Booking yasağının kaldırılması için ilk resmi başvuru yapıldı

Booking yasağının kaldırılması için ilk resmi başvuru yapıldı
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Rekabet Kurulu tarafından online rezervasyon portalı Booking.com'a getirilen ihtiyati tedbir kararının kaldırılması için resmen mahkemeye başvurdu.



Konuyla ilgili bir açıklama yapan TÜROB; Booking.com'un Türkiye otellerinin satışının durdurulması kararının, halihazırda çok zor bir dönem geçiren konaklama sektörünü daha da zor bir durumda bıraktığını kaydetti. Açıklamada, Türkiye genelinde konaklama sektörünün tamamının olumsuz etkilenmesinin yanında, bu kararla birlikte özellikle pazar paylarının büyük bir kısmını Booking’den sağlayan Anadolu'da yer alan oteller ile Türkiye sathındaki küçük otellerin bir anda tüm kaynaklarının kesildiği belirtildi.

''KARAR SEKTÖRÜ SEKTÖRÜ VE VATANDAŞI CEZLANDIRIR NİTELİKTE''

TÜROB’un açıklamasında, "Hukukun üstünlüğü şüphesizdir ve Booking.com'un yasalara aykırılığı tespit edilmesi halinde yanlış/haksız rekabete yol açan uygulamalarını düzeltilmesi sağlanmalıdır. Ancak yargılama sürecinin devam etmesine karşın Booking.com’un faaliyetinin durdurulması, booking.com'dan ziyade sektörü ve vatandaşı cezalandırır nitelikte olmuştur. Ayrıca bu karar, uluslararası alanda ülkemize yönelik olumsuz algının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Hukukun üstünlüğünü her zaman ön planda tutan Birliğimiz, yasalara aykırı uygulamalarının giderilmesi aşamasında, sektörün tüm paydaşlarının çıkarlarının korunması gerektiğini ana ilke olarak kabul etmektedir” denildi.

''ESKİ BİR YAZIŞMA ÇARPITILDI''

Öte yandan TÜROB, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği tarafından dün (Çarşamba) gerçekleştirilen basın toplantısında Başkan Başaran Ulusoy’un ‘Türkiye Otelciler Birliği bize teşekkür yazısı yazdı’ sözlerine de açıklık getirdi. Hatırlanacağı üzere, bir süre önce TÜRSAB’ın Rekabet Kurumu nezdinde açtığı dava sonucu konaklama işletmeleri ile yaptığı sözleşmelerde yer alan ‘En İyi Fiyat Garantisi’ maddesi nedeniyle Rekabet Kurumu’nun açıkladığı ön karar ile, Booking.com B.V'ye ‘En İyi Fiyat Garantisi’ uygulamasının rekabete aykırı eylemlerinden dolayı para cezası cezası verilmiş, Bookingcom Destek Hizmetleri Ltd Şti'nin sorumluluğu olmadığına hükmedilmişti.

''ART NİYETLİ, BİLİNÇLİ VE PLANLI BİR SAPTIRMA''

Rekabet Kurulu’nun söz konusu kararı nedeniyle tamamen farklı bu konuda, 12 Ocak 2017 tarihinde gerçekleşen bir yazışmanın, TÜRSAB tarafından kamuoyunda art niyetli, bilinçli ve planlı olarak  gündeme getirilerek, son davayla ilişkilendirilmesinin büyük bir talihsizlik ve hayal kırıklığı olduğu dile getirildi. Söz konusu yazışmanın kasıtlı olarak gündeme getirildiğinin düşünüldüğü savunulan TÜROB açıklamasında, konunun tamamen çarpıtıldığına vurgu yapıldı. Açıklamada, bunun, TÜRSAB’ın her kesimden büyük tepki alması nedeniyle sektörü kendi yanına çekme ve hedef saptırma çabası olduğu belirtildi.


Bu Haber 06.04.2017 - 13:13:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kaan Mert 14.04.2017 - 05:22

    Turkiye"de Rekabet Kurumunun en önce kapatması gereken firmalar , oteller ile baskı ve zorbalıkla tek yetkililik anlaşması imzalayarak onları düşük fiyatla kendilerine muhtaç eden ETS Jolly Anı gibi acentalardır. Online dünyada ve türkiyede büyüdükçe oteller acentaların onlara direttiği bedava fiyatlara anlaşma yapmak zorunda olmadıkları ve gelir yönetimi ile kendi odalarını istedikleri fiyata satabildiklerini ve normalden daha iyi kazanabildiklerini anlamışlardır bu acentaların zoruna gitmiştir. ÇÜnkü ortada yolunacak kaz azalmıştır. Tek yetkililik anlaşmasının sadece bazı ortadopğu ülkelerinde ve Türkiyede kalması ve Amerika Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde çoktan bitmiş olması da manidardır. Önce kriz çıkar , oteli kendine muhtaç et. istedigin fiyatı al otele parasını ödeme oteli batır sistemi Türkiyede acentaların izlediği stratejidir. Şunu unutmayın Türkiye"de bu zorbalığı yapan tüm acentalar oda başına otellerden daha çok para kazanmaktadırlar. Booking.com ve Expedia gibi akıl ile yönetilen şirketler otellerin ve otelcilerin kurtuluşudur.

  • metin 09.04.2017 - 01:26

    acentelar açmı kaldıda booking. com kapatıldı

  • Mehmet Ağa 07.04.2017 - 12:01

    Başaran Efendi iyi ki bunlar Fetö cu demedi ...Siz ona şükredin.Beceriksiz TURSAB Başkanı .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.