Budak: Turizm çalışanlarından da özür dilenmeli, zararları tazmin edilmeli

Budak: Turizm çalışanlarından da özür dilenmeli, zararları tazmin edilmeli
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP’nin hatalarının turizm ve bağlantılı tüm sektörlerde ağır bir krize neden olduğunu belirterek, “AKP, Rusya’dan sonra, sorumlusu olduğu siyasi afetin işsiz bıraktığı turizm çalışanlarından, kepenk kapatan esnaftan ve üreticilerden de özür dilemeli, zararlarını tazmin etmeli” dedi.


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı açıklamada, turizmde AKP’nin iç ve dış politikadaki yanlış adımları dolayısıyla büyük bir kayıp yaşandığını, İsrail ve Rusya ile başlayan ilişkileri geliştirme çabalarının, 2016 yılının “kayıp yıl” olmasının önüne geçmeyeceğini kaydetti.

'ANTALYA'DA KAYIP YÜZDE 47'YE ULAŞTI'

Yalnızca Antalya’nın kaybının ilk 6 aylık dönemde 2.5 milyon turist düzeyine çıktığını, temmuz ayının ilk 12 günlük döneminde de kayıp oranının yüzde 47 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Budak, “Turizm, özür manevraları ile davullu zurnalı karşılamalarla, bir anda her şeyin çözüme kavuşacağı bir alan değildir. Temmuz ayında da kayıpların yüzde 47’lere çıkması bunun somut kanıtıdır. Antalya’ya geçen yıl 1-12 Temmuz günlerinde 740 bin turist gelirken, bu yıl 390 bin turist gelmiştir. Ayrıca sorun sadece Rusya sorunu değildir. Almanya’dan da, İngiltere’den de  Hollanda’dan da kayıp var. 2.5 milyon turist kaybının 1.5 milyonu Avrupa ve OECD ülkelerinden kaynaklanıyor. Demokrasisi gelişmiş ülkelerden kaynaklanıyor. Yasama, yürütme, yargı ve medyanın bir kişinin iki dudağı arasında kaldığı bir ülkeye turist gelir mi? Gelmez. Asıl sorun imaj sorunudur. Demokrasiden, hukuktan, özgürlüklerden uzaklaşılmasıdır” dedi.

TURİZM ÇALIŞANI VE ESNAFA TAZMİNAT

Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinin doğru bir tutum olduğunu ancak 8 ay önce, Rusya’dan özür bekleyen Cumhurbaşkanı ve AKP’nin, bugün “özür mektubu” gönderme gerekçelerini halka anlatmaları gerektiğini vurgulayan Budak, “Rusya’dan 2 milyon turist gelir” açıkmalarını da “hayalcilik” olarak değerlendirdi. Budak, “Türkiye yönetilmiyor. Bir ileri iki geri adım atılıyor. Sekiz ay önce ‘emri ben verdim’ diye yarışanlar, ‘Angajman kurallarını ihlal eden Rusya özür dilemeli’ diyenler, bugün mektup gönderiyor. Tazminat ödeyeceğini söylüyor. O zaman sorumlu olduğunuz siyasi afetin etkilediği insanlardan da özür dileyin. Binlerce insan aşını, işini kaybetti.  Asıl özür dilenmesi gerekenler,  sera ve tarım üreticileri, Laleli’deki ve turizm bölgelerindeki esnaf, turizm yatırımcıları ve en başta evine ekmek götüremeyen turizm çalışanları. Antalya’da 80 bin, Türkiye genelinde 500  bin turizm çalışanı işsiz kaldı. Bunun sorumlusu AKP’dir. AKP’nin sorumlusu olduğu siyasi afetle turizm ve bağlantılı 54 sektör çöktü. O zaman turizm çalışanları ve esnafın da zararları tazmin edilsin” diye konuştu.

'TURİZMİN UZUN NEFESLİ PLANLANMASI GEREKİYOR, TEMEL SORUN BU'

Turizmde 2016 yılının kayıp yıl olduğunu, 2017 ve sonrası için kapsamlı ve planlı adımlar atılması gerektiğinin altını çizen Budak, şöyle devam etti:

“Artık 2016 yılını kurtaracak bir çözüm yok. 2017 ve sonrası için ciddi bir tanıtım kampanyası hazırlanması gerekiyor. Ama bunun da ön koşulu kaliteli bir demokrasi. Sonrasında doğal yapıyı korumayı da esas alan planlı bir turizm yatırımı yapılmalıdır. Anadolu bir açık hava müzesi. Yüzlerce medeniyet kurulmuş. Sadece Antalya’da 50 tane antik kent var. Ancak Antalya Müzesi’ni 150 bin kişi ziyaret ediyor. Tarihi eserlerin yüzde 95’i depolarda çürüyor. Bu eserleri sergilenmesi için gerekli yatırımların yapılması gerekiyor. Turizmin uzun nefesli planlanması gerekiyor. Ne yazık ki, AKP’nin bir turizm politikası yok. Temel sorun da budur.”



Bu Haber 14.07.2016 - 12:13:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.