İncigül Sağdıç Tataroğlu yazdı: Gıda mühendisinin turizmdeki yeri

İncigül Sağdıç Tataroğlu yazdı: Gıda mühendisinin turizmdeki yeri
HotelChk Business Danışmanlık Gıda Güvenliği ve Hijyen Denetim Bölümü Başkanı İncigül Sağdıç Tataroğlu, 'Gıda mühendisinin turizmdeki yeri' başlıklı bir yazı kaleme aldı.


Yazısında, gıda mühendislerinin otellerde neden uzun süre çalışmayı tercih etmediğini ve gıda mühendislerinin otellerin neden ilk gözden çıkardığı çalışanları olduğunu anlatan Tataroğlu, bu durumu gıda mühendisliği mesleğinin tanımının turizmde hala tam olarak yapılamıyor olmasına bağladı. 

GIDA MÜHENDİSİNİN TURİZMDEKİ YERİ

Tataroğlu'nun makalesi şu şekilde:

''İş ilanlarına baktığım zaman, pek çok otelin sıklıkla 'Gıda Mühendisi' arayışında olduğunu görüyorum. Peki ama gıda mühendisleri otellerde uzun soluklu çalışmayı neden tercih etmiyor? Aynı şekilde, yaşadığımız kriz ortamında da bir kez daha gördüğümüz üzere; gıda mühendisleri otellerin neden ilk gözden çıkardığı çalışanları oluyor?

'MESLEKİ TANIMI HALA YAPILAMIYOR'
 
İlk gözlemim; turizm sektöründe, gıda mühendisliği mesleğinin tanımının hala yapılamıyor olmasıdır. 'Gıda mühendisi kimdir, uzmanlık alanları nelerdir, görev tanımı ne olmalıdır?' gibi sorular çoğu zaman maalesef cevapsız kalıyor. Tanımı yapılamayan bir  meslekle ilgili de az yetki, çok sorumluluk kavramı ön plana çıkıyor. Birçok departmanla doğrudan ya da dolaylı olarak kurulan ilişkiler, bu yetki-sorumluluk karmaşası içinde maalesef yıpranıyor. Verilen gereksiz sorumluluklar ve tespit raporlarının dikkate alınmaması, gıda mühendisleri üzerinde motivasyon kayıplarına neden oluyor.
 
Öncelikle, gıda mühendisi bir otelde ne sadece mutfağın temizliğini kontrol etmek için ne de mutfak departmanının formlarını tutmak için bulunmuyor. Elbette ki bunlar gıda güvenliği yönetim sisteminin ayrılmaz parçalarıdır; ancak gıdanın kimyasını, mikrobiyolojisini, kalite kontrolünü bilen, sıfırdan bir fabrika kurabilecek donanıma sahip bir mesleğin mensuplarını, yalnızca hijyen kontrolörü olarak tanımlamak büyük haksızlık olsa gerek. Gıda mühendisi, gıdanın ham maddeden nihai ürüne dönüşmesindeki tüm aşamalarda etkin olarak görev almaktadır. Bu esnadaki görevi; ilgili bölümlerde yol göstermek, onları ve süreci koordine etmektir. Bir gıda mühendisi; gerektiğinde eğitmen, gerektiğinde danışman, gerektiğinde de denetçi olmaktadır. Gıda güvenliğinin yanında; gıdanın nasıl daha uzun süre muhafaza edilebileceği, enerji kayıplarının nasıl en aza indirilebileceği gibi ekonomik konularda da gereken bilgi ve birikime sahiptir.

GIDA MÜHENDİSİ EKİBE NE ZAMAN KATILMALI?
 
Bir başka konu da, gıda mühendisinin, otellerin ekiplerine hangi aşamada katılması gerektiği konusudur. Gıda mühendisi, otelin yatırım aşamasını ve açılış sürecini yöneten ekibin içinde mutlaka bulunmalıdır. Yapılan yatırımın bir konaklama tesisi olmasının yanı sıra; bu yatırımın, aynı zamanda, her gün binlerce kişiye yemek üretecek bir fabrika olması bunda en büyük etkendir. Aksi halde proje aşamasında gözden kaçırılan küçük bir nokta, ilerleyen zamanlarda ciddi bir mali yüke dönüşecektir.
 
Turizm yatırımcıları ve üst düzey yöneticilerinin gıda mühendislerinin mesleki kapasitelerinin farkına varmaları, sorumluluk-yetki dengesinin sağlanması gıda mühendislerinden daha fazla verim alabilmeleri açısından önemlidir. Maaş politikalarının iyileştirilmesi, kariyer planlarının oluşturulması şüphesiz her meslek grubunda olduğu gibi yapılan işin daha etkin olmasını sağlayacaktır. Ancak bu şekilde misafirlere ve çalışanlara güvenli gıda sunulabilecektir. Aksi halde meydana gelebilecek olumsuzluklar, hem maddi kayıplara neden olacak hem de otellerin uzun yıllar emek vererek elde ettikleri  marka değerlerine ciddi zararlar verecektir.''
 



Bu Haber 22.01.2017 - 10:23:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 24.01.2017 - 12:34

    Sorun ülkenin vatandaşına verdiği değer ile doğru orantılıdır. Bir ülkede temiz hava-su-gıda tüketime sunuluyorsa bunları tüketen halkın sağlık seviyesi üst düzeyde olur. Bakınız gelişmiş ülke örnekleri. Kendi vatandaşına sağlıklı bakmayan irade ondan verim almayı beklemiyor demektir. Tam da bu nedenle ülkemizde sevimli bir hayvan gibi çalışılır ama bir türlü sonuca varılamaz. Gariptir bunu sanayici de henüz fark etmemiştir. Sineğin kanadından yağ çıkartmak iyi de önce onu beslemek gerekmez mi? Özel duruma gelirsek, gıda mühendisliği diğer dallar gibi çok önemli ve her projede olmazsa olmaz niteliktedir. Hele turizm gibi gıda ve temizlik üzerine kurgulanmış bir sektörde önemi büyüktür. Bu konuda TMMMOB mutlaka hr proje içinde yeterli üyesini bulundurmalıdır. Eğer tesis gıda mühendisinin bir günlük çalışması için küçük geliyorsa bu durumda iki tesis bu mühendislik hizmetini yarım dönemli alabilir. Çözüm olanakları vardır yeter ki işletmeler ve kamu mevzuatı bu çok önemli konuyu anlayıp algılasın. Bir aşama sonrası okullarda beslenme konusunda gıda mühendisliği desteğidir. Geleceğimiz çocuklar ise bu önemli meslek kolu mutlaka çevrim içine alınmalıdır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.