IATA acentelerini yok edecek sistem yavaş yavaş yayılıyor

IATA acentelerini yok edecek sistem yavaş yavaş yayılıyor
Avrupa'da bir araya gelen ticari gruplar ve tüketici grupları, Lufthansa ve British Airways'in acentelere dayattığı GDS ücretlerine karşı kazan kaldırdı. Grup, Avrupa Birliği'ne bir mektup yazarak hava yolu şirketlerinin bu uygulamadan men edilmesini isterken, TurizmGüncel'e açıklama yapan TÜRSAB'ın IATA acentelerinden sorumlu eski yönetim kurulu üyesi Muammer Güner sistemin yavaş yavaş tüm hava yolu şirketlerini kapsayacağını belirtti.



Savaş Daş - TurizmGüncel

Avrupa'nın önde gelen iki hava yolu şirketi Lufthansa ve British Airways'in GDS ücretleri büyük tepkiye neden oluyor. Lufthansa'nın ardından Britih Airways'in de acentelere normal GDS ücretlerinin yaklaşık iki katı ücret dayatması hem acenteleri hem de tüketici gruplarını harakete geçirdi.

TEKELLEŞME UYARISI

Konuyla ilgili olarak Avrupa Birliği'ne bir açık mektup yazan acenteler ve tüketici grupları, havacılık sektöründe tekelleşme uyarısı yaptı. Söz konusu uygulamanın rekabete aykırı olduğu belirtilen mektupta ayrıca, havacılık sektöründeki birleşme ve kod anlaşmaları vasıtasıyla hayata geçirilen konsolidaysona da dikkat çekildi. Mektubun imzacıları arasında, Avrupa Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri Birliği, Avrupa Yolcu Federasyonu ve İngiltere Seyahat Yönetimi Şirketleri Birliği'nin yanında çok sayıda kurum ve kuruluş bulunuyor.

HAVACILIK SEKTÖRÜ BİRKAÇ OYUNCU TARAFINDAN DOMİNE EDİLİYOR

''Bağımsız distribütorler ve hava yolu hizmetlerinin tüketicileri olarak, havacılıktaki şeffaflık, rekabet ve tüketici tercihleri konusunda giderek artan bir kaygı içerisindeyiz.'' denilen mektupta, sektördeki daha ileri konsolidasyonlara dikkat çekilerek, 25 yıllık kazanımların yok edilmek istendiği ifade edildi. Gelinen noktada pazarın birkaç oyuncu tarafından domine edilmeye çalışıldığı uyarısı yapılan mektupta, hem seçeneklerin hem de şeffaflığın yok edilmek istendiği vurgulandı.



GÜNER: HAVA YOLU ŞİRKETLERİ GDS YÜKÜNDEN KURTULMAK İSTİYOR

TÜRSAB'ın IATA acentelerinden sorumlu eski yönetim kurulu üyesi Muammer Güner konu ile ilgili TurizmGüncel'e bilgi verdi.

''Hava yolu şirketleri hem kendi hemd e acente kullanımları için GDS'lere belirli bir para ödüyordu. Bu para, hava yolunun yaptığı anlaşmaya bağlı olarak 4-8 euro arasında değişiyordu.'' diyen Muammer Güner, gelinen noktda hava yolu şirketlerinin bu yükten kurtulmak istediğini ifade etti. Lufthansa'nın kendi sistemi üzerinden yapılan satışlarda bir sorun olmadığını belirten Güner, ''Lufthansa acentelere, 'biletimi Lufthansa üzerinden satarsan bana bir maliyeti yok. Ancak GDS üzerinden satarsan 16 euro ödeyeceksin' diyor'' dedi.

''GDS ÜZERİNDE TÜM UÇUŞLAR FİYATLAR KARŞILAŞTIRILABİLİYOR''

Acentelerin GDS harici sisemler üzerinden çalışmasının mümkün olmadığının altını çizen Güner, ''Acente GDS üzerinden hem tüm hava yollarının uçuşlarını hem de fiyatlarını görme imkanına sahip. Ancak bu durumda her hava yolu şirketinin sistemine tek tek girip uçuş ve fiyat araştırması yapmak zorunda. Öte taraftan bilet iadesi, erteleme ve upgrade gibi konular tek kanal üzerinden hallediliyor. Bu işlemler için hava yolu şirketlerinin sistemlerinde ise çok daha ayrı bir yol izlemek gerekiyor.'' şeklinde konuştu.

Güner, son olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

''Hava yolu şirketleri şu anda 3 uygulamayla acenteleri devreden çıkarmaya çalışıyor:

1. Acentelere 16 euro GDS ücreti yükleyerek kendi sistemindeki fiyatları daha ucuz hale getiriyor. Müşteri de bu ücreti ödemek yerine direkt hava yolu şirketinin web sitesine yöneliyor.

2. Avrupalı hava yolu şirketleri kendi sistemleri üzerinden sattıkları biletlerde ''hizmet bedeli' almıyor. Sadece THY belli bir oranda hizmet bedeli alıyor.

3. Uçaktaki kapasitenin belli bir bölümünü GDS'e sunmuyor ''Only web fair'' uygulamasıyla kendi uygulaması üzerinden satıyor.

''1 OCAK 2019'DA THY DE AYNI SİSTEME GEÇECEK''

Lufthansa'nın uygulamasında, tek bilet de alınsa, iki bağlantılı (gidiş-dönüş) 4 bilet de alınsa 16 euro GDS ücreti alınıyor. Dolayısıyla tek bilet alan yolcu da, 4 bilet alan yolcu da aynı GDS ücretini ödemek zorunda kalıyor. Lufthansa'nın başlattığı uygulama onunla sınırlı kalmayacak. Şu anda THY'nin GDS anlaşması 2019'a kadar devam ettiği için bu sisteme geçmedi. 1 Ocak 2019'dan itibaren onlar da bu sisteme geçecek. Sadece THY değil, GDS anlaşması dolan her hava yolu şiketi yeni anlaşmasını bu şekilde yapacak.''

Okuyucuya not: Luftanhansa, 2015 yılının eylül ayından itibaren GDS ücretlerinş 16 euro olarak acentelere, dolayısıyla yolcuya yüklemeye başladı. Lufthansa'yı takip eden Britihs Airways de GDS üzerinden kesilen British Airways ve Iberia biletlerinden 8 pound ücret alacağını duyurdu. Seyahat sektörü, söz konusu uygulamanın diğer büyük hava yolu taşıyıcıları arasında da yayılmasından endişe duyuyor. Lufthansa ve British Airways'in talep ettiği GDS ücreti, GDS şirketlerine ödenen paranın en az iki katı.


Bu Haber 20.06.2017 - 15:46:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.