Bodrum, sigara yasağı için özel izin istiyor

Bodrum, sigara yasağı için özel izin istiyor
Bodrum Ticaret Odası, Konaklama, Restoran ve Eğlence Sektörleri Ortak Çalıştayı sonuç raporu yayımlandı. Raporda, Bodrum turizminin sorunları ve bunların çözümüne dair öneriler 13 başlık altında toplanırken, Bodrum'daki tesisler, gelen turist sayıları ve elde edilen gelirler de raporda yer aldı. Raporda, sigara yasağı konusunda TAPDK'dan özel izin istendi


Turizm Güncel

Çalıştay raporunda Bodrum'da turizm sektörünün yaşadığı sorunlar tek tek listelenirken, bu sorunlara nasıl çözüm bulunması gerektiği de "çözüm önerisi" başlığı altında ele alındı. Buna göre Bodrum'un en büyük sorunlarından birisi, turist sayısının artmasına rağmen gelirlerin düşmesi olarak belirlendi. 2005 yılında 679 Dolar olan yabancı turistlerin kişi başı harcamasının 2010 yılında 546 Dolar'a düştüğüne dikkat çekilen raporda, bunun önüne geçmek için Bodrum için hedeflenen turist profilinin ve pazarının belirlenerek bu pazarlara dönük saha çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Raporda, bölgenin en büyük sıkıntılarından birinin de turizm sezonunun kısa olması tespiti yapılırken, bu sorunu aşmak için şu çözümler üzerinde duruluyor:

•    Doğal alanların korunarak, insanların ziyaret edebileceği doğal parkların oluşturulması
•    Deniz turizminin geliştirilerek, mavi yolculuk, dalış, yelken gibi alanların geliştirilmesi
•    Kongre, fuar ve toplantı turizminin geliştirilmesi için, Bodrum’a bir merkez kazandırılması
•    Sağlık, termal ve güzellik turizminin harekete geçirilmesi
•    Golf, futbol vb. gibi spor alanlarının oluşturlması ve hizmete geçirilmesi
•    Tarihi alanların rehabilite edilmesi

Raporda ayrıca, ecrimisil, Bodrum'un kendine has kimliğinin korunması, sektör örgütlerinin kurumsallaşması, konaklama sektöründeki hijyen sorunu ve hanutçuluk gibi sorun ve konular hakkında da sorun ve çözüm önerileri dile getirilirken, sektörün diğer sorunları olan müzik yayınına saat ve mekan sınırlaması/yasağı getiren uygulamalarla, kapalı alanlarda sigara içme yasaklarının da aşılması için çaba sarfedileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak işletmelerin istedikleri takdirde kapalı alanda sigara içilmesi konusunda özel izin verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Bodrum turizminin bir haritası niteliğini taşıyan raporda, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sayısı, istihdam ettikleri personel sayıları ve büyüklükleri de mercek altına alımış. Buna göre, Bodrum bölgesindeki sorunlardan bir tanesi de, kurumsallaşamamış küçük işletmelerin sektör içindeki payının yüksek olması olarak belirleniyor. Raporun ilgili bölümünde konuyla ilgili olarak şu değerlendirme yapılıyor:

'KÜÇÜK FİRMALAR BODRUM İÇİN SORUN TEŞKİL EDİYOR'

"Bodrum ile ilgili bütün veriler büyük işletmelerin azınlıkta olduğunu ve çoğunluğun şahıs işletmeleri olduğunu göstermektedir. Bodrum’un ilk bakışta görülen en büyük probleminin firmaların çok küçük olmaları ve dolayısı ile kurumsallaşmış ve sistemli iş gören işletmelerin ulaşabilecekleri başarıyı elde edemeyecek olmalarının Bodrum’un ticari hayatını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel görülmektedir." 
 
İSTİHDAM
 
Bar-restoran ve eğlence sektörü ele alındığında isletmelerin % 41’i 6 ve daha az çalışan ile faaliyetini sürdürmektedir. Bu sektördeki tüm isletmelerin tamamı 10 ve daha az çalışan istihdam etmekte olup çok küçük veya küçük isletme sınıfındadır. 
 B
 
 
Restoran ve Eğlence Sektörünün toplam istihdama katkısı büyüktür.  2006 yılında yapılan işyeri envanteri projesinden alınan sonuçlara göre Bodrum’da istihdam payı 20.69%.
 
Bodrum’da toplam 48,985 kişi istihdam edilmektedir. Restoran ve Eğlence sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 10,138’dir. 
 
Bodrum’da toplam işletme sayısı 7536’dır. Restoran ve eğlence sektöründe toplam işletme sayısı 1204’dur. Bunların 505’i 0-9 kişi, 699’u 10-49 kişi istihdam etmektedir.



SEKTÖRDE ÇALIŞANLARIN SADECE YÜZDE 57,60'I BODRUM'DA YAŞIYOR

Hazırlanan raporda, Bodrum'da çalışan insanların ikametleri de mercek altına alınıyor. Çalışanların yüzde 42,4'ünün Bodrum dışında ikamet eden ve mevsimlik olarak çalışmak amacıyla beldeye gelenlerden oluştuğu da belirtiliyor:

 "Çalışanların sadece %57,6’sı Bodrum’da ikamet etmekte, %42,4’ü, Bodrum dışında ikamet etmektedir. Bu durum çalışanların neredeyse yarısının geçici eleman olduğunu düşündürmektedir. Bodrum dışında yaşayan çalışanların “Bodrum’luluk bilinci” ile ilçenin ekonomik ve sosyo-kültürel yapısına sağladıkları katkı mutlaka değerlendirilmelidir. Ayrıca dönemsel ve mevsimlik çalışan sayısının yüksek olması, firmalar açısından son derece olumlu getirileri olan kurumsal bağlılık, sadakat ve işletme ile özdeşleşme gibi durumların ortaya çıkmasına katkı sağlamayacaktır. Söz konusu kişilerin hedef ve amaçlarının genelde Bodrum’un, özelde ise şirketin amaç ve hedefleri ile paralellik göstermesi kolay görülmemektedir."

Bodrum ile ilgili olarak hazırlanan bu kapsamlı raporun tamamını ulaşmak için yıklayınız...  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 








Bu Haber 31.05.2011 - 08:56:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.