Hizmet sektörü ağustos ayında güven kaybetti

Hizmet sektörü ağustos ayında güven kaybetti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı Ekonomi Güven Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, ekonomik güven endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1.9 oranında azalarak, 85,87 değerinden 84,28 değerine düştü. Hizmet sektöründe güven endeksi ise, yüzde 1.4 oranında arttı.


TurizmGüncel

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait normalleştirilmiş alt endekslerin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır.

Ekonomik güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında azalarak 85,87 değerinden 84,28 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Tüketici güven endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 3,6 oranında azalarak 62,35 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6 azalarak 101,86 değerine geriledi. İnşaat sektörü güven endeksi ise temmuz ayına göre yüzde 0,7 oranında azalarak 82,10 değerlerine düştü. Reel kesim güven endeksi ise yüzde 0,1 azalarak 103 değerine geriledi.

HİZMET SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ DÜŞTÜ

Hizmet sektörü güven endeksi ise ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.7 oranında düşerek 100.65'e geriledi.





AÇIKLAMALAR

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında sektör ağırlıkları beş güven göstergesine doğrudan uygulanmamakta; her bir sektörün ağırlığı o sektöre ait güven endeksinin normalleştirilmiş alt endekslerine uygulanmaktadır. Normalleştirme, farklı ölçeklerdeki verilerin karşılaştırılabilir hale getirilmesidir.

Tüketici sektörünün ağırlığı tüketici güven endeksinin dört alt endeksine, imalat sanayi sektörünün ağırlığı reel kesim güven endeksinin sekiz alt endeksine, hizmet sektörünün ağırlığı hizmet sektörü güven endeksinin üç alt endeksine, perakende ticaret sektörünün ağırlığı perakende ticaret sektörü güven endeksinin üç alt endeksine ve inşaat sektörünün ağırlığı ise inşaat sektörü güven endeksinin iki alt endeksine uygulanmaktadır.

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.


Bu Haber 29.08.2015 - 09:11:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.