İngilizler’in Antalya’ya kayma olasılığı Fethiyeli turizmcileri korkutuyor

İngilizler’in Antalya’ya kayma olasılığı Fethiyeli turizmcileri korkutuyor
2015 sezonu öncesi Fethiyeli turizmcilerle bir araya gelip hem bölgeyi değerlendirdik hem de yaşanan sıkıntıları ele aldık. Fethiyeli turizmcilerin en büyük korkusu İngilizler’in bölgeden Antalya’ya kayması.


Eda Özsoy – Turizm Güncel

BÖLGEYE 10 BİN YENİ YATAK GELECEK

Fethiye Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu Güler Uymaz’ın verdiği bilgilere gore Fethiye, 2014 yılında yaklaşık 1 milyon 300  bin misafir ağırladı.  Bu rakamın 650 binini yerli turistler oluşturdu. 165 civarında seyahat acentesi bulunan Fethiye’de 8 alanda turizme hizmet veriyor.

Bölgede şu anda yaklaşık 50 bin yatak kapasitesi var. Bu kapasite yeterli değil ancak Fethiye Özel Çevre Korumu alanı içinde olduğu için her yere yatırım yapılamıyor.

Yeni yatırımların bitmesiyle, bölgeye 10 bin belgeli yeni yatak kapasitesi eklenecek. Bu da bölgenin konaklama kapasitesini artıracak.

SÜLEYMAN KAYA: OTELCİLERİMİZ REZERVASYONLAR İYİ DESE DE…

İlk olarak TÜRSAB Batı Akdeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Süleyman Kaya görüşlerini aktarıyor.

İngiltere Fuarı’na bakıldığında Fethiye bölgesinde ciddi bir düşüş gözükmediğini dile getiren Süleyman Kaya, buna ragmen bölge olarak sıkıntıların mutlaka olacağını ifade ediyor.

FUARA KATILIMCININ FAZLA OLMASI BENİ ENDİŞELENDİRİYOR

Hollanda Fuarı’nda ise Türkiye pazarına yönelik yüzde 20’ye yakın ciddi bir gerileme olduğunu anımsatan Kaya, şunları söyledi:

"Son olarak EMITT Fuarı’na katıldık. Burada ciddi oranda bir katılımcı var. Katılımcının fazla olması beni cidden endişelendiriyor. 2015 yılı turizm sezonunda ciddi sıkıntıların olacağının göstergesi bu. Rusya pazarına hitap eden Antalya’daki otelcilerin açığı kapatmak için Avrupa’ya ve iç pazara yönelmek amacıyla yaptıkları bir çalışma diye görüyorum. Otelcilerimiz ne kadar rezervasyonlar iyi deseler de bu durumu net bir şekilde görebiliyorum şu anda. "

PAROLAMIZ BUTİK ŞEHİR FETHİYE OLMALI

Bölgemizde şu an kayda değer bir sıkıntımız yok ama Antalya İngiltere pazarına çok ciddi anlamda fiyat indirirse bize gelen turistler Antalya’ya kayabilir. Bu da bizim bölgemizde ciddi sıkıntı çıkarabilir.

Biz tüm hizmetlerimizi butik vermeye çalışıyoruz. Fethiye’deki teislerin her geçen gün niteliklerini ve kalitesini yükseltmeye çalışıyoruz. Bundan sonraki parolamız butik şehir Fethiye olmalı.”

METE AY: AVRUPA’DAKİ EN PAHALI HAVALİMANLARI BİZDE

Çalış Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ise 25 yıldır turizm sektörünün içinde olduğunu, otelcilik, kuyumculuk ve emlakçılık işleri yaptığını söyledi. Turizmde sadece otelcinin değil, esnafın da sesini duyabildiğini anlatan Mete Ay, sezonla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Şu anda turizmde özellikle yabancı pazarda bir sorun var. AB’ye baktığınızda İspanya, Yunanistan ve Portekiz’de ciddi bir atak var. Buralara ulaşım çok daha kolay. Türkiye’ye ulaşım çok pahalı.  Avrupa’daki en pahalı havalimanlarına sahibiz. Bir marketten gidip 8 liraya su içiyorsunuz. Bir aile olarak turistlerin buraya gelmesi rakamları artırıyor. Hükümetin bununla ilgili olarak biraz birşeyler yapması gerekiyor. Vergiler inebilir, havalaanı costları azalabilir. Otelcilerin para kazanması ve borçlarını ödeyebilmesi için mutlaka yardım alması gerekiyor. Bizim tek derdimiz pahalı bir ülke olmamalı, biz seçilen bir bölge nasıl olabilir konusunun üzerinde çalışmalıyız."

