Güney Egeli turizmciler ve belediye başkanları turizmin geleceğini tartışıyor

Güney Egeli turizmciler ve belediye başkanları turizmin geleceğini tartışıyor
GETOB’un ev sahipliğinde, “Bölgesel Markalaşma ve Yeni Kuşak Pazarlama Modeli” oluşturma çalışması kapsamında, Muğla’nın 3 belediyesi Bodrum, Fethiye ve Marmaris aralarında gerçekleştirilebilecek muhtemel işbirliği koşullarını belirlemek amacıyla bir toplantı düzenlendi. Marmaris Cettia Beach Hotel’de gerçekleştirilen toplantıya, Marmaris Belediye Başkanı M. Ali Acar, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Mete Atay, BODER Başkanı Halil Özyurt, FETOB Başkanı. Yavuz Torunoğulları, GETOB Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Geçmiş Dönem Turizm Bakanlarından Bahattin Yücel, Fethiye Belediye Meclis Üyesi Nurkaya Gündoğdu, Bodrum Belediye Meclis Üyesi Niyazi Atare ve GETOB Müdürü Ö.Cahit Sarıbey katıldı.


Durum değerlendirmesi ile başlayan toplantıda, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu coğrafyada yaşanan sıkıntılar değerlendirilirken, yerel sorunlar, Muğla’nın büyükşehir olmasının yarattığı sıkıntılar, ulaşım, tanıtım ve standartlar gibi konular masaya yatırıldı.

Toplantı sonuç metnininde ise şu sonuç ve değerlendirmeler yer aldı:

BÖLGESEL MARKALAŞMA VE YENİ KUŞAK PAZARLAMA MODELİ

1. DURUM

Türkiye’nin yer aldığı coğrafyanın,  dış siyasal gelişmeler yüzünden son derece duyarlı olması, seçimlerin ardından ortaya çıkan terörün ülke gündeminde bir kez daha ilk sıraya yükselmesi, hedef pazar ülkelerde resmi makamların ard arda  gitmeyin “UYARI”ları  yayınlamaları, Rus Pazarındaki olumsuz gelişmelere bağlı azalan turist girişleri ve doluluk oranlarındaki düşüşlere ilişkin, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

1.2 Fuarlar:

Bodrum, Marmaris ve Fethiye’nin geçtiğimiz sezonlarda yerel yönetimlerin işbirliğiyle çok sayıda yurt içi ve yurt dışı fuarlara katıldıkları, bu konuda 2016 sezonu hazırlıklarının sürdüğü, mümkün olabilecek fuarlarda işbirlikleri yapılabileceği, ileride bu konuda karşılıklı bilgilendirmenin gerektiği vurgulandı.

1.3 Pazarlardaki Durum:

Son yıllarda Bölgede Pazarlama ve Satış alanında arzu edilen düzeye gelinemediği, pazar çeşitliliği konusundaki yetersizlikler, Marmaris ve Fethiye’nin iç pazardan yeterli pay alamadıkları, Türkiye’ye en fazla turist gönderen iki ülke olan Rus ve Alman Pazarlarından Bodrum ve Dalaman Havaalanlarına gelen yabancı turist sayısının düşüklüğü üzerinde duruldu.
 
1.4 Yerel Sorunlar:

Katılımcılar yerel yönetimlerin karşılaştıkları güçlükleri, Muğla’da Büyükşehir uygulamasına geçilmesi nedeniyle ortaya çıkan aksaklıkları, yetki belirsizliklerinin yol açtığı olumsuzlukları, tatil yörelerinin özgün koşullarında yaşanmış çarpıcı örneklerle anlattılar.

Özellikle su bedellerinin Muğla’nın B.Şehir olmasının ardından olağanüstü ölçülerde arttırılmasının, konaklama tesisleri üzerindeki  olumsuz etkileri konuşuldu. Belgeli Tesislerin Teşvik Kapsamında en düşük tarifeden ücretlendirilmelerine ilişkin yasa hükümlerinin uygulanmadığına değinildi.

1.5 Yeni Turizm:

Internet üzerinden yapılan satış ve rezervasyon işlemlerin artmasının, sektörde geleneksel yöntemleri kısa sürede ortadan kaldıracağı, “Yeni Turizm” adı verilen bir sürecin başladığı konusunda düşünce birliğine varıldı.

Önümüzdeki dönemde; tesis ve yerel bazda markalaşmanın pazarlama ve verimlilik açısından önem kazanacağı, büyük operatörlerin pazar paylarının giderek düştüğü, piyasalardaki boşluğun, pazar paylarını sürekli arttıran, online satış şirketlerinin eline geçtiği, off-shore yapılanmaları yüzünden bu kuruluşların KDV ve Kurumlar Vergisi avantajları nedeniyle büyüme eğilimlerinin sürdüğü, tesbitine yer verildi.

