Ege destinasyonlarında yüzde 40'a varan turist kayıpları var

Ege destinasyonlarında yüzde 40'a varan turist kayıpları var
Ramazanla birlikte Ege kıyısındaki bölgelerde bulunan otellerde de boşluklar oluştu. TurizmGüncel'e konuşan GETOB, ETİK, BODER ve FETOB başkanları, bölgedeki otellerde kaybın yüzde 5 - 40 arasında değiştiğini belirttiler. Öte yandan turizmciler, Ramazan sonrasından umutlu olduklarını da dile getirdiler.


Savaş Daş - TurizmGüncel

İşte Egeli sektör temsilcilerinin Ramazan ayı ve yıl geneline dair beklenti ve görüşleri...

Yavuz Torunoğulları - FETOB Başkanı 


"DOLULUKLAR YÜZDE 65 - 70 CİVARINDA"

Fethiye'de şu anda dolulukların yüzde 65 - 70 civarında seyrettiğini belirten Fethiye Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları, bir yandan Ramazan'ın etkisi, bir yandan da İngiltere rezervasyonlarının beklenen düzeyde gerçekleşmemesi nedeniyle özellikle temmuz'un ilk iki haftasının sıkıntılı geçeceğini belirtti. Torunoğulları, Ramazan sonrası dönem ve temmuz rezervasyonlarının düşüşü ile ilgili ise şunları söyledi:

"3 YILDIR TEMMUZDA YÜZDE 80 DOLULUK YAKALANAMIYOR"

"Temmuzda kayıplar yaşanıyor ama bayramla birlikte toparlanacağını düşünüyoruz. Özellikle ağustos ve eylül ayları iyi görünüyor. Ancak temmuz ayını yüksek sezon olarak değerlendirdiğimiz için son 2 - 3 yıldır kayıplar yaşıyoruz. Düşük sezondan yüksek sezona geçerken fiyatlar sert bir şekilde yükseliyor. Temmuzdaki kaybın bundan kaynaklandığını düşünüyorum. Bu ay ile ilgili olarak farklı bir yaklaşım geliştirmek, farklı bir tanıtım yolu izlemek gerekiyor diye düşünüyorum. Son 3 yıldır temmuz ayında ortalama yüzde 80 doluluk yakalanamıyor Fethiye'de. Bazı tesisler bu doluluğu yakalıyor olabilir ancak bu, genel durumu yansıtmıyor. Genel olarak baktığımızda, 1 Mayıs - 31 Ekim tarihleri arasındaki dönemde geçen seneki rakamları yakalayacağımızı düşünüyorum. Yıl bazında ise yüzde 3 - 4'lük bir ziyaretçi artışı gerçeklemesini bekliyoruz."


Bülent Bülbüloğu - GETOB Başkanı

MARMARİS'TEKİ DÜŞÜŞÜN FARKLI NEDENLERİ VAR


GETOB Başkanı Bülent Bülbülüoğlu, temmuz ayında Marmaris’te de bir miktar gerileme olduğunu, ancak bu gerilemenin tek nedeninin Ramazan olmadığını söyledi. Bülbüloğlu, “Ramazan’dan dolayı tüm Türkiye’de olduğu gibi Marmaris’te de bir miktar gerileme yaşanıyor. Ama Marmaris’teki bu gerilemenin tek nedeni Ramazan değil. Bizim müşterilerimizin sadece yüzde 8’i yerli turistten oluşuyor. Ortadoğu’da yaşanan çatışma ortamı, bölgenin bir ateş çemberine dönmesi, Yunanistan Mısır’ın şu ara çok iyi satması da bölgeye gelişleri etkileyen etkenler” değerlendirmesini yaptı.

Haziran ayında oluşan boşluğun bir diğer nedeninin ise yüksek ve düşük sezon aylarındaki fiyat farkının iyice açılması olduğunu belirten Bülbülüloğlu şunları söyledi:

