İşler: İzmir her yıl 85 Milyar Dolara yakın gelir üretiyor

İşler: İzmir her yıl 85 Milyar Dolara yakın gelir üretiyor
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’in her yıl 85 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini, kentin böylelikle ihracat ve istihdamda büyük gelişme kaydettiğini söyledi.

 
 
Türkiye milli gelirinden yüzde 7-8 bandında pay alan ve İzmir’de üretilen milli gelirin yüzde 67 ve 68’inin turizmin içinde bulunduğu hizmet sektöründen sağladığını söyleyen Mehmet İşler, ’’2013 yılı istatistikî verilerine göre İzmir, her yıl 85 milyar dolara yakın bir gelir sağlamaktadır. İzmir’in milli gelir içindeki payı yüzde 4,5 ‘ten yüzde 6,7’ye yükselmiş durumdadır. Ayrıca İzmir, hizmetler sektörü içinde turizm payını yüzde 7’den yüzde 12’ye çıkartarak da ayrı bir başarıya imza atmıştır” dedi.  
 
İHRCAT 9 MİLYAR DOLARI AŞTI
 
2013 yılı sonunda İzmir’in ihracat yönünden 9 milyar doları aşan bir seviyeye çıktığını ifade eden İşler, aynı zamanda İzmir’in yabancı ziyaretçilerden elde ettiği ortalama gelirin de 1 milyar doları geçtiğinin müjdesini verdi. Bu verilerle birlikte, turizm gelirinin İzmir ihracatına olan oranının yüzde 11 seviyelerinde olduğunu belirten İşler, ayrıca turizmin ürettiği toplam değerin ihracata oranının yüzde 70’in üzerine çıktığı bilgisini verdi.
 
TEŞVİK YATIRIMLARIYLA 85 BİN KİŞİYE İŞ
 
Son 13 yılda İzmir’de, 2 binden fazla proje için 21 milyar liralık teşvikli yatırım gerçekleştiği bilgisini veren İşler, ’’Bu yatırımlarla, 85 bin kişiye iş sağlandı. Turizm sektörü, projeler ve yatırım toplamından yüzde 5, yaratılan istihdamdan da yüzde 11 pay aldı. İstihdamın yüzde 75’inin tamamı da yeni yatırımlarla gerçekleşti’’ şeklinde konuştu. İzmir turizminde yaşanan tüm bu olumlu gelişmelere ek olarak, İzmir’de bulunan yeni şahıs ve şirket firmaları içinde turizm sektörü işyerlerinin payının son yıllarda aşama kaydettiğini söyleyen İşler, her yıl turizm sektöründe 2 binden fazla iş yeri açılışının yapıldığını belirtti. İşler, “Bu açılışlar özellikle yaz ayları ve sezonda artış göstermektedir. Açılışı yapılan bu işyerlerinin son iki yılda turizm sektöründen aldıkları pay ise yüzde 4 buçuk ile 5 aralığında seyrediyor” dedi.
 
İZMİR’İN SAĞLIK TURİZMİ DE GELİŞİYOR
 
İzmir turizmindeki hareketliliğin sağlık turizmini de olumlu yönde etkilediğini söyleyen İşler, ’’İzmir turizminin gelişimi diğer sektörlerin de büyümesine olanak sağlıyor.  Bu sektörlere en iyi örnek ta sağlık turizmidir. Tedavi amaçlı gelenlerle tatile için gelen insanlar sayesinde sağlık hizmeti alanların sayısı 15 bini geçiyor. Ayrıca, başta özel hastaneler olmak üzere ekonomiye ciddi katkılar yapılmaktadır. İzmir sağlık turizminde Türkiye’de 5’ inci sırada yer alıyor. Öte yandan, yabancı hastaların göz tedavisi için en çok tercih ettikleri 4’üncü kent olarak ta sıralamada kendine iyi bir yer buluyor’’ ifadelerinde bulundu. 


Bu Haber 27.06.2014 - 12:05:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 27.06.2014 - 03:34

    TURİZMDE İZMİRE YAKIŞACAK ÖRNEK ATILIM ÖNERİMİZ: Vali Beyin güncel moda ataklarıyla, (Muğlada 3 yıldır yürütülen?) bürokratik bir İzmir Konseyi kurulma niyetleri medyaya yansıdı, ETİKin ise, yine son yılların yaygın modasına uygun şampiyonluk demeçleriyle yetindiği görülüyor AKILCI SENTEZ: Tüm yerel inisiyatifi kucaklayan ve AktifPasif paydaşları tek çatıda bütünleştiren Gerçek Demokratik Resmi KONSEY atılımının tam zamanı değil midir..? Böylesi bir yenilikçi örgütlenme sayesinde, İzmirin sinerjisinin aktive edilmesi ve gelişim per102ormansının hızla (Barcelona benzeri) tavan yapacağı kuşkusuzdur.. Aynı Model, turizmi geliştirmek için arayış içindeki tüm Anadolu Destinasyonlarında geçerlidir ve Devlet Politikası olarak (son 7 Yıldır unutulan? ve sağlıklı gelişme için Resmi reçete olan) Stratejik ULUSAL KONSEY oluşumu için zorunludur..? İzmir paralelinde (bilvesile) Kamuyu dikkatelerine Önemle sunarız..

  • Hüseyin Ağrılı 27.06.2014 - 12:12

    Mehmet bey BÖYÜKKKK oynuyor...niyeti artık kesin belli...ey siyasiler...görün artık:))))

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.