Firuz Bağlıkaya anlattı: Ertelenen TÜRSAB seçimi sonrası neler oluyor?

Firuz Bağlıkaya anlattı: Ertelenen TÜRSAB seçimi sonrası neler oluyor?
TÜRSAB başkan adayı Firuz Bağlıkaya, ertelenen genel kurul sonrası neler yaptıkları, bakanlıktan beklentileri ve mevcut TÜRSAB yönetiminin ne amaçla genel kurulu ertelediğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


TurizmGüncel

TÜRSAB genel kurulunun ertelenmesinin üzerinden 17 gün geçmiş olmasına karşın genel kurulun ne zaman yapılacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamada genel kurulun bakanlık tarafından yapılacağı belirtilmiş ancak zaman belitilmemişti.

''GENEL KURUL TARİHİNİN BİR AN ÖNCE İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR''

Turizm yazarları ile bir araya gelen Firuz Bağlıkaya, yaşanan sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Genel kurul ilanının ocak ayından sonraya kalmasının hakkaniyete ilişkin tartışma yaratacağını kaydeden Firuz Bağlıkaya, genel kurulun fuar ve pazarlama çalışmalarının yoğunlaşacağı bir döneme denk gelmemesi gerektiğini belirteek, tarihin bir an önce ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.



''BAKANLIK BİR ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYOR''

TÜRSAB'ın çok ciddi borçları olduğundan bahsedildiğini kaydeden Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın konuya bir çözüm bulmaya çalıştığını söyledi. Bağlıkaya, ''Bu sorun kimin aday olup olmayacağıyla çözülecek bir sorun değil. Seçilecek kişinin mevcut borçları cebinden ödemesi mümkün değil. Buna kamunun bir çözüm bulması gerekir" şeklinde konuştu.

TÜRSAB'ın asli görevlerini yerine getirebilmesi ve ülke turizminin gelişmesine hizmet edebilmesi için çalışmaların profesyonel bir kadro ile yürütülmesi gerektiğine işaret eden Bağlıkaya, bu kamusal görevlerin sadece üyelerden gelen aidatlarla sürdürülemeyeceğini savundu.

''TÜRSAB'IN ÜYE İLE İLİŞKİSİ OY VE AİDATTAN İBARET''

Başkan Ulusoy'u üyelerle 'al gülüm ver gülüm' şeklinde bir ilişki tesis etmekle suçlayan Bağlıkaya, ''Seyahate götürüp oy istemiş. Aidat almayıp oy istemiş. Bundan sonra gelen ekibin bu yapının üzerine bir şey inşa etmesi mümkün değil. TÜRSAB'ın üyelerle olan ilişkisini oy ve aidat sarmalından kurtarmak gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

''HÜKÜMET VE BAKANLIKLA İLİŞKİLERİMİZ OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ''

Başaran Ulusoy'un adaylıktan çekilmesinin ardından yeni adayların çıkmaya çalıştığını anlatan Firuz Bağlıkaya, bunların da kendisinin hükümet tarafından istenmediği propagandası yaparak oy toplamaya çalıştığını anlattı. Sorunları çözmek için aday olduğunu hatırlatan Firuz Bağlıkaya, "Hükümetle bir takım sorunları çözmede zerre kadar endişemiz olsaydı zaten aday olmazdık. Cumhurbaşkanlığı'ndaki birçok etkinliğe davet ediliyoruz. Bize karşı ne hükümette ne de bakanlıkta hiçbir negatif düşüncenin olduğunu düşünmüyorum, ilişkilerimiz olması gereken seviyede" dedi.



''GÜÇLÜ BİR ADAY VARKEN HALININ ALTINA SAKLANANLAR...''

Yeni çıkan adayın neden aday olduğunu ifade etmekte güçlük çektiği için bu tür söylentiler üreterek kampanya yaptığını anlatan Firuz Bağlıkaya, "Ben yeni adaylar çıkmasından rahatsız değilim. Bu tür çabaları da pek önemsemiyorum fakat karşılarında güçlü bir aday varken halının altına saklananların şimdi çeşitli bahaneler üreterek aday olmalarını gözden kaçırmamak lazım" dedi.

