'IŞİD Kapadokya'da turizmi bitirdi'

'IŞİD Kapadokya'da turizmi bitirdi'
Kapadokya, en fazla turist çektiği Japonya’da IŞİD korkusu sebebiyle turiste hasret kaldı. THY, Japonlara Tokyo-İstanbul biletini 50 dolara satsa bile gelen olmadı. Kapadokya’nın yeni yıldızı, dini liderleri St. Jorge’nin geçmişte burada yaşadığına inanan Brezilyalılar oldu.


Habertürk Gazetesi'nden Ünsal Ereke'nin haberine göre, Türkiye’nin kıyı bölgelerindeki turizm tesisleri Rusya’daki ekonomik krizden olumsuz etkilenirken, binlerce yıllık önemli kültür turizmi noktaları ise IŞİD’in kanlı saldırılarının ortaya çıkardığı negatif algıya yenik düşmeye devam ediyor. Türkiye’nin kültür turizmi bölgelerinin başında gelen Kapadokya, IŞİD etkisi nedeniyle en önemli pazarı Japon turistini kaybeden bölge olarak öne çıkıyor. En önemli kültür bölgesi olarak öne çıkan Kapadokya’nın geçen yıla kadar baş turist pazarı olan Japonya’da IŞİD’in kafa kesme eylemleri sonrasında İslamofobi oluştu. Ülkedeki televizyonlarda “Müslüman ülkelere tatile gitmeyin” çağrısı yer bulurken, Kapadokya’ya gelen Japon sayısı sıfıra düştü. THY’nin Tokyo-İstanbul biletini tur operatörlerine 50 dolara satmasına rağmen Japon turist ilgi göstermedi. Birkaç yıl içinde terör tehdidi ortadan kalktıktan sonra kapılarını yabancı turiste açmaya hazırlanan Mardin, Urfa, Diyarbakır ve Gaziantep gibi illerin ise IŞİD tehlikesi nedeniyle turizm sevinci kursağında kaldı. Bölgedeki tek yabancılar Suriye için buraya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri.

İYİ ŞEYLER DE OLUYOR

Anadolu’daki kültür turizm noktalarında iyi şeyler de oluyor. Mesela her geçen yıl misafir ettiği Arap turistini yüzde 25 oranında artıran Karadeniz’de vatandaşlar artık pansiyonculuğu öğrendi. Kullanmadığı yayla evlerini turistlere kiralayanlar için yeni gelir kapısı oluştu. Japonlar nedeniyle yüzde 10’luk pazar kaybına uğrayan Kapadokyalı turizmciler ise boş durmadı. Brezilyalıların dini önderi olarak bilinen ve Kapadokya’da yaşadığı konuşulan Aziz Jorge ile ilgili tanıtımlar yapıp hayat buldular. Brezilya nüfusunun 3’te 1’i yani yaklaşık 70 milyonu Aziz Jorge adlı dini öndere inanırken, Brezilyalılar şu zamanlarda Kapadokya’ya en fazla gelen millet oldu.

‘IŞID ETKİSİ JAPONLARI KAPADOKYA’DAN ALIP GÖTÜRDÜ’

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler:

Japonya bizim baş pazarımızdı. Biz Kapadokyalı turizmciler bunu şu an için kaybettik. Bu Türkiye ve Kapadokya ile ilgili bir mesele değil. Bunun nedenini anlamak için 1.5 ay önce Japonya’nın en büyük 16 tur operatörünü Türkiye’ye davet ettik. Bununla ilgili olarak öne çıkan önemli bir nokta olduğunu tespit ettik. Birincisi IŞİD’in ocak ayında Suriye’de iki Japon’un kafasını kesme eylemi bu ülkede İslamofobi yarattı. Japonya televizyonları “Müslüman ülkelere gitmeyin” çağrısı yaptılar.

BREZİLYALI AZİZ İÇİN GELİYORLAR

Bununla birlikte Türkiye’nin de IŞİD’e destek verdiği algısı buradan bütün Japon turistleri aldı götürdü. Japon operatörler açıkça ‘Bizde İslamofobi oluştu, siz de bunlara destek veriyorsunuz’ sözünü söylediler. Buna karşılık THY’nin Tokyo-İstanbul uçak biletlerini tur operatörlerine 50 dolar gibi inanılmaz bir fiyata sattığını öğrendik ancak hiç talep oluşmadı. Japon turistin ayak çekmesiyle 1 numaralı pazarımız Brezilya haline geldi. Brezilyalılar dini önderleri olarak bilinen ve Kapadokya’da yaşadığı konuşulan Aziz Jorge için buraya geliyorlar. Biz de turizmciler olarak yeni öğrendik ama olsun gelmeleri yeter. Ayrıca Brezilyalı bir dizini burada çekilmesinin de etkisi oldu. Arjantin ve Şili’de de Türk dizilerinin oynatılması bu pazarları son dönemde buraya çekiyor. Japonlar alışveriş yapan, balona binen, şarap içen, yani para harcayan bir kitleydi. Bunun karşısında diğerleri harcamayı sevmiyorlar. Çinlilerin de buraya yönelik ilgisi oluştu ancak hiçbirisi harcamada bir Japon turisti değil.
 
