Gastronomi turizmi: İspanya yapabildiyse biz de yapabiliriz

Gastronomi turizmi: İspanya yapabildiyse biz de yapabiliriz
Turizmde yaşanan sıkıntılardan sonra restoran işletmecileri de harekete geçti. 30’dan fazla Türk restoranı bulunan Dubai’de yatırımların arttığını söyleyen TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Dubai’deki gastronomi turisti Türk mutfağını deneyimliyor, sonraki durağı İstanbul oluyor” dedi.


Birçok ülke restoranı bulunan Dubai’de bu konuda yatırım yapan Türk şirketlerinin sayısı artıyor. Nusr-Et’ten Big Chefs’e 30’a yakın Türk restoranının hizmet verdiği Dubai’de, 2016 sonuna kadar 10’yakın yeni Türk restoranı açılacak. Hürriyet'ten Ceyhan Kuburlu'nun haberine göre, Türkiye’de turist profilinin değişmesi için gastronomi turizmine yatırım yapılması gerektiğini anlatan Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı ve İstanbul Frankie’nin sahibi Kaya Demirer, “Dubai’deki Türk restoranları gastronomi turizmine katkı yapıyor. Bu restoranların kalitesinin ve sayısının artması İstanbul’u dünyanın önemli yeme-içme şehirlerinden biri yapacak. Bu ülkeye giden turistler Türk mutfağını deneyimleme fırsatı buluyor ve sonra İstanbul’a geliyor” dedi.
 
İSPANYA VE PERU BAŞARDI
 
Gastronomi turizminin gelişmesi ve bu alanda yapılacak yatırımların önemine işaret eden Kaya Demirer, şöyle konuştu:

“Bugün Peru ve İspanya modellerini Türkiye’ye uyarlayabiliriz. İspanya yıllarca deniz, kum, güneş sattı. Ancak son 10 yılda yaptığı yatırımlardan sonra şimdi mutfağını satıyor. İspanya bunu yaparken, hem yurt dışında açtığı restoranlar hem de ülkesine gelen turistlerle başardı. Peru modeli ise tamamen önce yurt dışına açılarak gerçekleşti. Bu ülkedeki restoranlar dünyanın merkezlerinde özellikle Dubai’de açtığı şubelerle mutfağını yabancılara tanıttı. Şimdi ülkesine gastronomi turisti çekiyor. Dubai bu iş için çok önemli bir noktada.”
 
'SEKTÖR YÜZDE 10 KÜÇÜLECEK'
 
İyi bir restoranda ve canlı müziğin olduğu bir mekanda bugün kişibaşı mönü fiyatlarının ortalama 100 dolar seviyesinde olduğunu anlatan Kaya Demirer, “Bu rakam İspanya, İtalya ve İngiltere gibi ülkelerde 150 doları aşıyor. Bugün Türkiye’de sektörün büyüklüğü 22 milyar dolara ulaştı. Buna fast-food restoranlarını da dahil edersek rakam 40 milyar dolara ulaşıyor. Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi. Ancak sektör 2016’yı yüzde 10 küçülecek” dedi.
 
'EĞLENCE İHRAÇ EDİYORUZ'
 
İşletmeciliğini üstlendiği İstanbul Nişantaşı’ndaki Frankie’nin yurt dışına açıldığını anlatan Kaya Demirer, “Azerbaycan’da yaptığımız yatırımda bazı sorunlar yaşandı ancak bu yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde Dubai’de de bir şube açacağız. Artık Türk markaları eğlence ihraç eder hale geldi. Bu endüstride teşviklerin de artması gerekiyor” dedi.



Bu Haber 08.05.2016 - 09:36:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.