TEMMUZ - AĞUSTOS MÜŞTERİSİ, DÜŞÜK SEZONA KAYIYOR

"Güney Ege’de otelcilerin para kazandıkları iki ay sadece temmuz ve ağustos. Diğer aylarda para kazanılmıyor. Bu yüzden de otelciler ‘nasıl olsa oteller doluyor’ diyerek bu iki ayda fiyatları olabildiğince yukarı çekiyorlar. Yüksek sezonla diğer aylar arasında fiyat uçurumu olması ise, turisti direkt olarak diğer aylara yönlendiriyor. Şimdi bakıyoruz eylül ayı dolulukları çok iyi görünüyor. Bunun nedeni uygulanan fiyat politikası. Bir İngiliz örneğin, mayıs ayında 790 pounda aldığı İspanya tatilini ağusos ayında 810 pounda alabiliyor. Büyük fark yok. Ancak mayıs ayında 600 pounda alabildiği Marmaris tatilini ağustosta 1200 pounda alabiliyor. Turist de ‘aynı tatil için neden daha fazla ödeyelim’ diyerek ucuz aylara yöneliyor. Son 2 – 3 senedir bu durum böyle. Çocuğuyla tatile çıkanlar, okul tatilleri gereği, yüksek sezonda geliyorlar. Ancak çocuksuz tatile çıkacak olanlar, diğer aylara kayıyor."

Mehmet İşler - ETİK Başkanı

YERLİ PAZARLA ÇALIŞAN OTELLERDE YÜZDE 40'A VARAN DÜŞÜŞLER VAR


Ege Tristik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ise, Ramazan dolayısıyla bölgedeki otellerde ortalama yüzde 10 dolayında bir kayıp yaşandığını ifade etti. Yabancı tur operatörleri ile çalışanların daha az kayıp yaşadığını belirten İşler şunları söyledi:

"Bu sene Ramazan yaz sezonunu ikiye böldü. Ramazan sonrası dönem, özellikle ağustos ayı çok iyi görünüyor. Ancak Ramazan döneminde bölge genelinde ortalama yüzde 10 - 15 kayıp yaşadık. Ağırlıklı olarak yerli pazarla çalışan otellerde bu kayıp yüzde 40'ları buluyor. Çeşme gibi, ağırlıklı olarak iç pazarla çalışan destinasyonlarda önemli kayıplar var. Kuşadası'nda da bir miktar kayıp söz konusu. Ancak Özdere, Gümüldür gibi yerlerde öenmli bir kayıp yaşanmadı. Bu bölgedeki oteller çoğunlukla yabancı tur operatörleri ile çalıştıkları için, bu dönemde kapasitelerinin büyük bir bölümünü bunlara tahsis ettiler. Kuzey Afrika'daki olaylar ve Ukrayna meselesinden dolayı Rus turistin AB ülkeleri ve Mısır yerine Türkiye'ye geleceğine dair beklentiler de gerçekleşmedi. Bu yıl, geçen yılın gerisindeyiz"

Halil Özyurt - BODER Başkanı

BODRUM'DA YÜZDE 5 DÜŞÜŞ VAR

Bodrum Turistik Otelciler Birliği Başkanı Halil Özyurt ise, Rmazan ayı nedeniyle Bodrum'daki otellerde de bir müktar düşüşler olduğunu belirtti. Düşüş oranının yüzde 5 civarında olduğunu kaydeden Özyurt, şunları söyledi:

"Ramazan'da yaşanan kayıpları telafi etmek amacıyla Bodrumlu otelciler, Ramazan programı oluşturdular. Oruç tutan insanlar için iftar ve sahur için tüm düzenlemeler yapıldı. Dahası, bu ayda oteller yüzde 35'e varan indirimler yapıyorlar. Buna rağmen geçen yıla kıyasla yüzde 5 civarında bir düşüş var. Onun dışında kötü değil. Yerli turist eylül ayına kadar devam ediyor. Turizmde her yıl inişler ve çıkışlar oluyor. Şu anda da benzer bir durum var. Her şeye rağmen, 2014 yılını yüzde 5 artışla kapatacağımıza inanıyorum."




 
 


Bu Haber 03.07.2014 - 11:22:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • temel haklı 04.07.2014 - 02:24

    Biz başka yerde yaşıyoruz sanırım, Halil Bey başka bir galakside

  • turizmdebuaksam 04.07.2014 - 09:55

    Herkese günaydın:)

  • temel 04.07.2014 - 12:49

    sn . halil özyurt nerde yaşıyorsun kiminle konuşuyorsun bilmiyorum ama , mayıs haziran ve temmuz herkes ekside , bütün oteller ve tur operatörleri kan ağlıyor , çıkmış hala yıl sonunu yüzde 5 artışla kapatırız diyorsun ... sen nerde yaşıyorsun , kimin başkanısın , çık gez otelleri belki anlarsın durumu ....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.