''EMİN ÇAKMAK'IN ADAY OLMASI FAZLA ABARTILIYOR''

''Emin Çakmak'ın yeniden adaylığını açıklamaya hazırlandığı ve Çakmak'ın Ulusoy'un adayı olduğu'' şeklindeki söylentilere de yanıt veren TÜRSAB başkan adayı, ''Bunları kim çıkartıyor bilmiyorum ama Emin Çakmak'ın adaylığının fazla abatıldığını düşünüyorum. Emin Çakmak ''Ortak Akıl'' toplantıları adı altında seçim çalışmaları yapıyor. TÜRSAB'ın üç tane eski başkanı, bir sürü duayeni ve akil insanı varken sen ne yapıyorsun? O kadar kişi varken bu sana düşmez ki. Aslında adaylığı için kamuoyu yoklaması yapıyor. Bence buna gerek yok. Aday olabilir, olmalı da.'' şeklinde konuştu.

''LÜTFİ KIRDAR'IN YÖNETİMİ BAŞARAN ULUSOY'DA''

Genel kurul tarihinin ocak bitmeden açıklanacağını ve mart ayı bitmeden genel kurulun yapılacağını düşündüğünü anlatan Bağlıkaya, bakanlığın verilen 2 aylık süre içinde hazirun listesindeki 3 kişi ile kurumu seçime götüreceğini dile getirdi. Genel kurul tarihini Başaran Ulusoy'un belirleyeceğine dair söylemleri hatırlatılan Firuz Bağlıkaya, kongrenin yapılacağı Lütfi Kırdar Kongre Merkezinin yönetiminin Başaran Ulusoy'da olduğunu ve belirli tarihlerde buralara rezervasyonlar yaptırarak Bakanlığı yönlendireceğine inandığı için bunu söylediğini anlattı. 



''BAKANLIK HUKUKİ BİR HATA YAPMADAN SÜRECİ YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR''

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın hukuki olarak hata yapmadan süreci yönetmeye çalıştığını kaydeden Firuz Bağlıkaya, "Bakanlığımız gayet kibar ve nezaket içinde süreci yönetmeye ve risk almamaya çalışıyor" diyerek şöyle devam etti: "Karşılarında ise 20 yıllık bir düzen var. Değişim olurken  bir takım şeyleri de kırıp dökmemeye çalışıyorlar. Benim gördüğüm bu. Ben sayın bakana iki kez sordum benimle ilgili bir çekince var mı diye. İkisinde de hayır dediler. Böyle bir şey varsa bunu söylemekte ne çekincesi olabilir? Bunu uygun bir lisanla dile getirebilirdi. Bakanlık kendini ilk defa böyle bir pratiğin içinde buldu. Birisi çıkıp ben seçimi yapabilme kabiliyetine sahip değilim diyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bakanlığı zor durumda bırakacak fiziki bir durum hazırlamış. Bakanlığımız da süreci yumuşak bir şekilde yürütüp seçimi huzur içinde bitirmeyi düşünüyor. Bu arada mali sıkıntılara da çözüm bulunmaya çalışıyor"

''ÜYELER KARARLI, MOTİVASYON DAHA DA ARTTI''

Bağlıkaya, genel kurulun ertelenmesinin üyeleri nasıl etkilediği şeklindeki bir soruya ise, ''Üyeler çok kararlı, TÜRSAB'ın önüne gidip eylem yapmak isteyenler var. Biz insanları sakinleştiriyoruz. Motivasyon daha da arttı. Genel kurula gelmek için otobüslerini hazırlayan acentalar oldu. Durup dururken bir farkındalık yarattılar" yanıtını verdi
 
''HASAN ERDEM'LE ARAMIZADAKİ PROTOKOL BİZİM İÇİN AYNEN DEVAM EDİYOR''

Kendisine yöneltilen ''Mevcut başkan adaylarından Selam Tur Genel Müdürü Hasan Erdem ile aranızaki birlik protokolü hala geçerli mi? şeklindeki soruya ise Bağlıkaya, "Bizim için aynen devam ediyor. 'Yeni bir durum var, biz ayrı bir listeyle gireceğiz' diyebilirler. Fakat onlar öyle bir şey demediği sürece bizim için aramızdaki protokol geçerliliğini koruyor. Bizim tarafımızda bir sıkıntı yok." şeklinde yanıt verdi.