1.6 Ulaşımda Durum:

Taşımada eş zamanlı olarak; Charter Uçak şirketlerinin sayılarının giderek azalmasıyla giderek büyüyen Low-Cost Hava Yollarının programlarına almadıkları için  bölgenin potansiyelini arttırmakta bu aşamada yetersiz kaldıkları, Milli Taşıyıcı kimliğiyle THY’nın Dalaman ve Bodrum-Milas Havalimanlarından pazar merkezlerine, tarifeli doğrudan uçması gerekirken, isteksiz davrandığı, sezon dışı İstanbul dışından bu havalanlarına doğrudan tarifeli sefer düzenlemediği, üstelik uçuşlarının –kıyaslandığında- İzmir’den çok daha pahalı olduğu ifade edildi.

1.7 Günlük Turlar:

Bölgede düzenlenen günlük turların haksız rekabet ve denetimsizlik yüzünden niteliksiz oldukları belirtildi.

1.8 Taklid Ürünler:

Taklid ürün satışlarının alış-veriş kalitesini aşağı çektiği, her iki konuda akredite denetim kuruluşlarının inceleme sonrası, tüketicileri “Tavsiye”  ettiklerine ilişkin yönlendirmenin, satış noktaları ve işletmelerin standartlarının yükseltilmesine katkıda bulunacağı konuşuldu.

1.9 Standartlar:

Özellikle “Her şey Dahil Uygulaması” (HDU) yapılmayan yörelerde yeme-içme hizmeti sunan, lokanta, kafe ve barların uluslararası hijyen normlarına uygunluk açısından denetlenmeleri, çıkacak sonuçlara göre bir program çerçevesinde iyileştirilerek, akredite kurumlar tarafından hizmet standartlarına sahip olduklarını gösteren  işaretlemenin (Signalization) yapılmasının önemine işaret edildi.

Bölgede faaliyet gösteren KTB tarafından belgelendirilenler dahil konaklama tesislerinin, aynı yöntemle standartlarının  yükseltilmesi, teknik ve pazarlama eğitimleri verilerek, işletme verimliliklerinin arttırılmasıyla, kısa sürede gerçekçi bir markalaşma sürecinin başlatılabileceğine değinildi.

Önümüzdeki sezonda gelişen dış koşullar nedeniyle Bölgeye ağırlıklı talebin, içpazardan geleceği,bunu dikkate alarak sezon dışında da bölgeye ilgi çekecek nitelikli kültürel, spor ve sanatsal etkinliklerin bir  takvime bağlanarak önceden ilan edilmesinin  yerinde olacağı konuşuldu.

Yapılan değerlendirmelerin ışığında; mutabık kalınan eksikliklerin giderilebilmesi amacıyla yapılacak kısa ve orta vadeli çalışmalara esas olmak üzere; aşağıdaki başlıklar altında ifade edilen bir çalışma programının hazırlanması istendi.

2.TANITIM

Yurt içi ve yurt dışında; öncelikle bölgenin tanınmışlığını sürekli yükseltecek  ve son tahlilde markalaşmayı güçlendirecek bir Halkla İlişkiler kampanyasının tasarlanması,

2.1 Sosyal Medyada Tanıtım:

2.1.1 Sosyal Medyanın etkin biçimde kullanımı, facebook, twitter ve instagram’dan Bölgesel Tanıtım ve duyuru amaçlı yararlanmak. Bölgedeki merkezleri anlatan blog’lar hazırlamak.

2.1.2 Bölgede projeyi anlatan outdoor reklamlar yapılması.

2.1.3 PR Ajansı aracılığıyla hedef pazarda, örneğin İstanbul, İzmir, Ankara’da yerinde tanıtım etkinlikleri.

2.1.4 Call Center 444 numaralı Ödemeli hatlar üzerinden bilgi verecek bir örgütlenme

3. FUARLAR

Özellikle yurt dışı fuarlarda “Güney Ege” konseptinin yerleştirilmesine katkı sağlayacak biçimde ve birim maliyetleri azaltacak ortak standlar açılmasının mümkün olabileceği,

4. DENETİM

Standart Denetimi sonucunda , saptanacak eksiklerin giderilmesi, çalışanların eğitim kalitelerinin yükseltilerek verimin arttırılması amacıyla uluslararası akreditasyon almış bir kuruluşla işbirliğine başlanması,

5. ARAŞTIRMA

Konaklama, yeme-içme, yerel ürünler ve periyodik yerel etkinlikler için gerekli pazar araştırmaları yaptırmak, iç pazarda tanınmışlık oranlarının ortaya çıkmasının ardından pazarlama için hedef kitlenin saptanması.

Araştırmanın 2 farklı hedef kitle üzerinde yapılması düşünülebilir.

a.24 – 55 yaş üst ve orta sosyo-ekonomik sınıf kamuoyu mensupları

b.Fikir liderleri (yerel medya, yerel bürokratlar, akademisyenler, vb.)
 
Araştırmanın saha çalışması  Trabzon, Bursa ve Gaziantep illeri kent merkezinde gerçekleştirilecektir.
 
Araştırmada her bir ilde 500 kamuoyu ve 30 fikir lideri ile görüşülecek, bu suretle, araştırmanın toplam örneklemi kamuoyu için 1.500 tüketiciden ve 150 fikir liderinden oluşacaktır.”
 
