Dietmar Gunz FTI'ın hisse satışının detaylarını TurizmGüncel'e anlattı

Dietmar Gunz FTI'ın hisse satışının detaylarını TurizmGüncel'e anlattı
Hisselerinin yüzde 30'luk bir bölümünü geçtiğimiz günlerde Mısırlı iş adamı Samih Sawiris'e satan FTI'ın CEO'su Dietmar Gunz, şirketin 2014 planlarını, destinasyonların durumunu ve Türkiye ile ilgili planlarını TurizmGüncel'e anlattı. Gunz, "Yüzde 90 Türkiye'ye yatırım yapacağız" dedi.


Savaş Daş - TurizmGüncel 

Samih Sawiris'in İsviçre’de yaşayan Mısırlı iş bir adamı olduğunu ve  FTI hisselerinin yüzde 30’luk bir bölümünü satın aldığını belirten Dietmar Gunz, söz konusu şirketle zaten uzun yıllara dayanan bir işbirlikleri olduğunu ifade etti.  Orascom Development'un büyük çaplı bir şirket olduğunun altını çizen Gunz, şirketin özellikle turizm alanında büyük yatırımları olduğunu kaydetti. İşte Dietmar Gunz'un TurizmGüncel'in sorularına yanıtları...

Bu satış ile ilgili biraz detay paylaşır mısınız?
 
Orascom Development FTI Group'a iki yatırım yaptı. Bunlardan bir tanesi FTI tur operatörüne yaptığı yatırım, diğeri ise 4’te biri Almanlara, yüzde 60’ı ise Hollandalılara ait olan RT/Raiffeisen’e yaptığı yatırım. Samih Sawiris, RT/Raiffeisen’ın hisselerinin çoğunluğunu da satın aldı.
 
Yıllık cirosu 8 milyar Euro olan Orascom Development’ın FTI’a hissedar olması bizim açımızdan çok önemli bir adım. Bu sayede, hem otellere daha fazla yatırım yapacak, hem de destinasyon yönetimini daha fazla geliştireceğiz. Satış süreci henüz tamamlanmadığı için şu anda rakam açıklamayacağım.
 
Peki bu satın alma Mısır turizmine bir avantaj sağlayacak mı?
 
SATIŞIN MISIR TURİZMİNE ETKİSİ OLMAZ

Baştan şunu belirtmek gerekir. Bu hisse satışının Mısır ile hiçbir ilgisi yoktur. Samih Sawiris’ın sahibi olduğu Orascom Development  kürsel küresel bir şirket ve 9 ülkede faaliyette. Mısır’da zaten yeterince yatırımı bulunuyor. Bundan sonraki amaç, FTI’ın farklı ülkelerde otel portföyünü büyütmek, o alana yatırım yapmak olacak.
 
Türkiye’ye yatırım yapacak mısınız?
 
YÜZDE 90 İHTİMALLE TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPACAĞIZ

Elbette Türkiye’ye yatırım yapacağız. Bay Sawiris artık FTI ekibinin bir parçası. Türkiye bizim bir numaralı destinasyonumuz ve yatırım yapacağımız ilk destinasyon olacak. Şu anda buna dair henüz bir planlama yok ama Türkiye’ye yatırım yapma ihtimalimiz yüzde 90 diyebilirim.
 
2014 sizin için nasıl bir yıl olacak, Akdeniz çanağındaki destinasyonlara dönük satışlarınız ne durumda?
 
2014 yılının ocak ve şubat aylarında hızlı bir çıkış yakaladık. Anca sezonun tamamına dair genel bir değerlendirme yapmak için henüz erken. Tunus hala yavaş seyrediyor. Mısır satışlarında ciddi bir sıçrama var. İspanya ise iyi gidiyor.

TÜRKİYE'YE YAPTIĞIMIZ KIŞ OPERASYONLARINDA YÜZDE 40 ARTIŞ YAKALADIK
 
2013 – 14 kış sezonunda, SunExpress ile yaptığımız işbirliği sayesinde, Türkiye operasyonlarında çok ciddi bir sıçrama kaydettik. Türkiye’ye yaptığımız kış operasyonlarında yüzde 40’lık bir artış yakaladık. SunExpress ile yaptığımız özel işbirliği ile, kış aylarında Türkiye operasyonlarını artırma kararı aldık. Bu işbirliği de sezona yansıdı. Aynı işbirliği yazın da devam edecek. 

YABANCI TURİST DAHA TERCİH EDİLİR OLACAK
 
Türkiye ile ilgili son derece pozitif bir beklentimiz var. Önümüzdeki 3 aylık periyotta, Rusya pazarının Ukrayna’daki durumdan nasıl etkileneceği ve ne kadar yatağın mevcut olacağı belli olacaktır. Türkiye’de yatırımcılar sürekli yeni yatak arzı yaratıp sektöre sunuyorlar. Diğer taraftan Türk Lirası’nın Euro karşısında değer kaybetmesi de yabancı turisti yerli turist karşısında daha tercih edilebilir duruma getirebilir.
 
Bazı Alman tur operatörleri Mısır’ın turistik bölgelerine olan operasyonlarını askıya aldı. Siz de böyle bir adım attınız mı?
 
Hayır, bizim Mısır operasyonlarımız ful kapasite devam ediyor. Sadece bazı yeni düzenlemeler yaptık o kadar. Mısır için ayırdığımız kapasiteyi koruyarak operasyonlara devam edeceğiz.



YADEL OSKAN: ÇİFT HANELİ BÜYÜME BEKLİYORUZ


FTI'ın Türkiye organizasyonunu yapan Meeting Point IQ Travel Turkey'in sahibi Yadel Oskan ise konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hisse satışı FTI’ı yapı olarak olumlu etkiliyor. Yeni katılan ortağın turizmde asetleri de var. Bu anlamda oldukça geniş bir portföyü var. Bunun yanında Samiravis Avrupa’nın en önemli seyahat zincirlerinden birisini satın aldı. Bu da FTI’ın satış organizasyonunu güçlendirecek. Genel olarak Türkiye’de büyümek gibi bir arzumuz var. Yeni ortaklıkla Türkiye’de daha sağlıklı büyüyeceğiz. FTI, şu anda satış ağı olarak ilk üç şirketten biri haline geldi. Çift haneli bir büyüme bekliyoruz. Bunun yüzde 10’un üzerinde olacağını düşünüyoruz."

TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPAR

"Yeni ortağımızın gruba hissedar olması, Türkiye’de de yatırım yapacağı anlamına geliyor. Bu sadece Mısır’a yönelik bir hareket değil. FTI grubunun bütün dünya üzerindeki organizasyonun güçlenmesi anlamına geliyor. Bu iş adamı, otel değil, bölge geliştiriyor. Otel yatırım yerine bölgeleri güçlendiriyor. Belki belek bölgesine sadece otelle değil, otelle ilişkili bir yatırımla gelecek. Direkt Türkiye’de yatırım yapmayı düşünüyor."
 


Bu Haber 10.03.2014 - 16:32:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Melih Nur 12.03.2014 - 10:45

    Fti bir ivme yakalayabilir...Dertouristik (Rewe Group) da keni ofisini açınca o zaman onlarda Türkiye ivme kazanacaktır...masturope ile yürümüyor.

  • Caviar Suns 11.03.2014 - 07:49

    Gunzun dediğine bakmayın. Bu işte en karlı çıkacak ülke Mısır olur. Hele de şu sıkıntılı günlerde

  • Mustafa Eraslan 11.03.2014 - 07:48

    Sanırım fti önemli bir büyüme sürecine girecek. Bu tüm bölge için büyük bir gelişme

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.