Bir turizm öğrencisinin staj isyanı: Stajyerleri bu kabustan kurtarın

Bir turizm öğrencisinin staj isyanı: Stajyerleri bu kabustan kurtarın
TurizmGüncel'in Facebook sayfasına bir mesaj gönderen Doğan Tokkuzun adlı yurttaş, sektördeki ''staj'' kavramının iç yüzünü paylaştı. Öğrencilerin deneyim kazanmak amacıyla gittikleri stajlardan meslekten soğuyarak çıktığını aktaran Tokkuzu, sektöre gönül verecek neslin bu kabustan kurtarılması gerektiğini ifade ediyor.



Doğan Tokkuzun'nun gönderdiği mesajı olduğu gibi yayınlıyoruz:

''Staj; bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir. Haliyle bu çalışma serüveninden geçen kişide stajyer dediğimiz kişi oluyor. Ancak turizm sektöründe bu kavram biraz değişiyor.

Stajyerliğin zorluğundan bahsedildiğini elbet duymuşsunuzdur. Lakin işin mutfağına girmeden problemlerin ne derece kişiyi etkilediğini anlayamıyorsunuz. Ben 2006 yılında turizm meslek lisesine kayıt olurken turizmi dışardan bakan diğer gözler gibi yüzeysel olarak biliyordum.2.sınıfın bitimine denk gelen yaz döneminde yapmak zorunda olduğum stajım için bir otel ile anlaştım. Normal şartlarda ön büro öğrencisi olarak resepsiyon alanında staj yapmam gerekirken otele gittiğimizde ihtiyaç alanının yiyecek ve içecek departmanı olduğunu ve bizleri o departmanda görevlendireceklerini söylediler. Bu da yetmez gibi lise tarafından bizlerin sorunları ile ilgilenmesi için görevlendirilen danışman hocamız da bunu doğal karşıladı.

Gelelim stajyerlerin yaşamış olduğu bir diğer problem olan çalışma saatlerine; Normal şartlarda 8 saati geçmemesi gereken stajyer çalışma saatleri sadece kâğıt üzerinde bir maddeden ibaret kalıyor. Her gün 13-14 saati, hatta bazı günler 16 saati bulan çalışma saatleri daha 17 yaşında olan biz gençler için oldukça ağır problemler yaratıyor. Bunun akabinde stajyer maaşı denilen ve asgari ücretin 3/1’i olan bu maaş gösterilmesi istenen iş gücü ile tamamen ters orantı seyrediyor.

Elbette bu durum işveren için bulunmaz Hint kumaşı durumunda, çünkü hem çok çalıştırıp hem de az maaş verdiği bu gençlere bir de geçici kaza sigortası adı altında bir sigorta yaparak vergiden kar ediyorlar ve bu sigorta normal bir sigorta olmadığı için emeklilik için bir giriş dahi sayılmıyor.

Bu da yine stajyer olan kişi için bir dezavantaj sunarak çekilen zorluklara bir yenisini ekliyor.

Çalışma saatleri, maaş problemleri, geçici sağlık sigortası derken bir diğer problemin de lojmanlar olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. Tek bir odaya üç ranzanın sıkıştırıldığını ve tek banyoyu altı kişinin kullanması gerektiğini ve bu altı kişinin ayni saatte işe gittiğini hayal edin. İşte ben bu hayal ettiğiniz ortamda tam beş aylık staj süremi geçirdim. Emin olun hiç çekilesi bir ortam değildi.

Daha yeni mesleğe hevesle başlamış bu genç stajyerler sanki bilinçli olarak meslekten soğutulmak isteniyormuş gibi bin bir zorlukla daha ilk deneyimlerinde karşılaşıyorlar. Kimisi belki de ilerde çok iyi yerlere gelecekken belki de başarılı birer iş adamı olacakken daha yolun başında havlu atmak zorunda bırakılıyor.

Yazının başında da dediğim gibi staj ve stajyerlik öğrencilerin işe başlamadan yani gerçek çalışma hayatlarına atılmadan evvel deneyim kazanmaları amaçlanan süreç olması gerekirken, bu staj olayı tamamen işverenin ekmeğine yağ süren bir süreç haline getirilmiş, stajyerler de yaz sezonu için işletme sahiplerince kullanılan birer piyon pozisyonuna düşürülmüştür.

Dilerim ki turizm sektörünün ileri gelenleri ileriye dönük olarak yaptıkları projelerde her boş buldukları arsayı otel yapmak yerine gelecekte sektörün idaresini eline alacak bu genç çalışanlarına değer vermeyi planlarlar, bu sayede sektöre gönül verecek neslin ara eleman olma kabusu son bulur. Geleceğe ve turizme daha çok inançlı ve güvenle bakabilirler.''



Bu Haber 04.04.2017 - 16:32:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kesinlikle size katılıyorum

    Alya A. 17.09.2023 - 11:39

    Üzülerek belirtmek isterimki sizi yaşadığınız durumun aynısını yaşadım. Önburo bölümünü okurken F&B Departmaninda stj yaptım yıllarca ve bunu koordinatör öğretmenim normal karşıladı. Biz turizm otelcilik okuyan öğrencilerin kiymetinin bilinmemesi üzücü. Yıllarca okuyoruz, stj yapıyoruz. Okul bitince bu sektörle alakası olmayan kişilerle ayni pozisyon da ya da alt pozisyon da calistiriyoruz. O kadar emek boşa gidiyor. Bizim ülkemizde yabancı dilin varsa okulunu okuman, yetenekli olman bir işe yaramıyor. Farklı ülkelerden çalışmaya gelen az maaşla cok is yapacak insanlar sizin önünüze geçiyorlar. 25 yil once bunları bilseydim. Okumazdim. Okula verdiğim o parayı gider yabancı dil kursuna verirdim. Yazık egitim ve otelcilik artık bu ülkede çok rağbet görmüyor.

  • Ahmet Sakat 22.07.2019 - 12:34

    Geleceğimden kaygı duymaya başladım ????

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.