Cumhuriyet yazarından 3. Havalimanı ve Lufthansa iddiası

Cumhuriyet yazarından 3. Havalimanı ve Lufthansa iddiası
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker bugünkü 'Lufthansa'nın kuş korkusu' başlıklı yazısında, göç yolunda bulunan 3. Havalimanında, kuşların uçakların iniş kalkışını engellememesi için geliştirilen sistemleri yazdı. Toker, özellikle küresel hava yolu Lufthansa'nın, bu konuda çekinceli olduğunu iddia etti.


İşte Çiğdem Toker'in yazısının ilgili bölümü:

''Konsorsiyum ortağı Limak’ın patronu Nihat Özdemir, bundan iki ay önce Murat Çelik’e, kuşların göç rotası konusunda çok özel bir çalışma yürüttüklerini açıklamıştı. Buna göre, sinyaller kullanarak kuşların rotasını değiştirecek bir sistem için uzmanlarla çalışılıyordu. O gün, projenin fizibilite ve ÇED aşamasında çalışılması gereken bu işin, neden ihaleden iki yıl sonra yapıldığını merak etmiştim. Bugün artık bu çalışmanın, kuşların vebalini üstlenmeme kaygısı taşındığı için yapılmadığını biliyorum. Meğer Lufthansa, çekince bildirmiş.  150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olma iddiasındaki bir havalimanına Lufthansa’nın iniş-kalkış yapmayı reddettiğini bir düşünün....

'Kulis' bilgisi olarak aktardığım Lufthansa’nın bu çekincesi, boşuna değil. Uçuş güvenliği ile maliyet olmak üzere, iki boyutlu bir arka plana dayanıyor.  Uzun anlatımlara gerek yok: İnternete “Lufthansa ve kuş” sözcüklerini yanyana yazmanız, bu hava yolu devinin atlattığı sayısız tehlike hakkında yeterince fikir veriyor: Yolcuların can güvenliği, uçak filosunda meydana gelen hasarlar, zaman kaybı ve şirket bilançosuna yansıyan onarım maliyetleri, yolcu sigorta bedelleri...

Cengiz-Kolin-Limak- Kalyon-Mapa OGG’yi Türkiye’nin alanında en önemli isimlerden biri kabul edilen bir ornitolog bilim adamı ve ekibiyle çalışma yapmaya yöneltmiş.

Ekip, hayli meşakkatli bir iş olan kuş gözlemini halihazırda sürdürüyor. Özel ses sinyali ve radar sistemleriyle, kuşların, binlerce yıllık doğal göç güzergâhlarını, değiştirmenin ne kadar olanaklı olduğunu araştırıp bir rapor sunacak.

Gerçekten de dünyanın pek çok yerinde, kuşların uçuş güvenliğine dönük 'tehdidini' en aza düşürecek kuş kovucu sistemler geliştiriliyor.

Dahası, DHMİ (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) ile TÜBİTAK’ın bu konuda ortak geliştirdiği KUŞRAD projesinde sona yaklaşıldığı haberlerini de okuyoruz.

Yapılan çalışmanın, göçmen kuşların dünyadaki üç büyük göç güzergâhından biri olan İstanbul Boğazı’nda, bu tehlikeyi sıfırlayacak bir sisteme ne kadar geçit vereceği ancak rapor bittiğinde ortaya çıkacak.''

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Bu Haber 04.07.2015 - 11:35:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.