Booking.com haksız kazanç mı elde ediyor?

Booking.com haksız kazanç mı elde ediyor?
İnternet üzerinden otel odası satışı gerçekleştiren ‘booking.com’ Türkiye’de otelcileri ve tur operatörlerini endişelendiriyor. Tur operatörleri booking.com’un vergi ödemediği için haksız kazanç elde ettiğini ve rekabeti bozduğunu iddia ederken, otelciler ise devlete ödedikleri vergiden bile komisyon aldığını söylüyor. Ancak tüm bu isyanlara rağmen çok fazla müşteri getirdiği için hiç bir otel ‘booking.com’dan istese de vazgeçmiyor.


Geçtiğimiz mart ayında rekabet koşullarını bozduğu ve pazarda tekelleşmeye gittiği gerekçesiyle Rekabet Kurumu’na şikâyet edilen ‘booking.com’, otelciler ve tur operatörlerini isyan noktasına getirdi. Hürriyet’ten Burak Coşan’ın haberine göre, internet üzerinden otel odası satışı yapan online platform ‘booking.com’un kendilerini çok zorladığını söyleyen otel yöneticileri, “Onla da olmuyor, onsuz da olmuyor. Çok fazla müşteri getiriyorlar. Ancak en ufak bir olumsuzluk yaşansa ‘sizi booking.com sisteminden dışarı çıkarırız’ diye tehdit ediyorlar” ifadelerini kullanıyor.

VERGİNİN KOMİSYONU

İstanbul Anadolu yakasında büyük bir zincir otelin genel müdürlüğünü yapan bir yönetici, “Senede 10 bin oda satışını booking.com aracılığıyla satıyoruz. Ancak mutlu değiliz. 100 euroya oda satıyoruz. KDV’si ile birlikte 10 euroya çıkıyor. booking.com yaptığı oda satışından yüzde 20 komisyon alıyor. Ancak KDV’li fiyat üzerinden komisyon alıyor. Bunu neden böyle yaptıklarına dair şikâyette bulundum. Bana geri dönüş yaptılar. ‘İsterseniz sizi sistemden çıkarabiliriz’ dediler. Benim devlete ödediğim, kazancım olmayan paranın bile komisyonunu alıyorlar. Yurt dışı merkezli bir firma olduğu için aldıkları komisyonun vergisini Türkiye’ye ödemiyorlar. Bu şikâyette bulununca bu sefer bize ‘niye onlarla çalışıyorsunuz o zaman’ diyorlar. Onları da bırakmıyoruz. Çünkü çok fazla oda satışı gerçekleştiriyorlar. Bir an önce bu soru devletin bir çözüm bulması, bir düzenleme yapması gerekiyor. Biz oda satıyoruz. Onlar dünyanın parasını kazanıyor. Ülkeye de en ufak katkıları yok” dedi. 

HAKSIZ REKABET ORTAMI

Otelciler cephesinde durum böyleyken Türkiye’de faaliyet gösteren tur operatörleri de benzer şikayetlerde bulunuyor. Türkiye’de faaliyet gösteren bir tur operatörünün yöneticisi de şunları söylüyor:

“Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nde (TURSAB) Rekabet Kurumu’ndan da 2 kişinin bulunduğu bir toplantı gerçekleştirildi. Birçok tur operatörünün yöneticileri de toplantıda hazır bulundu. Rekabet Kurumu yetkilileri o toplantıda ‘fiyatta tekelleşme’ yapıp yapmadığını sordu. ‘Böyle bir durum söz konusu değil. Fiyatları düşük değil, aksine yüksek tutuyorlar. Böyle bir tekel söz konusu değil’ diye cevap verdik. Burada oluşan en büyük sorun ‘haksız rekabete’ yol açmaları. Biz bir operasyon düzenleyebilmek için binlerce kişiyi çalıştırıyoruz. Sadece rehberlik hizmeti için bile bir tur operatörü 2-3 milyon lira para harcıyor. Milyonlarca lira vergi ödüyoruz. Onlar ödemiyor. Türkiye’de sadece temsilcilik ofisleri var. Türkiye’nin istihdamına katkı sağlamıyorlar. Bizim gibi giderleri olmadığı için reklam ve tanıtım masraflarına çok fazla bütçe ayırabiliyorlar. Bilinirlikleri her geçen gün artıyor. Çok büyük bir haksız rekabeti ortamı ortaya çıkıyor. Reklam ve pazarlama güçleri sayesinde ön plana çıkıyorlar.” 