‘ANTALYA'NIN DÜŞÜŞÜ BİZİ DE VURDU’

Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği(DENTUROD) Başkanı Murat Şen:

Pamukkale ve Denizli’ye gelen ziyaretçilerin yüzde 80’ini Antalya’da tatil yapan turistlerin günlük gelişlerinden alıyoruz. Antalya bölgesi ne kadar daha az ziyaretçi alırsa bizden de o kadar eksiliyor. Bu yıl Antalya’ya gelenler de konaklama sayıları da düştü. Bununla birlikte bize yönelik turistin de önemli bölümünü kaybettik. Şu anda kaybımız yüzde 15’ler seviyesinde. 10 yıldan bu yana piyasada artı bir değerimiz olmadı. Hep eksiye gidiyoruz. Son dönemde sadece Çin pazarında artışımız söz konusu oldu. Çin’den uçak seferleri artarsa bunu daha da ileriye taşıyabiliriz. Bunun yanı sıra IŞİD etkisi bizim için çok olumsuz. Yabancı TV kanallarının IŞİD’den bahsederken Türkiye’yi göstermeleri turizm için olumsuz bir durum.

 ‘IŞİD NEDENİYLE BÖLGEDE YABANCI KALMADI’

Güneydoğu Anadolu Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (GATOD) Başkanı Mete Akcan:

Mardin, Urfa, Diyarbakır, Gaziantep illerine yönelik yerli turiste hitap ettiğimiz için şu anda ramazan ve seçimin geride kalması bekleniyor. Ancak bulunduğumuz bölge olarak IŞİD’in olumsuz etkisini de hissediyoruz. Önceleri terör olayları nedeniyle turist gelmiyordu. Ortam düzeldi ve tam yabancı turist gelecekken şimdi de IŞİD ortaya çıktı. Suriye’ye giden sivil toplum kuruluşları dışında bölgede yabancı turist yok.

‘BÖLGEDEKİ KONAKLAMA TESİSLERİ YETERSİZ’

Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir:

Ramazan ayının yaza gelmesi nedeniyle yüzde 20 düşüş yaşadık. Bu durum normale dönecek gibi görünüyor. Yüksek sezon yaz mevsiminde yerli turist çekiyoruz. Bu dönemin ardından da Antalya üzerinden Avrupalı ve Balkan turistleri kültür turizmine yönelik bölgede misafir ediyoruz. Bu noktada Rus turiste hitap etmediğimiz için sıkıntıda değiliz. Bölgede yeni tesisler açılıyor ancak ihtiyaca cevap vermiyor.

‘ARAP TURİSTLE YAYLADA PANSİYONU ÖĞRENDİK’

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş:

Son yıllarda Arap turistin Karadeniz’i keşfetmesi bölge turizm sektörünü her anlamda ileriye götürdü. 2014’te yüzde 25 turist artışı sağladık, bu yıl da aynısı olacak. Yazın tesisler yetersiz kalınca bölgeye kültür turizmi için gelen Arap turistlere yayladaki evler açılmaya başlandı. Bölgede pansiyonculuk başladı. Şu anda Rize’de Kavron, Pokut, Handüzü ve Çat yaylalarında ev pansiyonculuğu son hızıyla sürüyor.

‘SEÇİM VE KONGRELER KRİZDEN KORUDU’

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Seçim Aydin:

Ankara’da Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun kurulmasının ardından kongre turizmine ağırlık verdik. Bu noktada 12-25 Ekim’de 12 bin kişinin katılacağı Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Kongresi’ne ev sahipliği yapacağız. Kongrelerin yenisi de gelecek. Seçimler ve sonrasında oluşan yeni Meclis ile koalisyon görüşmeleri önemli bir kitleyi hâlâ Ankara’da tutuyor. Bu da dolulukları yukarda seyrettiriyor.



Bu Haber 28.06.2015 - 09:08:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.