Didim turizminin sorunları ve yapılan çalışmalar bu zirvede konuşuluyor

Didim turizminin sorunları ve yapılan çalışmalar bu zirvede konuşuluyor
Bu yılki ana başlığı dış politika ve turizm olan Didim Turizm Yatırım Zirvesi'nin 7'ncisi başladı. Didim turizminin sorunları, bölge turizminin tanıtımı, altyapı sorunları ve bu bunların çözüm yollarının konuşulduğu zirveye, kamu ve özel sektörden temsilciler katıldı.


TurizmGüncel-Didim

Ev sahipliğini Didim Ticaret Odası'nın yaptığı Didim Turizm Yatırımı Zirvesi'ne, Kültür ve Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, TUROB Başkanı Timur Bayındır, turizmci Hüseyin Baraner, CHP ve AKP milletvekilleri ile çok sayıda turizmci katıldı.



ŞABAN ÜSTÜNDAĞ: DİDİM'DE KURULLAR BİR ARAYA GELİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan Didim Ticaret Odası Başkanı  Şaban Üstündağ, Didim'de tüm kurulların bir araya gelerek sorunları konuştuğunu belirtti. Şaban Üstündağ, bu çerçevede sorunların çözülmesi adına önemli adımlar atıldığını belirterek, “İlçemizin kültür mirasının UNESCO'ya alınması için başvuruda bulunduk. Kurduğumuz birliktelikle bir çok sorunun üstesinden geliyoruz. İlçemizin turizmden hak ettiği payı alabilmesi için almamız gereken çok yol var. Didim'i tanıtmak için bir site kurduk. Sosyal medya hesaplarımızı da yüz binlerce insan ziyaret ediyor.” dedi.

YAZIN DİDİM'İN NÜFUSU 300 BİN, HASTANE 75 BİN KİŞİLİK

“Geçen zirvede dile getirdiğimiz ve çözüm bekleyen sorunlarımız var” diyen Şaban Üstündağ, turizmin gelişmesi için en önemli etkenin ulaşım olduğunu kaydetti. Üstündağ, "Yol çalışmaları başladı. Kimi aksamalar oldu ama çalışmalar sürüyor. Turizm sağlık hizmeti için en önemli faktörlerden biri. Didim'in yaz nüfusu 300 bin kişinin üzerinde. 75 bin kişilik hastanemiz bu ihtiyaca cevap verememektedir. Yüksek okulumuzun yer sorununun giderilmesi ve bir yer tahsis edilmesini bekliyoruz. Didim olarak turizm için yeni metodlar geliştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.



ATABAY: TURİZM ZİRVESİNE TURİZMCİLER KATILMIYOR

Zirvede konuşan Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay ise, ilçede yapılan turizm zirvesine turizmcilerin yeterince ilgi göstermemesini eleştirdi. Atabay, “Turizmciler kendi işlerine sahip çıkmazlarsa, zamanından feragat ederek konuşma yapmak için buraya gelen değerli konuklar konuşmalarını yapar ve giderler. Çok şey yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Ama görüyorum ki, mesleki sorunların konuşulduğu toplantılara ilgisiz kalıyorlar. Bir sorunla karşılaştığında da belediyeye, kaymakamlığa gidiyorlar. Turizmciler kendi sahip çıkmazsa yerimizde saymaya devam ederiz.” dedi.

Atabay, konuşmasının devamında şunları belirtti:

DİDİM TURİZME HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Turizm sağlıklı bir çevrede olur. Didim turizme hazırlıksız yakalanmış bir turizm beldemiz. Turizmin çok hızlı geliştiği Didim, buna paralel olarak gelişmedi. Altınkum bizim en önemli turizm değerimiz. Orası için hazırlattığımız projeyi uygulamaya koyduk. Birinci etabı bitti ve sezon sonu itibariyle ikinci etabına geçtik. Çünkü gelen insanlar güler yüz kadar sağlıklı bir çevreyi de görmek istiyor.

APOLLON TAPINAĞI İÇİN KORUMA PLANI GEREKİYOR

İlçemizin en önemli değerlerinden biri olan Apollon Tapınağı için çok titiz bir koruma planının yapılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir çalıştay düzenleyerek ilgili kurumları davet ettik. Detaylı ve olumlu bir çalıştay yaptık. Önümüzdeki yılki zirvede bu konuda da ilerleme kaydettiğimizi anlatan bir konuşma yapmak istiyorum. Orada korunması gereken yapıları koruma altına almak ve mümkün olursa, buradaki yaşamı da düzenleyecek bir uygulamaya gitmek istiyoruz. Hem aşağıdaki hem de yukarıdaki değerleri korumak istiyoruz. Üçüncü derece bir sit alanı projesi yapıp orada hem ticari alan hem de bir yaşam alanı oluşturmak istiyoruz.

