Dolar 2.73'ü aştı, paranın uzmanları ne diyor?

Dolar 2.73'ü aştı, paranın uzmanları ne diyor?
Dolar Türk Lirası karşısında 2.7306 TL ile rekor düzeye çıktı. ING Bank Döviz Bölümü Müdürü Burçin Metin ve Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, dolardaki yükselişin devam edeceğini belirtiyor.


Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve nasıl bir ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler, dolardaki küresel değer kazancı ile birleşince dolar/TL’de rekorlar devam ediyor.

Dolar/TL piyasa kapanışı ardından test ettiği 2.6940′taki yeni tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı.

Yükselişini sürdüren dolar 2,73′i aşarak yeni rekora imza attı. Kur, 2,7306′ya kadar yükseldi.

Dolar dünkü işlemlerde art arda 2.67 lira ve 2.68 lira sınırlarını aşarak 2.6873 lira ile yeni rekor düzeye tırmanmıştı.

Dolardaki küresel değer kazancı TL’deki değer kaybının ana nedeni olmaya devam etse de, TL yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya’nın ardından dolar karşısında yüzde 13 değer kaybı ile en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda. TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 değer kaybetti.

'DOLARDA HAREKETLENME DEVAM EDECEK'


ING Bank Döviz Bölümü Müdürü Burçin Metin, hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada dolardaki yükseliş hareketinin devam edeceğini söyledi.

Metin, “Bu hareketi devam edeceğe benziyor. Yurtdışından dolar talebi söz konusu. Hem siyasi belirsizlik hem de seçim sonrası referandum beklentisi yatırımcıları endişelendiriyor.  Yabancıların dışardan bakışı şu aşamada pek de iyi değil. Lokal ve yurtdışındaki müşterilerde satış gelmiyor. Merkez Bankası gerekli önlemleri alabileceğini söyledi dünkü açıklamada ama piyasa oyuncuları ne yapacağını bilmiyor. Hiç düzeltme yapmadan yükseliş devam ediyor. Dolar uzun bir süre 2.70-2.80 bandında devam edecek gibi görünüyor.  2.80 seviyesine ne zaman gelinir belli değil. Bugün de olabilir bir ay içinde de görebiliriz” dedi.

'2.70 ÖNEMLİ BİR EŞİKTİ'

Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise  “2.70 bizim için önemli bir eşikti, 2003’te tepe seviyesi dolar/TL 1,77’yi gördükten sonra aşağı yönlü bir trend içine girmişti. 2008-2009 krizi sonrası normal şartlarda 2.50-2.70 bandı hedef olacaktı. Ancak bu seviyeye çok hızlı geldik. Ana sebebi güçlü dolar endeksi. Dolar endeksi güçlü kaldıkça, bu yükseliş devam eder. Dolar endeksi 100 tepe bandı kalıp, oradan geri çekilirse, bizim için iyi olur. Ancak bu olmazsa, 2.70-280 içinde dengelenmesini bekliyoruz. Buradan da yükselişler görülebilir. Ancak bunlar sadece olasılık, kesin olacak gözüyle bakmıyoruz. Dolar/TL potansiyel nedenlerden dolayı bu bantta kalacak. Merkez Bankası şu aşamada çok proaktif davranmıyor.  Normalleşme için dolar endeksi normalleşmeli. Tabii ki dolardaki harekette yurtiçi gelişmeler de önemli” dedi.


Bu Haber 16.04.2015 - 09:22:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.