Budak: Türkiye seyahat uyarılarına cevap verdi mi, vermeyi planlıyor mu?

Budak: Türkiye seyahat uyarılarına cevap verdi mi, vermeyi planlıyor mu?
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, turizmde yaşanan kayıpların büyüdüğü bir süreçte aralarında Almanya ve Rusya’nın da bulunduğu ülkelerin vatandaşlarına “Türkiye uyarısı” yapmasının, turizm hareketliliğinde yeni kayıplar oluşturabileceğine dikkat çekti. Budak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması amacıyla meclise verdiği soru önergesinde, “Almanya ve Rusya’nın, Türkiye ve Antalya turizmi açısından önemi dikkate alınarak, ek önlemler geliştirilecek midir?” diye sordu.


CHP’li Budak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Türkiye turizminin iç ve dış politikadaki gelişmeler nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu, Rusya krizi ve Türkiye’nin Avrupa’da bozulan imajı nedeniyle oluşabilecek kayıplar konusunda sezon öncesi ve sezon içinde etkili önlemler geliştirilemediğini vurguladı. Son günlerde Türkiye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle de bir takım sıkıntılar oluşmaya başladığını belirten Budak, “Türkiye’ye yoğun şekilde turist gönderen Almanya, Hollanda ve Rusya başta olmak üzere çok sayıda ülke, Türkiye için yurttaşlarına ‘ihtiyatlı ve dikkatli’ olmaları uyarısı yapmıştır. Bu ülkeler vatandaşlarına Irak ve Suriye sınırına yakın bölgelere gitmemeleri tavsiyesinde bulunurken, bu uyarılar; Antalya’ya yönelik turist hareketliliğini de olumsuz etkileyebilecektir. Antalya’da Ocak-Haziran 2015 döneminde yaşanan yaklaşık 500 bin ‘Rus turist’ kaybına, yeni kayıplar eklenmesi, turizm ve bağlı sektörlerde yaşanan krizi daha da derinleştirebilecektir. Bu durum 2016 için de kaygıları arttırmaktadır” dedi.

ALMANYA İÇİN ÖZEL ÖNLEM

Aralarında Almanya ve Rusya’nın da bulunduğu ülkelerin Türkiye uyarısı konusunda hangi çalışmaların yapıldığı konusunda bilgi isteyen Budak, “Uyarılar  ile ilgili bu ülkelere bir yanıt verilmiş midir? Verilmemiş ise gerekçesi nedir? Bu uyarı, Türkiye’ye yönelik turist hareketliliğini nasıl etkileyecektir? Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır? Almanya ve Rusya’nın, Türkiye ve Antalya turizmi açısından önemi dikkate alınarak, turizme yönelik ek önlemler geliştirilecek midir?” diye sordu.

TEŞVİKLER NERDE

Hükümetin turizme verileceğini açıkladığı teşviklerin de henüz verilmediğini, sezonun geri kalan bölümünün kurtarılması için yapılabilecek çalışmalar olduğunu vurgulayan Budak, Başbakan’a şu soruları yöneltti:

“Başbakan olarak 3 Şubat 2015’te turizm sektörüne yönelik verileceğini açıkladığınız teşviklerin, halen verilmemesinin gerekçesi nedir? ‘Turizme iki önemli müjde’ olarak açıkladığınız uçak yakıt desteği ile tur operatörlerine Kredi Garanti Fonu destekleri 2015 yılının geri kalan bölümünün kurtarılması için bir an önce verilecek midir? Yoksa teşvikler, başka bahara mı kalmıştır?

TURİZME NEFES

Turizmde yaşanan kayıpların telafi edilmesine yönelik olarak; ‘sezonun geri kalan bölümü için tanıtım kampanyaları, uçaklara boş koltuk desteği, ayakbastı ücretlerinin düşürülmesi ve istihdam üzerindeki yüklerle ilgili yapılandırma ve benzeri’ uygulamaların devreye sokulması sağlanacak mıdır? 2015 ve 2016  yılının turizmde kayıp yıllar olması önlenebilecek midir? Turizme nefes aldıracak adımlar atılacak mıdır?”



Bu Haber 13.08.2015 - 13:59:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.