MESAJ ATMAYA DEVAM EDIYORLAR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, Elektronik Ticaret Kanunu kapsamında, her türlü ticari iletinin alıcının onayına bağlı olması şartını getirmesinin de booking.com’u etkilemediğini ifade eden bir başka tur operatörünün üst düzey yetkilisi de, “Biz tüketiciye mesaj ya da mail atamıyoruz. İzin alamadığımız sürece telefon açamıyoruz. Yasa ile beraber bu kanalımız da kapanmış oldu. Ancak booking.com bu yasadan etkilenmiyor. Çünkü yurtdışı merkezli bir firma. Onlar tüketicilere mesaj ya da mail atmaya devam ediyor” iddialarında bulundu.

‘VAZGEÇERSEK KAYBIMIZ ARTAR’

İstanbul Anadolu yakasında faaliyet gösteren bir başka otelin müdürü de booking.com ile yaşadıkları olayı anlattı: “Bir müşteri bizi booking.com’a şikayet etmiş. Şikayette ‘2 kola bir suya 400 lira aldılar’ demiş. Onlar da bizi uyardılar. ‘Böyle yaparsanız sizi booking.com sisteminden çıkartırız’ diye mail attılar. Araştırdım. Müşteri mini barın hepsini boşaltmış. Müşterinin imzaladığı faturayı bulduk. Booking.com’a gönderdik. Kabul etmediler. Tekrar aynı cevabı verdiler. ‘Bu kabul edilemez. Böyle birşey bir daha olursa sizi sistemden çıkarırız’ dediler. Sürekli tehdit ediyorlar. O kadar çok otel var ki onlarla çalışan biz olmasakta işleri yürüyor. Biz de vazgeçemiyoruz. Vazgeçersek daha büyük kayıp yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘DAHA UYGUN  BULAMAZSıN’

TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Booking.com yurt dışında kurulu bir şirket. Türkiye’de vergi vermiyor ve çok ciddi gelir elde ediyor. Aldığı komisyonlar çok ciddi boyutlara ulaştı. Ayrıca ‘Benden daha uygun fiyat hiçbir yerde bulamazsın’ diyor. Bunu da yine oteller üzerinden yapıyor. Dolayısıyla yurt içi ve yurt dışındaki tüketiciler diğer seyahat acentalarından ürün almamaya başladı. Biz burada ağırlıklı olarak booking.com’un pazarda bir tekel yaratmaya çalıştığını ortaya koymak istedik.”

EV KİRALAMA DA SORUN

Bir başka sıkıntının da 190’dan fazla ülkede faaliyet gösteren ev ya da oda kiralayan ‘airbnb’ isimli internet sitesi olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, “Bu siteye insanlar evlerini ya da odalarını kiraladıklarını bildiriyor. Onlar da başkalarına buraları kiralıyor. Burada da ne vergi var ne de denetim. Artık buna bir dur denmesi gerekiyor. Milyarlarca dolar turizm geliri elde edilirken yerel oyuncular korumasız bırakılıyor” dedi.




Bu Haber 27.06.2015 - 09:59:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ba Ka 09.07.2015 - 02:50

    Biz de otel olarak yazistik booking.com ile fiyatlarimizin KDV haric olarak lanse edilmesini istedik ... sistem uygun degil gibi yuvarlama cevap verdiler. Yurt disina yazdik donus alamadik.. Madem fiyatlarda KDV oranini ayirma gibi bir sistem uygunlugu yok, o zaman muhasebesel olarak KDV haric komisyon oranlarini hesaplayip bu sekilde fatura edebilirler. En basindan beri bu tepkiler bekleniyordu booking gercekten bir tekel oldu ve zarar vermeye basladi. Otelcilerin yavas yavas da olsa bunlari dile getirmesi guzel.. Umarim gereken somut adimlar atilir.

