Güneydoğulu iş adamı ve otelcilerden milyonlarca liralık tazminat davaları

Güneydoğulu iş adamı ve otelcilerden milyonlarca liralık tazminat davaları
Güneydoğu bölgesindeki şiddet ve çatışma ortamı nedeniyle işleri bozulan iş adamlarının, devlete milyonlarca liralık tazminat davaları açtığı ortaya çıktı. Davacılar arasında çok sayıda otel sahibi de bulunuyor.


Güneydoğu'da süren çatışmalı ortam, yatırımcı ve işletme sahiplerini de zor duruma sokuyor. Sadece Diyarbakır'da olaylar nedeniyle 38'i otel olmak üzere 6 bine yakın işyerinin kapandığı, açılan dava sayısının ise bine yaklaştığı ifade edildi. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, bölgede şu an kapalı olan ünlü bir otelin sahibi iş adamı Nedim Çizmeci'nin Diyarbakır Valiliği'ne açtığı davanın tutarı 30 milyon TL'yi geçiyor. Bölgede 4 restoran ve 2 oteli bulunan başka bir iş adamı ise 120 milyon TL tazminat istiyor. 
 
İŞ ADAMLARI MUHATAP ARIYOR

Sadece Diyarbakır değil tüm Güneydoğu'da yüzlerce tazminat davası açıldığını belirten Güneydoğu Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, sürecin dalga dalga yayıldığını ifade etti. Birçok iş adamının zararlarının tahsilinde bir muhatap bulamadığı için bu yolu tercih ettiğini söyleyen Akbal, "İş adamları konuyu AİHM'e kadar taşımayı planlıyor. Sadece iş adamları değil, boşaltılan evler içinde de avukatlar ev sahiplerinden vekâlet topluyor. Süreç bu yönde ilerler ve emsal kararlar çıkmaya başlarsa milyarlarca dolarlık bir tazminat yükü ortaya çıkabilir" dedi.
 
BEDİRHANOĞLU: YATIRIMDA YAKALANDIK

Bölgenin önde gelen iş adamları arasında yer alan Şahismail Bedirhanoğlu da hukuksal mücadele hazırlığında olduğunu söyledi. "Acil bir reform paketi lazım" diyen Bedirhanoğlu, şunları belirtti:

"Biz bu sürece yatırımda yakalandık. Yeni otel ve restoranlar açmıştık. Önce 6-7 Ekim olayları oldu. Sonrası da malum bugünlere kadar geldik. Tesislerimiz kapalı. Ancak beni asıl üzen vergi memurlarının bize haciz davaları açmaları oldu. Ben de avukatlarıma tazminat davası için hazırlık talimatı verdim. Açmadım ama düşünüyorum."

'FIRSATÇILAR TÜREDİ'

Öte yandan, Diyarbakır MÜSİAD Başkanı İsmail Şanlı tazminat dalgasında avukatların rant planlarının büyük etkisi olduğunu iddia etti. Avukatların kapı kapı dolaşıp iş adamlarından vekalet alma derdine düştüğünü söyleyen Şanlı, şunları söyledi:

"1993'teki Lice davaları ile bazı AİHM kararlarını emsal gösteriyorlar. Bizim derneğimize de geldiler. 'Üyeleriniz varsa hemen yönlendirin' dediler. 'Vekâlet verin dava açalım. Bir yıl içinde parayı kazanırız' diyorlar. Kazanılacak tazminatın yüzde 15'ini istiyorlar." Bu hesaplara girilmesini doğru bulmadıklarını anlatan İsmail Şanlı, "Avukatların hırsı ve yönlendirmeleri nedeniyle kurunun yanında yaş da yanıyor. Ancak devletten de acil çözüm bekliyoruz. Devletin yanı sıra buradaki belediyeler de üzerine düşeni yapmalı. Örneğin Sur Belediyesi hiçbir vergi ve borcu ertelemedi" dedi. 
 



Bu Haber 12.02.2016 - 10:32:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • SABAN OKSUZ 13.02.2016 - 09:08

    Turizm calisanlarinin da acilen orgutlenip,takip etmeleri gereken bir konu...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.