Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), konuya dair daha önce de tur operatörü Thomas Cook ile iletişime geçmişti.
Thomas Cook tarafından AKTOB ve TÜROFED'e gönderilen yazıda, şirket olarak Türk turizmcinin rahatsızlığını anladıkları ve sorunun çözümü için kolektif çalışmaya ihtiyaç olduğu belirtilmişti. Thomas Cook'un sorunun çözümüne öncülük edeceği belirtilen yazıda, ''Türk otelleri ve Türkiye otoriteleri ile birlikte çalıştığımızda asılsız tatil hastalıkları iddialarının çözümüne ilişkin daha güçlü bir pozisyonda olacağımızı biliyoruz.'' denilmişti. Thomas Cook, AKTOB ve TÜROFED'e ''Paket tatil hastalık iddiaları klavuzu'' adlı bir kitapçık da
ulaştırmıştı.
BU KEZ DE İNGİLİZ ACENTELERLE İLETİŞİME GEÇİLDİ
Gittikçe daha da büyüyen bir sorun haline gelen konu hakkında çalışmalarını sürdüren AKTOB ve TÜROFED, bu kez de İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) ile iletişime geçti. AKTOB tarafından konuya dair yapılan açıklama şu şekilde:
''Müşteri memnuniyeti, kalite ve fiyat dengesinin en yüksek rekabet aracı olduğu Türkiye konaklama sektörü, son zamanlarda sıklıkla midesel hastalıklar kaynaklı reklamasyon bildirimleri ile karşı karşıya kalmaktadır.
TÜROFED ile ortak çalışma yapılarak , tur operatörleri ile kurduğumuz temaslar neticesinde gelen yanıtları sizlerle daha önce paylaşmıştık.
Ayrıca; sahte hastalık iddiaları nedeni ile açılan davalara ilişkin olarak, İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından İngiliz turistlere yönelik uyarı da yayınlanmıştı.
Tüm bunlara ilaveten, konunun İngiltere tur operatörleri tarafından gündem oluşturması nedeni ile İngiltere Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) ile iletişime geçilmiştir.
Konuya yakın ilgi gösteren ABTA Başkanı Mark Tanzer'in tarafımıza göndermiş olduğu yazı, belge ve haber linkleri ektedir.
ABTA konu ile ilgili;
*Gıda kaynaklı hastalık iddialarının Türkiye harici diğer ülkelerde de ciddi artış gösterdiği,
*Bu hastalık iddialarının haklı olmadığını,
*Bu konunun hukuk firmaları tarafından bir kazanç aracına dönüştüğü,
*Bu durumun düzelmesi için Birleşik Krallık yasalarında var olan bir boşluğun doldurulması gerektiği,
*ABTA'nın oluşan bu duruma karşı 'STOP SICKNESS SCAMS' kampanyası başlattığı,
*Bu kampanyanın amacı; yasadaki boşluğu doldurup, hukuk firmalarının "iddiaları" kar yapma aracı yapma amacının önüne geçilmesini sağlamak ve Birleşik Krallık vatandaşlarına sahte hastalık iddialarının bir suç olduğunun farkındalığını yaratmak olduğu,
*Bu sorunun çözümünde ABTA üyeleri ile otellerin yakın çalışması gerektiği ve ekte bulunan Türkçe kitapçığı otellerin dikkate almaları gerektiği,
*Üye otellerimizin, İngiliz müşterilerinin iddia hak etmesi için teşvik eden şirketlerin varlığını farkederse, ilgili firma ismini destinations@abta.co.uk adresine bildirmesi istendiği ekteki yazıda belirtmiştir.
Konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte olup, gelişmeler ışığında siz değerli üyelerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz.''
ABTA Tarafından Gönderilen Yazı
Konaklama İşletmeleri İçin Mide Hastalıkları Kılavuzu