini istemiyor ve hiç olmazsa değerinde satmak istiyor. Bu kayıplar 2016 yılında daha da derinleşecek. Eğer çözüm bulamazsak, 2016 sonunda Türkiye otel çöplüğüne dönecek. Çünkü hepsi satışa çıkacak. Ülkemizdeki can güvenliği, savaş algısı ve göçmen algısını yok etmeliyiz. Türkiye'nin turizmle ilgili kararlar alması gerekiyor. Turizm sektörü öldükten sonra, teşvik ve destekleme yapmanın anlamı yok. Bu hasta durumdan kurtarmak için desteklensin, öldükten sonra hiçbir faydası olmaz. Devlet şimdi devreye girmezse daha büyük sorunlar oluşacak' dedi.
 
'TURİZM DESTEKLENMELİ'

Yaşanan bunca sıkıntıya rağmen şu ana kadar yetkililerin bir açıklama yapmadığını ve her şey normalmiş gibi davranıldığını eleştiren İşler, sözlerini şöyle tamamladı:

''Çiftçilere ve sanayicilere verilen teşviklerden, turizm sektörüne de verilmesi gerekiyor. Bu konuda şunlar yapılabilir: Avrupa'daki kaynak pazarlar için uçaklarda koltuk başına destek, ÖTV'nin düşürülmesi, ihracatçı sayılmamıza rağmen KDV muafiyeti verilmedi. Devletten arazi kiralayıp, yaptığımız tesislerin bu sene için kira bedellerinin düşürülmesini ya da hiç alınmaması, Türkiye'de de krizlere karşı direnç sağlanması için devlet politikası olarak şu an yüzde 12-15 aralarında olan iç turizmin yüzde 25'lere çıkarılmasını istiyoruz. Bu şekilde krizlerde direnci artırabiliriz. Yerli turist için yurt dışı çıkışlarını zorlaştırmalı ve bu sayede tercihini iç turizmden yöne kullanmalarını sağlayabiliriz. Zorlaştırmak için bir vergi belirlenip, bu vergide kurulacak olan Turizm Kalkınma Ajansı için kullanılabilir. Konaklama, eğlence ve restoran sektörlerinden de bir miktar belirlenip, bu ajansın bütçesine aktarılabilir.  Bu ajans kriz anında yurt dışındaki basına, havaalanlarına, metrolara Türkiye'nin imajını güçlendirici tanıtım ve reklam afişleri asılmasını sağlayıp, köşe yazarlarının ve bloggerların da bu konuda destek olmasını sağlar.''



Bu Haber 02.02.2016 - 13:24:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • RAMER PARTNERS 03.02.2016 - 10:14

    Sektörün Profesyonellerinden de ÇÖPLÜK deyimini duymak ne acı...İşler tıkırında iken niye Eskilerin deyimiyle (eskimezler) BASİRETLİ TÜCCAR gibi davranmadınız.. Size İstanbuldan halen %90 doluluk oranı ve REVPAR"ı yüksek Sektörün Gülen YÜZÜ en az 40 tane örnek gönderebiliriz..

  • resat 03.02.2016 - 08:52

    selam, vergi demeniz simsekleri uzerinize cekmeye yeter.. kisibasi alina 15 tl ne icin onu merak ediyorum, oiste buyrun size tanitim butcesi. gunde 200 kisilik 200 ucak tum alanlar dahil = 6 milyon dolar yapar ayda, buyrun butce.. daha sevimli diil mi??

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.