6. YÖNETİM VE KOORDİNASYON

İşletmeler, Yerel Yönetim/ler ve Merkezi Yönetim ile STK’lar arasında koordinasyonu sağlayacak bir Kurul (İdare) oluşturulması, Kurul içinden bir Yürütme Komitesi seçilmesi.

7. BÜTÇE

Bölgedeki Ticaret Odaları,Birlikler ve STK’lar ile tesislerden projeye katılmak isteyenlerden,Bölgesel Kalkınma Ajansından ve Sponsorluk yapabilecek kuruluşlardan  sağlanacak kaynakla yürütülecek bir bütçe hazırlanması,

8. EĞİTİM

Standart denetimlerinden sonra, gerekli eğitimlerin planlanması ve çalışanların belgelendirilmeleri.( Sertifikasyon)

9. TALEP

Hizmet üreten işletmelerden projeye ayrılacak kapasitelerinin, bireysel ya da toplu taleplere cevap verecek biçimde satılabilir hale getirilecekleri, gerçek zamanlı bir on-line rezervasyon sisteminin çalıştırılması. Bu sistem aracılığıyla uluslararası ağlara fiyat, müsaitlik ve diğer bilgilerin gerçek zamanlı sunumu.

10. BİLGİLENDİRME

Pazarda rakip tatil merkezlerindeki fiyat ve hizmet değişimlerine ilişkin işletmelere gerçek zamanlı bilgi aktarımı.

11. ESNAF VE HALKIN KATILIMININ SAĞLANMASI

*Yerleşim merkezlerindeki esnafın ve bölge sakinlerinin projeye katılımlarının sağlanması amacıyla periyodik bilgilendirilmeleri.

*Eğitici toplantılar düzenlenmesi.

*Esnaf ve halkın kendilerini projenin ayrılmaz parçası olarak görmelerinin sağlanması.

12. ETKİNLİKLER:

12.1. Kültürel: Nitelikli film gösterileri, konserler, özel dinletiler, paneller ve tartışmalar,

12.2 Spor& Doğa ve Sosyal Sorumluluk Projeleri: Doğa Yürüyüşleri, Yelken, Çevre Koruma, Kite board, Çevre Gönüllüleri aracılığıyla çevre temizliği kampanyaları düzenlemek, terk edilmiş evcil hayvanların kurtarılması ve sahiplenilmesine dönük kampanyalar düzenlemek.

12.3. Alış&Veriş: Sezon dışında belirli ürünlerin yüksek indirimle satışını gerçekleştirecek, alışveriş günleri ya da haftası düzenlemek.Organik Ürünleri öne çıkarmak.Bu sisteme katılacak işyerlerinde satılan ürünlerin taklid olmadıklarını vurgulayan, güven verici sinyalizasyon malzemesi kullanmak.

12.4 Yarışmalar: Yelken, Bisiklte, Doğa Yürüyüşleri, Briç, Tavla, Satranç Karşılaşmaları düzenlemek.

13. SATIŞ

13.1 Projede yer alacak iç pazardaki operatörler ile yerel seyahat acentelerini bir  platformda tüketici ile buluşturacak, web üzerinden online ve gerçek zamanlı (real-time) website’ın hayata geçirilmesi.Bu site yardımıyla satış yapacak acentelere web servis sağlamak.

13.2 Taşıma: Bodrum ve Dalaman Hava Limanlarına talep yoğunluğu bulunan merkezlerden yıl boyu uçacak bir havayolu şirketi/lerinin proje ortağı olarak seçilmesi ve “Bölgesel Taşıyıcı” (Regional Carrier) olmasının sağlanması.





Bu Haber 07.08.2015 - 17:32:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 08.08.2015 - 03:25

    MUJDE: Yıllardır sürdürdüğümüz Makro Analizler paralelinde, bu toplantının (öncü ve örnek nitelikte) ilk kez YERELDE AKTİF ve PASİF PAYDAŞLARININ Turizm gündemli bir Sivil Toplum ORTAK Toplantısını başarıyla yapmış olmalarıdır. FAKAT detaylı gündeme bir göz atınca, iyi niyetli değerlenirme ve kararların Bölgesel Turizm Yönetimi ve YEREL KONSEY Prensiplerinden çok uzak olduğu görülüyor. 2023Stratejisine göre Devlet Politikası olarak benimsenen modele göre, her beldede (ihtisas komitesi olarak sürekli çalışacak tarzda) İlçe ve Belde Konseylerinin kurulması ve gerekli yerel koordinasyonun bu birimler arasında kurulması planlanmalıdır. Bu haliyle uygulama kabiliyeti söz konusu olmayan KARARLAR ise, temennilerden öteye gidemeyerek HOŞ BiR SADA olarak kalmaya ve gerekli toparlanma süreci için vakit kaybına devama mahkum olunan bir BOŞ NİYETLİ SÜREÇ söz konusudur. Önemle Bilgilerinize.. zafer@cengiz.gen.tr BKZ Avusturalyadan Başarı örneği: www.qtic.com.au

  • heeee 07.08.2015 - 05:50

    He...hımmmmm. valla...eeee sonra ne oldu? kurtarabilecekmisiniz güney EGEyi?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.