  • kanka 01.07.2015 - 10:14

    bir de tophotelsru ya bakınız bu yıl kriz dolayısıyla fiyatları arttırmışlar, otelciler birliği el atsın artık, herşeyi parayla yapıyorlar, bir otel çok para versin yorumlarla oynuyorlar

  • samir 28.06.2015 - 08:03

    Be hey kardeşim, otellerinizi doldurmak için adamlarla anlaşan sizsiniz... baştan şartları bilmeden mi çözüm ortağı oldunuz, hayır? şimdi bu karşı gelmeler niye? başka şeyler var... Ama yine de söyleyeyim, sektör işletmeleri bir araya gelip, global bir satış pazarlama sanal şirketi kurmadıkları sürece bu 1520lik komisyonları ödemeye devam eder...Bu bağımlılıktan kurtulmanın en güzel yolu budur... ve ya global pazarlama yapan yerli bir şirket çıkıp bu misyonu üzerine alır... tatilsepeti.com gibi ... hem kenin düşüp, hem de ağlamak olmaz...

  • Kerem 28.06.2015 - 12:46

    Booking.com ve benzeri rezervasyon siteleri iyi bir sistem kurmuşlar. Biz otelciler de bunlardan faydalanıyoruz. Karşılıklı olarak kazankazan. Ancak komisyon oranları çok yüksek. Booking.com da alt limit komisyon 15. Bu oran Expedia da 20. Her ikisi de yüksek. Alt limit her ikisinde de 10 a çekilmeli. Bir de buradaki düzeltilmesi gereken 8 konaklama KDV sinin komisyonunun alınmaması. Yasal olarak vergi ödemeleri gerekiyor da ödemiyorlarsa bunu da bi zahmet maliye bakanlığı takip edip alsın...

  • Uğur Akan 27.06.2015 - 03:21

    Bunu tekelleştiren, online misafiri de kalitesizleştiren hatta otelcilerin muhabbetleriyle gerçekten saçma sapan muhabbetler üretenler yine bizleriz.Vasıfsız turizmimimizin kanalı da bizlere benzemiş. Çalışanları ile beraber tekelleşmiş tur operatör gibi gaddar ve yozlaşmış olmayacaktı da ne olacaktı ? Online plat102ormlara adapte olup kurumsallaşmak yerine onlara da abicim,ablacım,bastık fiyatı geçtik demediniz mi ? Hatta diğer kanallarla kıyaslayıp çizginiz dışına çıkmadınız mı ? Adaletsiz davranıp tekelleştirmeye çalışmadınız mı ? Adamların işleyişi de yapısı da çalışanları da dağıttıysa..yozlaştıysa belki kim suçlu ? Expedia bu yüzden kurum çizgisinden ve pastadaki diliminde sadece kaliteye ve kaliteli misafire odaklandı.Buna göre de eğitimler veriyor sınavlarla tonla eğitimle ve kurum çizgisinden çıkmayacak adamı işe alıyor. Camia ile yüz göz olmadıkları için kaybediyorlar belki. HRS desen buradaki yapıları ne oldu ne olacak diyoruz ve eskisi gibi olmalarını bekliyoruz. Tur opeatörlerinin online kanalları daha tehditkar Yok neymiş enişeliymiş. At koşturmaları bile mucize Kapalı fiyatları çıkıp herkesi mağdur edip neden çok iyi satan bir online kanala saldırılıyor bu makalede? Hangi tur şirketleri Maltada vergi kaçırıyor ? Bu operatörlerin kanallarıyla devam edip gelirinizden olacaksanız sizin bileceğiniz iş. Sistemi değiştirecek sizlersiniz sonucunda. Online en güzel yanı az kişi çok iş. Tur operatörlerinin rezil kontratlarıyla internette afişe edilen ve marka olmayı engelleyen baskıdan çok daha iyidir.Travelrepublic,Expedia,Booking bunların ortak çalışmaları birbirlerine olan desteği önemli asıl.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.