Ferzan Çelikkanat: HD kalkmalı, üst segment turist hedeflenmeli

Ferzan Çelikkanat: HD kalkmalı, üst segment turist hedeflenmeli
Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, katılımcısı olduğu ''Akdeniz Resort & Otel Emlak Forumu öncesi hotelmanagement.net'in sorularını yanıtladı. Türkiye'de otel yatırımlarının mevcut durumu hakkında değerlendirmelerde bulunan Çelikkanat, Küba ve İran gibi destinasyonların turizm yatırımı anlamında öne çıkmasına rağmen, Türkiye'nin yatırımlar konusunda hala önemli bir ülke olduğunu ifade etti.


TurizmGüncel

Çelikkanat, Türkiye'nin otel yatırımı ve geliişimi anlamında ne durumda olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi:

''Rusya krizi ve darbe girişimi öncesinde Türkiye oldukça üretken bir dönemin içindeydi. Bölgede ortaya çıkan tehlikeli gelişmelere rağmen talepte bir daralma yaşanmadı. İstanbul'a üçüncü havalimanının yapılacağının açıklanmasından itibaren bölgede turizm yatırımları hızlandı.''

''KIYILARDA YATIRIMLAR RENOVASYON VE DÖNÜŞÜMLERE KAYDI''

''Kıyı bölgelerinde arazi edinim maliyetlerinin yükselmesi ve sınırlı sayıda arazi bulunması nedeniyle, Anadolu kentlerine dönük küçük ve orta ölçekli otel yatırımlarında büyük atılım yaşandı. Sahil bölgelerinde ise yatırımlar, yeni tesislerden ziyade renovasyona ve dönüşümlere kaydı. Zincir markalar arasında yaşanan rekabetle birlikte, çok sayıda alt marka da Türkiye pazarına girdi. Şu anda ise yatırımalrın küçük ve orta segment tesislerde yoğunaştığını görüyoruz.''

''RUSYA KRİZİ VE DARBE GİRİŞİMİ SONRASI YATIRIMCI 'BEKLE GÖR' DURUMUNA GEÇTİ''

''Ancak Rusya krizi ve darbe girişimi, yatırımcılarda temkinli olma tutumunu da beraberinde getirdi. Bu dönemde yatırımcılar 'bekle ve gör' politikası izlediler. Bu nedenle darbe girişimi ve Rusya krizinin yatırımlara etkisini görmek için ikinci ve üçüncü çeyrek sonuçlarını beklemek gerekecek.''

''TÜRKİYE RİSKLİ AMA KARLI BİR ÜLKE''

Darbe girişiminin önümüzdeki dönem otel yatırımlarını nasıl etkileyeceği konusunda da değerlendirme yapan Ferzan Çelikkanat, ''Bulunduğu coğrafi konumdan dolayı her zaman zor bir ülke olan Türkiye, bu zorlukları yönetmeyi ve onlarla başa öıkmayı da bilmiştir. Bu nedenle yatırımcılar Türkiye'den vazgeçmemeliler. Türkiye riskli ama karlı bir ülke. İran ve Küba gibi ülkeler potansiyel yatırımlar açısından yükselen ülkeler olsa da, hiçbir yatırımcı Türkiye'den vazgeçemez. Türkiye'de yatırımlar durmayacak.'' değerlendirmesini yaptı.

Tükiye'de ne tip otel yatırımları finananse ediliyor ve geliştiriliyor. Daha çok markalı oteller mi?

''OTEL GRUPLARI ALT MARKALARLA YATIRIM YAPIYOR''

Turizmdeki gelişme ve Türkiye'nin 12 aylık bir destinasyon olması, İstanbul, Ankara, Antalya ve İzmir gibi şehirlerde kent dışında bile otellerin yapılmasını beraberinde getirdi. Yerli ve yabancı markalar bir yandan Türkiye'deki otel sayılarını artırırken,  bir yandan da değişik müşteri profiline uygun alt markalarla yatırımlar yapıyorlar. Uluslararası zincirler, sadece üst segment markalarıyla değil, aynı zamanda 3, 4 yıldızlı ve bütçeli otelleri ile de Türkiye'de yer almak istiyorlar. Marriott'tan Hilton'a, Sheraton'dan Accor'a kadar çok sayıda grup, alt markaları ile Türkiye'de yer almak için son derece istekliler.

3 ve 4 yıldızlı otellerde, özellikle Anadolu'da, hala bir arz ihtiyacı var önümüzdeki dönemde bu tip yatırımların yeniden sıçrayacağına inanıyorum.

Peki Türkiye'de resort otelciliği ne durumda, gelişim belirtileri var mı?

''RESORTTE GOLF, SAĞLIK VE KONGRE KONSEPTLERİ GELİŞTİRİLİYOR''

Aslında herkes Türkiye'nin resort otelcilik konusunda ciddi değişimlere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Türkiye, golf, sağlık ve kongre turizmi ile resort konseptini çeşitlendirmeye başladı. Bu konuyla ilgili olarak yeni turizm yatırım alanları belirlendi, teşvikler veriliyor.

Akdeniz çanağında otel yatırımları konusunda Türkiye'yi nasıl bir yere yerleştiriyorsunuz?

''PAZARLAMA STRATEJİSİ DEĞİŞİR, HER ŞEY DAHİL KALKARSA...''

Eğer Türkiye pazarlama stratejisini değiştirir, üst gelir grubuna odaklanı ve her şey dahil sisteminden vazgeçerse, Akdeniz çanağının bir numaralı destinasyonu olur. Buradaki kritik nokta, elinizdeki ürünü nasıl paketlediğiniz. Türkiye bu konuda zorluklar yaşıyor. Mesela, aynı ürünü İspanya'dan ucuza satarsanız, bu sizin paketleme ya da farkındalık noktasında hata yapıyorsunuz demektir. Halkla ilişkilerde bunun önne geçebilirsek, ürünümüz gerçekten çok güçlü.


Bu Haber 28.08.2016 - 12:35:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.