''BAKANLIĞIN SEÇİME MÜDAHALE ETTİĞİ DEĞERLENDİRMELERİNİ DOĞRU BULMUYORUM''

Hükümetin TÜRSAB genel kuruluna müdahale ettiği şeklindeki değerlendirmeler hakkında da konuşan Bağlıkaya, ''Bu yaklaşımları doğru bulmuyorum. Hükümet isteseydi hakkı vardı ve kayyum atayabilirdi. Fakat böyle bir şey yapmadılar. Dolayısıyla bu yöndeki eleştiriler haksız buluyorum" dedi. Bağlkaya, "Sakin olup bekleyeceğiz. Tarih açıklanınca da daha hızlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

''TÜRSAB KAMUYA DA BORÇLU''

TÜRSAB'ın içinde bulunduğu ekonomik darboğaza ilişkin konuşan Firuz Bağlıkaya şunları söyledi: TÜRSAB'a mal edilen ekonomik sorunların birliğe bağlı şirketlerden kaynaklanıyor. Birliğin başkanı gidip bir takım ihalelere girip o şirketlere ihale aldığı için bunlar oldu. Biz o şirketlerin de denetlenmesi gerektiğini söylüyorduk, fakat maalesef yapılmadı. Yasa TÜRSAB'ın denetlenmesini emrediyor, Bakanlık da bunları yaptı. Bu şirketler sermayesiyle sorumlu LTD ve anonim şirketler. Fakat aynı zamanda kamuya da borçlu. Burada bir sıkıntı var. Buna çözümler bulunması lazım"



''BAŞARAN BEY İSTANBUL'DAKİ ACENTE BULUŞMASINDA RESMİ GÖRDÜ''

Başaran Ulusoy'un İstanbul'da düzenlenen yemeğe kadar realiteden haberi olmadığını savunan Firuz Bağlıkaya değerlendirmelerinin devamında şu noktaların altını çizdi:

"Etrafındaki arkadaşlar devamlı ezer geçeriz diye bilgi veriyordu. 1800 acentanın olduğu İstanbul'da diğer illerden de getirmelerine rağmen 400 acentayı toplayamadılar. Başaran Bey sonuç itibariyle seçim konusunda tecrübeli bir isim. Orada resmi gördü. O noktadan sonra gitmek üzere yeni bir strateji geliştirdiler. Bunun için de seçimin ertelenmesi gerekiyordu. Onu yaptılar."
 
Mevcut yönetimden adaylar çıkabilir. Fakat Başaran Bey'in yönetiminden kimsenin paravan bir başkan olmayı kabul edeceğini düşünmüyorum. Ama Şundan emin olun Başaran Bey herkesin aklına gelenin dışında bir şey yapar.

''YENİ ADAYLAR ÇIKMASINDAN ÇEKİNMİYORUZ''

Seçim sürecinin uzamasından ve yeni adayların çıkma ihtimalinden yana herhangi bir çekincemiz yok. Seçim süreci yeniden başladı. Biz de seçim çalışmalarına yeniden başlayacağız. Bizim yola çıkmaktaki en önemli konu Başaran Bey'in başkan olmamasıydı. Biz onu başardık. Aslında hedefimizin yüzde 80'nini gerçekleştirdik. Bundan sonra kimin başkan olacağı ayrı bir iş.

''BAŞARAN ULUSOY İÇİN İYİ BİR FİNAL OLMADI''

20 yıllık bir yönetimin sonlanıyor olmasını TÜRSAB tarihi açısından tarihi bir gelişme. Fakat Başaran Ulusoy'un aldığı genel kurulu erteme kararı kendisi için iyi bir final olmadı. Seçimin iki ay geç yapılması çok önemli bir şey değil. Neticede birgün yapılır ve herkes yoluna devam eder. Fakat Başaran Bey için bu iyi bir final olmadı. Yakınındakiler bile arayıp aldığı erteleme kararını eleştirerek, benim geçmişte de yaptığım uyarılarda ne kadar haklı olduğumu söylediler.''


Bu Haber 20.12.2017 - 20:35:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.