BAKANLIKTAN DESTEK GÖRÜYORUZ

Turizm alanlarındaki planlarla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan büyük destek gördük. Çalışmalar bittiğinde çok güzel bir sahil bandı ortaya çıkacak. Burada otel alanları da ortaya çıkacak. Turizm Bakanlığı'nın yardımıyla iki planı bitirdik, bir tanesini de bitirmek üzereyiz.

800 BİN METREKARE YOL YAPTIK

Sağlıklı alan konusunda öneml bir etken de yol. Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla 800 bin metrekare yol yaptık. Kocabahçe'de bir modern sera kurduk. İlçemizde kullanacağımız çiçekleri ve ağaçları da buradan yetiştireceğiz. Çünkü bunlar önemli maliyetler.

DÜNYADA TURİZM TRENDLERİ DEĞİŞİYOR

150 dönüm civarındaki orman kampının ihalesini aldık. Orada temizliğin, düzenin sağlanması ve  yeni yapılacak projeyle birlikte gelenlere daha iyi bi hizmet sunacağız. Son yıllarda gelişen trend bisiklet yolları. Yeni yollarımızda mümkün olduğu kadar bisiklet yolu koymayı planlıyoruz. Bununla ilgili ilk çalışmalarımıza da başladık. Didim turizmde önemli bir destinasyondur artık. Yapılan hizmetler bunlarla sınırlı değil. Sadece turizmle ilgili yaptıklarımızı anlattık. Tüm dünyada turizm konsept değiştiriyor ve bizim de ülke olarak buna uymamız gerekiyor. Eğitim ve çevre en kritik noktalar.



İl Kültür ve Turizm Müdürü Aktakka ise konuşmasında, Didim için yürütülen turizm projeleri konusunda bilgiler verdi. Didim'in turizmin her alanında hizmet veren bir il olduğunu kaydeden Nuri Aktakka, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

DİDİM'DE TÜM YATIRIMLAR PLANA GÖRE YAPILIYOR

"Didim, Bakanlığımızın kararıyla turizm gelişim bölgesi ilan edilmiştir ve tüm yatırımlar bir plana göre yapılmıştır. Bu nedenle gelişigüzel yatırımlar olmayacaktır artık. Başka yerlerde şikayet ettiğimiz şeyleri Didim için demeyeceğiz.

DİDİM'İN YATAK SAYISI 32 BİNE ULAŞACAK

Çok sayıda kamu arazisi yatırımcılara tahsis edildi. Bu yatırımlar yapıldığında Didim çok farklı bir noktaya ulaşacak. Yatırımlar tamamlandığında Didim'in yatak sayısı 32 bine yükselecek. Bakanlığımız buradaki planların bitmesine önem veriyor ve bu anlamda hem teknik hem de ekonomik destek sağlıyor. Didim'e turizm çeşitliliğinin artırılması için çok sayıda proje yürütülüyor.

PİRENE VE MİLET ANTİK KENTLEİRNE ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILIYOR

Didim Antik kentlerinin tanınırlığının arttırılması için çalışıyoruz. UNESCO'ya aday olmanın şartları var. Bu nedenle Bakanlık Pirene ve Milet Antik kenlerinin çevre düzenleme planlarını yapıyor. Şu anda Afrodisias antik kentimiz var. Bu antik kent ile ilgili çevre düzeni bitiyor ve bu sene kesin adayız."



KAYMAKAM YÖNDEN: 32 BİN YATAK DİDİM İÇİN YETERLİ DEĞİL

Zivede bir konuşma da Didim Kaymakamı İskender Yönden yaptı. Yönden, daha çok doğu ve güneydoğu illerinde görev yapan bir kaymakam olarak Didim'de gördüğü iş birliği ve dayanışmadan memnun olduğunu ifade etti. Didim'in bilinirliğinin arttırılması gerektiğini belirten Yönden, “Geçen Belek'te gezerken 'Didim Belek'ten daha güzel olmalı. Neden bizde golf ve spor tesisleri olmasın' diye düşündüm. Şu anda yüzde 70'i kamunun elinde olan tertemiz pırıl pırıl bir coğrafya var. Eğer doğru değerlendirilirse, çok iyi yerlere gelebilir. Yatırımcı konusunda da sıkıntı yok. Eğer biz çalışmalarımızı erken bitirirsek yatırımcı da erkenden harekete geçer. Burada 150 euro geceleme rakamlarını duyduğumuzda şaşırıyoruz. Şaşırmamamız lazım. 32 bin yatak bizim için yeterli değil ancak planlı gitmezsek, pek çok yerde örneklerini gördüğümüz şeyler bizim de karşımıza çıkacak. Lütfen bu işi sadece belediyelere ya da kamu otoritelerine bırakmayın.” değerlendirmesini yaptı.


Bu Haber 08.10.2015 - 13:53:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.