Çığ düşen otelde 10 kişi sağ bulundu, otelin açık olması tartışma yarattı

Çığ düşen otelde 10 kişi sağ bulundu, otelin açık olması tartışma yarattı
İtalya'da 2 gün önce çığ altında kalan Rigopiano Hotel'de 10 kişinin sağ bulunduğu belirtildi. 5 kişi enkazdan kurtarılırken, halen hayatta oldukları tespit edilen 5 kişi ile de iletişim sağlandı.


İtalya'nın orta kesimlerindeki Abruzzo bölgesinde 2 gün önce çığ altında kalan Rigopiano Hotel'de mahsur kalanlardan 10'u sağ olarak bulundu. BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, 4'ü çocuk olmak üzere 5 kişi enkazdan sağ çıkarılırken, halen hayatta oldukları tespit edilen 5 kişi ile de iletişim kurulduğu belirtildi. Yaklaşık 20 kişinin ise hala kayıp olduğu belirtiliyor.
 
Geçen çarşamba günü meydana gelen depremlerin ardından çığ düşmesi sonucu karlar altında kalan otelde 4'ü çocuk olmak üzere 24 müşterinin bulunduğu, personel ve günübirlik olarak gelenlerle birlikte 30-35 kişinin olay anında otelde olduğu tahmin ediliyordu.
 
İlk aşamada, çığ düşmesi sırasında otelin dışında bulunan ve bir otomobile sığınan 2 kişi sağ olarak bulunmuştu. 4 kişininse hayatını kaybettiği belirlenmişti.
 
UMUTLAR TÜKENMEK ÜZEREYKEN...

Çığ felaketinin üzerinden yaklaşık 42 saat geçtikten sonra, umutlar tükenmek üzereyken arama-kurtarma ekiplerinin enkaz altında kalan bir grupla iletişim kurduğu haberleri geldi. Öğlen saatlerinde bir çocuk ve bir kadın enkaz altından çıkarılarak hastaneye kaldırıldı.
 
İtalya'da sevinçle karşılanan bu haberden birkaç saat sonra da akşama doğru 3 çocuğun daha enkazdan sağ olarak çıkarıldığı haberi geldi.

5 KİŞİYLE DE İLETİŞİM KURULDU
 
Sivil Savunma Şefi Fabrizio Curcio, enkazdan çıkarılan bu 5 kişinin yanı sıra halen enkaz altında olan 5 kişiyle daha iletişim kurulduğunu belirtti.
 
Yaklaşık 42 saat sonra enkaz altından çıkarılan ilk iki kişinin, çığ düşmesi sırasında otelin dışında olduğu için kurtulan Giampiero Parete'nin karısı ve oğlu olduğu öğrenildi. Parete ailesinin enkaz altındaki son üyesi olan kızları Ludovica'nın da akşamüstü kurtarılan 3 çocuktan biri olduğu belirtildi.
 
Otomobilinden karısı için bir ilaç almak üzere otelin dışına çıkan ve bu sayede enkaz altında kalmaktan kurtulan Giampiero Parete, otelin çığ altında kaldığını bir arkadaşına haber vererek alarm verilmesini sağlamıştı.
 
'HİÇ BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEMİŞTİM'
 
Arama çalışmalarına dün gece boyunca devam eden görevliler, çığın etkisiyle yerinden 10 metre kadar oynayan otelin zemin katlarına ulaşabilmek için enkaz ve kar tabakasını 4-5 metre kazmak zorunda kaldıklarını anlattı.
 
Kurtarma görevlisi Cristian Labanti Ansa ajansına yaptığı açıklamada "Delikler kazarak içeri girmeye çalışıyoruz ancak kar ve enkazdan oluşmuş bir duvarla karşılaştık. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim" dedi.

OTELİN İZİNLERİ TAM MIYDI?

Öte yandan İtalya'da Rigopiano Otel'in dağın eteklerindeki konumu, yasal izinlere sahip olup olmadığı, kar küremek için gerekli teçhizata sahip olmaması üzerine tartışmalar yaşanıyor.
 
Müşterilerin önceki günkü depremler üzerine otelden ayrılmak istedikleri ancak karın yolları kapaması nedeniyle mahsur kaldıkları ortaya çıkmıştı.
 
Çarşamba günü yerel saatle 10.25-14.33 arasında yaşanan 4 büyük deprem sonrası, müşterilerin otelden ayrılmasını sağlamak için saat 15.00'te gelmesi gereken kar temizleme aracının gecikmesi nedeniyle felaketin yaşandığına dikkat çekiliyor.
 
17.40'ta ilk ihbarı alan yardım ekiplerinin ancak ertesi gün sabaha karşı otele ulaşması da eleştiriliyor.
 
Savcılık, çığ felaketiyle ilgili olarak "kasıtsız adam öldürme" suçlamasıyla soruşturma başlattı.
 
Uzmanlar ise 50 yıldır bölgeye böyle kar yağmadığını söylüyor ve "Bu hava koşullarında o otelin kapalı olması gerekirdi" diyor.



Bu Haber 21.01.2017 - 09:26:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.