Devletin kanalında Göbeklitepe için tepki çeken ifadeler

Devletin kanalında Göbeklitepe için tepki çeken ifadeler
Ortaya çıkarıldığı andan itibaren hem Türkiye'de hem de dünyada heyecan yaratan Göbeklitepe ile ilgili TRT'de kullanılan ifadeler tepkilere neden oldu.


TRT'de yayımlanan ‘Suların Ateşin ve Taşların İmparatorluğu’ adlı belgeselde ''Göbeklitepe'de Hz. İbrahim'in yaktığı putlar var'' ifadelerine yer verildi. Söz konusu belgesel, Kalkınma Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve TRT desteğiyle Diyarbakır'ın kültürel tanıtım projesi kapsamında çekildi.

Göbeklitepe’nin en önemli dikilitaşlarından biri olan ve üzerinde tilki betiminin bulunduğu T biçimli dikilitaşın bir put gibi kırılma sahnesi de belgeselde canlandırıldı. Belgeselde anlatıcı, konuyu şöyle anlatıyor:

“Göbeklitepe’de yer alan heykelleri Hz. İbrahim’in babası Aser’in yapmadığını kim bize söyleyebilir? Ya da Hz. İbrahim’in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbeklitepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?”

Göbeklitepe’nin put merkezi gibi gösterilmesi tepkilere neden oldu. Belgeselde bilgi hatalarının bulunduğunu söyleyen Arkeolog ve yayıncı Nezih Başgelen, bunun bir hedef gösterme olduğunu söyledi:

''HEDEF GÖSTERME''

“Bilimsel yöntemlerle alınan sonuçlar çerçevesinde Göbeklitepe günümüzden 11 bin 800-8 bin 600 yılları arasına tarihlenmekte. Bu konuda dini referansların öngörülen tarihleri ile bilimsel araştırmaların kanıtladığı tarihler arasında 7-8 bin yıllık bir fark açıkça görülmektedir. Bu açıdan Göbeklitepe’nin Hz. İbrahim zamanı ile ilgili bir yerleşim yeri olarak ele alınması pek çok sakıncayı beraberinde getirdiği gibi, belgeselde dikilitaşların put olarak canlandırılması ve kırılması tehlikeli bir hedef göstermedir.''





Bu Haber 05.01.2017 - 09:29:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.