Gerilim tırmanıyor, ABD ve batılı ülkelerden peş peşe Rusya kararı

Gerilim tırmanıyor, ABD ve batılı ülkelerden peş peşe Rusya kararı
Bir dizi başlıkta gittikçe gerilen ABD/AB - Rusya ilişkilerinde gerilim giderek tırmanıyor. Bazı AB ülkeleri ABD, Kanada ve Ukrayna Ajan Skripal krizi üzerinden onlarca Rus diplomatı sınır dışı etme kararı alırken, Türkiye'den de konuya ilişkin açıklama geldi.


Suriye, Ukrayna, Yemen, ticaret savaşları ve son olarak Ajan Skripal krizi, ABD/AB-Rusya ilişkilerini son derece gerilimli bir döneme sürüklüyor.

İLK OLARAK ABD İLE RUSYA ARASINDA BAŞLADI

2017 yılının ağustos ayında ABD ile Rusya arasında yaşanan siyasi gerilimde ABD, Rusya'nın San Francisco konsolosluğu ile New York ve Washington'daki ek binalarını kapatmış, çok sayıda Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Bunun üzerine Rusya, 755 ABD'li diplomatı sınır dışı etmiş ve ABD'li diplomat giriş izinlerini sınırlandırmıştı.



KRİZİN YENİ MİMARI İNGİLTERE

Rusya ile ABD/AB ülkeleri arasında yaşanan son siyasi krizin mimarı ise bu sefer İngiltere oldu.

İngiliz istihbaratına bilgi sızdırdığı iddia edilen eski Rus ajan Sergey Skripal ve kızının İngiltere'de zehirlenerek öldürülmesinden Rusya'yı sorumlu tutan İngiltere, bu ülkeye karşı bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı. İngiltere'nin aldığı yaptırım kararları arasında, ülkede bulunan 23 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi de bulunuyordu.

İngiltere'nin kararına sert tepki gösteren Kremlin yönetimi, bu ülkeye aynı şekilde karşılık verileceğini ve İngiliz diplomatların sınır dışı edileceğini açıklamıştı.

Batı-Rusya gerilimindeki en tehlikeli gelişme ise bugün yaşandı. ABD, Kanada, 14 Avrupa ülkesi ve Ukrayna, değişen sayılarda Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı.

Edinilen bilgilere göre, bu ülkelerin sınır dışı edeceğini açıkladığı Rus diplomat sayısı şöyle:

ABD: 60
İngiltere: 23
Polonya: 4
Litvanya: 3
Letonya: 1
Hollanda: 2
Fransa: 4
Danimarka: 2
Çekya: 3
Estonya: 1
Almanya: 4
İtalya: 2
Finlandiya: 1
Romanya: 1
İsveç: 1
İspanya: 2
Ukrayna: 13
Kanada: 4
Arnavutluk: 2

ABD RUSYA'NIN BİR KONSOLOSLUĞUNU DAHA KAPATACAK

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB ülkelerinden sınır dışı edilecek Rus diplomat sayısının 100'ü aşacağını açıklarken, ABD'nin Rusya'nın Seattle'daki konsolosluğunu da kapatacağı belirtiliyor.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Biz işlerimizde basını kaynak olarak değerlendirmiyoruz. Washington’dan da şu ana kadar diplomatlarımızın sınır dışı edileceklerine dair resmi bildiri gelmedi. Ancak basında yer alanlar gerçekleşir ise karşılık esası kuralının çalışacağını söylemek isterim. Her ülkeyle münasebetlerimizi gözden geçirerek duruma göre karşı adımlarımızı atacağız” dedi.

"RUSYA BİRKAÇ GÜN İÇİNDE KARŞILIK VERECEK"

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin ikili ilişkilerde kalan 'küçük bir kısmı' da yerle bir ettiğini söyleyerek, "ABD sadece güçten anlar" ifadesini kullandı.

Reuters haber ajansı Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkilinin, Rusya'nın 16 ülkenin söz konusu adımlarına birkaç gün içinde karşılık vereceğini söylediğini aktardı. Rus yetkili, "Yanıt simetrik olacak. Önümüzdeki günlerde buna çalışacağız ve her ülkeye karşılık olarak yanıt vereceğiz" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

ABD/AB-Rusya arasındaki gerilime ilişkin bir açıklama da Türkiye'den geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Türkiye, kimyasal silah kullanımını insanlık suçu olarak kabul etmekte, İngiltere'de yaşanan saldırıyı da bu çerçevede görmekte ve kınamaktadır. Bu vahim olay hakkında gerekli soruşturmalar yapılarak, failler en kısa sürede adalet önüne çıkartılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Bozdağ, Rusya'ya karşı herhangş bir yaptırım düşünülmediğini ifade etti. Bozdağ, "İki ülke arasında olan bir hadisedir. İngiltere bağımsız bir devlet, hangi ülkeyle ne tür ilişki geliştireceğine kendisi karar verir. Rusya da egemen ve bağımsız bir ülkedir. Başka ülkelerin aldıkları kararları kendi çıkarlarımız bakımından uluslararası hukuk bakımından değerlendirip ona göre adım atıyoruz. Türkiye ile Rusya arasında iyi bir ilişki vardır. Türkiye Rusya'ya karşı herhangi bir karar almayı düşünmemektedir. Türkiye kendi dış politikasını kendisi belirleyen bağımsız bir ülkedir.'' şeklinde konuştu.





Bu Haber 26.03.2018 - 21:30:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.