SELAMETTİN YILMAZ: BİZ ANTALYA İLE BAŞ EDEMEYİZ

Ölüdeniz Turizm Geliştirme Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Selamettin Yılmaz da bu yapının 1989 yılında kurulduğunu ve destinasyonun belde olmadan once kendilerinin belediye görevi yürüttüklerini anlattı. Belediyenin kurulmasıyla birlikte yörenin tanıtımıyla ilgili çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydeden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bünyemizde 63 otelimiz var. Bizim yöremiz ağırlıklı İngilizlerle çalışır. Bu yıl  tek korkumuz Antalya’da ağırlıklı olarak Rus pazarından boşalacak yere İngilizler’in gitmesi.. Antalya bir dev. Biz onlarla baş edemeyiz. Bir de iç pazarı da çok önemsiyoruz. Ölüdeniz bir dünya markası. Burası ticari amaçla işletilsin istemiyoruz, kirlensin istemiyoruz. Burası korunsun istiyoruz. Yerelde işletmeler olsun ve onlar sahip çıksın istiyoruz."

Örneğin bölgede gösterilmeyen bir hassasiyet var. Yapılan dev bir platform var Belcekız kumsalında. Bizim bölgemizde böyle birşeye izin verilmesi bizi üzüyor, böyle şeylerin olmasını istemiyoruz.


Bu Haber 27.01.2015 - 19:10:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Oktay YAZICI Schreiber 28.01.2015 - 07:44

    Sanırım Fethiye için asıl doğru soru şu olmalı Alman turistlerin Fethiyeye gelmesini sağlamak. Bunun için neler yapılmalı, yapılabilir? Almanlar genel olarak Fethiyeyi yeterince tanımıyor ve bilmiyorlar. Bunun da sorumlusu herhalde Alman turistler değil de Fethiyeli turizmciler olarak bizleriz diye düşünüyorum. İnanıyorumki çok doğru ve ayrıntılı bir tanıtımla Fethiyeye inanılmaz derece de alman ve almanca konuşan ülkelerden turist akımı sağlanabilir. Yani, ingilizleri antalyaya kaptırmaktan ziyade, antalya dan almanları Fethiyeye çekebilmektir esasen doğru mesele diye düşünüyor ve inanıyorum, naçizane. Saygılarımla, Oktay YAZICI WEB: istanbul.web99.de

  • Mustafa Vatan 28.01.2015 - 03:09

    Açıklamada bulunan şahıslarla fethiye turizmi kalkınacaksa vah halimize.Belediye başkanı bile kerhen gözükmek için emitte bir süre geldi ve gitti.İzmir fuarına hiç gelmedi ama konuşmaya gelince mangalda kül bırakmıyorlar. Ben sadece yan taraflarında bulunan Bodrum ve marmaris standlarına bir bakıp fethiye ile kıyaslayıp gelecek yıllarda bu doğrultuda bir gelişme kaydetmelerini temenni ediyorum.

  • Ahmet Fazıl 28.01.2015 - 10:24

    Fethiyenin klasik yönetici yorumları korkak, sürekli eleştiren fakat hiçbir şekilde adım atmayan ve bu yüzden yerinde sayan yöneticiler ve Fethiye. Ben size daha somut bir tespitte bulunayım, korkmayın Fethiye de gelen turist sayısında bir gerileme olmaz çünkü Antalya bizim rakibimiz değil bize gelen müşteri segmentiyle Antalyaya giden segment çok farklı, otellerinizin fiyatlarının ne kadar olduğunu biliyorsunuzdur, Antalya da o fiyatlara kimse düşmez o yüzden rahat olun geçen yıla oranla bir düşüş olmaz belki aksine yükseliş olur, Ruslar belki ucuz destinasyon ararlarsa Fethiye tercih olabilir..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.