Erkan Yağcı: 2018 temel turizm stratejisinde Avrupa baz alınmalı

Erkan Yağcı: 2018 temel turizm stratejisinde Avrupa baz alınmalı
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, Antalya turizm sektörünün haziran ayına ve yılın ilk 7 ayına ilişkin performansını değerlendirdi.



Rusya'dan Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısının 2014 yılının yüzde 3 üzerine çıktığını kaydeden Yağcı, buna karşın Almanya'daki kaybın sürdüğüne dikkat çekti. Temmuz ayında Almanya'dan gelişlerin 2016 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 4 düştüğüne dikkat çeken Yağcı, ''Almanya'daki durum Antalya'nın geçmiş yıllara göre iyileşmesini olumsuz etkiliyor. Rusya pazarındaki büyümede ise kaldıraç rolünü konaklama kesimi üstlenmiş olup, ciddi oranda fiyat indirimleri yapılarak pazarın bir sezonda eski talep yapısına dönmesine olanak sağlandı.'' dedi.

Temmuz ayında Ukrayna, Beyaz Rusya, Romanya, Moldova, İran, Kazkistan, Litvanya, Kosova, Ürdün ve Irak'tan gelen turist sayılarının 2014 yılı rakamlarını geride bıraktığını açıklayan Yağcı, ''Bunun yanı sıra, İngiltere pazarı temmuz ayında yüzde 9 artmış gösterdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Sırbistan'da da 2016 yılına kıyasla büyüme gerçekleşmiş ancak 2014 yılı rakamlarına henüz ulaşılmamıştır.'' bilgisini verdi.

''AVRUPA'DAKİ DÜŞÜŞ DİĞER PAZARLARDAKİ BÜYÜME İVMESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR''

Geçen aylarda olduğu gibi Danimarka, Hollanda, İsveç, Belçika, Finlandiya, Norveç, İsviçre ve Avusturya pazarlarındaki düşüşün devam ettiğini ifade eden Yağcı, bu pazarlardaki düşüşün diğer pazarlardaki büyüme ivmesini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yağcı, değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:

''Özetle, Temmuz ayı genelinde Antalya’ya gelen turist sayısı 2016 yılına göre yüzde 76 artmakla birlikte, 2015 yılına göre yüzde 8, 2014 yılına göre ise yüzde 9 ekside.

''KAYIP 2015'E GÖRE %15, 2014'E GÖRE YÜZDE 20''

2017 yılının Ocak-Temmuz  arasındaki dönemine ilişkin verilerine baktığımızda ise, Antalya’ya gelen turist sayısının 2016 yılına göre yüzde 60 arttığını, 2015 yılına göre yüzde 15,  2014 yılna göre ise yüzde 20 ekside olduğunu görüyoruz.

ANTALYA'DAKİ KÜMÜLATİF BÜYÜMENİN YÜZDE 100'Ü RUSYA KAYNAKLI''

2017 yılındaki büyümenin ana unsuru Rusya pazarı oldu. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Ocak-Temmuz arasındaki kümülatif büyümenin yüzde 100’ü Rusya kaynaklı. Her ne kadar bazı pazarlarımızda büyüme olsa da, Almanya, İskandinav ülkeleri ve Benelüx ülkelerindeki düşüş ancak diğer pazarların artışıyla dengelenmiştir. Fakat 2016'ya kıyasla oluşan 2 milyon fazla turistin tamamı rusya kaynaklıdır. Bu da bize şunu gösteriyor; 2018 yılında Avrupa pazarında özellikle Almanya, Benelüx ve İskandinav ülkerinde mutlaka büyümeye geçmeliyiz.

Antalya'nın Rusya odaklı büyüme modeli, başta Almanya olmak üzere,  Avrupa pazarlarındaki düşüş olumsuz etkiliyor. Antalya 2014 ve 2015 yılına kıyasla oluşan farkı temmuz ayı itibariyle büyük ölçüde kapatttı.

''2018 STRATEJİSİ AVRUPA BAZ ALINARAK OLUŞTURULMALI''

Ağustos ayında bu farkın daha da azalacağını öngörüyoruz. Genel anlamda 2017 yılı Antalya turizmi için büyüme yılı olacaktır. Fakat tüm bu hızlı dönüşün temelinde konaklama sektörünün verdiği ciddi fiyat indirimleri bulunuyor. 2017 ve 2018  yılında genel olarak Avrupa pazarında ve özelde ise Almanya'daki talebi tekrar pozitife çevirip 2018 yılında fiyatlarımızı sürdürülebilir seviyelere çekmemiz gerekecektir. Bu noktada kamu kesiminin acil olarak sektörle işbirliği zemini oluşturup 2018 yılının temel stratejisini Avrupa pazarını baz alarak oluşturmalıdır.


Bu Haber 07.08.2017 - 09:12:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem 08.08.2017 - 10:10

    Siyaset dilimizi düzeltmeden batıdan turist akışını sağlayamayız...

  • GOCA AAMADIN TORUNU 08.08.2017 - 02:11

    Turizmin yeni baştan inşası şart. Ekin ekmeden yağmur duasına çıkmak artık çok gülünç! Yurtdışı turizm fuarlarında stant açıp broşür dağıtmakla ve yurtdışı tanıtım resepsiyonlarında yalandan el sıkıp fotoğraf çektirmekle bir karış yol alınamadığı ve alınamayacağı ortada!!! Yalnız şunu söylemeliyim ki; bu alışılagelmiş saçmalığın özellikle STK"ların çok hoşuna gittiği tartışılmaz) Bir de akademik kelimelerle süslenmiş basit tespitler içeren kolay yollu raportörlük icraatları var... Bir de bu kolay yollu sunumları konferans, forum, kurultay gibi süslü toplantılar formatında gerçekleştirip; turizm gazetelerinde çok bir iş becermişsin gibi manşetlere de taşındın mı tamaaaaamm. Sen artık bir kahramansın) Bunun ismi Türkiye turizm bürokrasisi. Bırakın STK başkanlıkları ve turizmci devlet memurlarını; ana muhalefet partisinin kolay yollu basit usül şikayetlenmeli turizm muhabbetleri de bu yönde... Ve bütün yük benim omzumda kalıyor. Ben kim miyim? Turizm işsizi)

  • Kaya Bilir 07.08.2017 - 01:47

    En temel strateji ucuz ALL INCLUSIVE den bir an önce nasıl kurtulabiliriz olmalı. Kaliteli turist gelsin de nerden gelirse gelsin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.