Dolgu hava limanına taş ocağı davası

Dolgu hava limanına taş ocağı davası
Yaklaşık 88.5 milyon taş dolgu üzerine inşa edilecek olan Rize-Artvin Havalimanı için gerekli dolgu malzemesini temin etmek üzere Rize’nin Pazar ilçesinin Hisarlı, Sivrikale ve Subaşı köylerini içerisine alan Haçapit Vadisi’nde üç taşocağına izin verildi. Yasal olarak 25 hektardan büyük arazilerde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli olduğu için taş ocaklarını ÇED’den muaf tutabilmek için vadi 21, 13 ve 17 hektarlık üç ayrı parsele ayrıldı. Pazar ilçesinin üç köyünden 97 köylü “ÇED gerekli değildir” kararını yargıya taşırken, hava limanı için yapılan acele kamulaştırma kararlarına da dava açıldı. Köylüler dava sonucunu beklerken taş ocağı çalışmalarının yapılmaması için de dönem dönem eylem yapıyorlar.



Avukat Yakup Okumuşoğlu’nun verdiği dilekçeye göre Rize-Artvin Havalimanı’nın yapımında dolgu malzemesi olarak kullanılacak 88.5 milyon ton taş için üç köyün bulunduğu vadi taş ocakları için bölündü. Hürriyet'ten İsmail Saymaz'ın haberine göre, Parsan Yapı Anonim Şirketi’nin işleteceği ‘Patlatmalı Bazalt Taşocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’ projesinin kapsamında 21.80 ve 13.55 hektarlık iki arazi tahsis edildi. Son olarak, 3 Temmuz’da 17 hektarlık bir arazi daha ayrıldı. Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü üç proje için “ÇED gerekli değildir” raporu verdi.

ÜÇ PARÇADA İHALE

25 hektar ve üzerindeki araziler açısından ÇED’in zorunlu olduğunu belirten Okumuşoğlu, muafiyeti ortadan kaldırmak için 25 hektardan küçük üç parsel halinde ihale edildiğini iddia etti. Köylülerin taş ocaklarıyla yaşamaya mahkum edildiğini savunan Okumuşoğlu, “Hava alanına malzeme sağlayacak taşocağı için nakliye maliyeti en düşük olabilecek yer olarak seçilmiştir. Ama taşocakları faaliyete geçtiğinde koca bir köyün tarım arazileri yok olacaktır” dedi.

Dava açan köylülerden Şemsettin Pırpır, “Taş ocağı olursa bizim köy biter. Toz toprak içerisinde kalınız ve evlerimiz heyelana gider. Hava limanına taş lazımsa köyü imha mı etmek lazım” diye soruyor. Yine aynı taş  ocağına karşı dava açan köylerden Subaşı’nda doğan Şair İbrahim Karaca da “Kamyonlar için açılacak yol nedeniyle derede dinamit patlatılacak, derede su kalmayacak. Çaylıklar yok olacak. Burada günde 40 ton dinamitin patlatıldığını düşünün. Bu dereyi besleyen küçük akarsular yönünü değiştirecek. Burası yaşanılır olmaktan çıkacak” dedi.


Bu Haber 16.07.2017 - 09:15:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.