Dev tur operatörünün bilançosuna Türkiye darbesi

Dev tur operatörünün bilançosuna Türkiye darbesi
Almanya merkezli tur operatörü TUI, 2016 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Şirketin bilançosuna, Türkiye'ye dönük talep düşüşü damga vurdu.


TurizmGüncel

Avrupa'nın en büyük seyahat grubu TUI Travel, 2016 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. HotelBeds'i 1,2 milyar euroya satan şirketin, bünyesinde 50 markayı barındıran The Specialist Group'u da satacağı açıklanırken, Fransa'daki Kanada şirketi Transat Group'un satın alarak bu ülkede pazar lideri olmayı hedeflediği açıklandı.

GELİRLER YÜZDE 2 ARTTI

1 Mayıs 2016 itibariyle TUI'nin tüm yaz satışlarının geçen yılın yüzde 1 üzerinde seyrettiği belirtilen ilk yarı bilançosunda, ortalama satış fiyatlarındaki yüzde 1'lik artış nedeniyle gelirlerde ise yüzde 2'lik bir artış olduğu kaydedildi.

TÜRKİYE'YE DÖNÜK REZERVASYON DÜŞÜŞ ORANI AÇIKLANMADI

Tatilcilerin Türkiye'ye gitmekte tereddüt ettiği belirtilen bilanço açıklamasında, Türkiye rezervasyonlarının ne kadar düştüğü belirtilmezken, Türkiye dışındaki Batı Akdeniz destinasyonlarında toplam talep gerilemesinin yüzde 8 olduğu ifade edildi. Bilançoda ayrıca, uzak mesafe destinasyonlara olan talep artışına da dikkat çekildi.

TUI'Yİ İNGİLTERE KURTARDI

TUI 2016 yaz satışlarındaki artışın lokomitifi ise İngiltere oldu. Yaz programının yüzde 65'inin satıldığı İngiltere'de, gelirlerde yüzde 7'lik bir artış söz konusu. İngiltere'den en büyük talebi alan ülkeler ise İspanya, Yunanistan ve Kıbrıs oldu.

ALMANYA BİLANÇOSUNA TÜRKİYE DARBESİ

İngiltere'de yüksek bir performans gösteren TUI, Almanya'da ise aynı başarıyı gösteremedi. Buna göre, yaz programının yüzde 60'ının satıldığı Almanya'da rezervasyonlarda yüzde 3 düşüş yaşanırken, ortalama satış fiyatı yüzde 1 oranında arttı. Bu kombinasyon, TUI'nin toplam satış gelirlerine yüzde 2 eksi olarak yazıldı. Ortaya çıkan bu tabloda, TUI'nin Almanya'daki hacminin yüzde 20'sini oluşturan Türkiye'ye dönük rezervasyonlardaki düşüş büyük rol oynadı. Türkiye göz ardı edildiğinde, TUI'nın Almanya'da diğer tüm destinasyonlara dönük rezervasyonlarında yüzde 5 artış söz konusu.

İSKANDİNAVYA BİLANÇOSU DA EKSİDE, NEDENİ TÜRKİYE

2016 yılının ilk yarısında TUI İskandinav pazarında da kötü bir performans sergiledi. Buna göre, İskandinavya pazarlarında yüzde 9 müşteri kaybı yaşayan şirket, gelirlerde ise yüzde 4 düşüş kaydetti. TUI, İslandinav ülkeleri için yaptığı programın şu ana kadar sadece yüzde 54'ünü satabildi. Türkiye rezervasyonlarındaki düşüş İskandinav pazarının geneline de oldukça ciddi etkide bulunuyor. Türkiye hesaba katılmadığında, Balear Adaları, Kanarya Adaları, Yunanistan ve Kıbrıs'ın aldığı yüksek taleple ortalama yüzde 12 artıda giden TUI, Türkiye'ye dönük düşük talep nedeniyle buralarda da eksiye düşüyor.

İLK 6 AYDAKİ GELİR 6,8 MİLYAR EURO

Açıklanan mali bilançolara göre TUI'nin cirosu yüzde 2,7 oranında artarak 6,8 milyar euroya yükselirken, şirketin yaşadığı operasyonel kayıplarda da düşüş kaydedildi. Buna göre, şirketin operasyonel kayıpları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3 oranında azalarak 236,9 milyon euroya geriledi. İngiltere, İrlanda, Kanada, İskandinavya ve Rusya'daki (kuzey bölgesi) kayıplar 110 milyon euro ile geçen yılın aynı seviyesinde kalırken, Almanya, İsviçre, Polonya gibi ülkelerin yer aldığı merkez Avrupa'daki kayıplar 16 milyon euro artarak 110 milyon euroya yükseldi. TUI'nin resort bölümünün karında 84, kruvaziyer bölümünün karında ise 40 milyon euroluk artışlar kaydedildi.


Bu Haber 12.05.2016 - 12:10:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.