Bir turizm bölgesinin trajedisi: Kilometrekareye 1000 yatak düşüyor

Bir turizm bölgesinin trajedisi: Kilometrekareye 1000 yatak düşüyor
Nüfusunun çok üzerinde turist ağırlayan destinasyonlardaki yerel halk, kitle turizminin getidiği sıkıntılarla boğuşuyor. Kilmetrekareye 1000 odanın düştüğü Yunanistan'ın Santorini adası da bunlardan biri. Kitle turizminin getirdiği sorunlar altyapısı yetersiz adada hayatı iyice zorlaştırırken, yerel otoriteler adanın geleceğinden endişe ediyor.



TurizmGüncel - Dış Haberler

Yunanistan'ın popüler turizm destinasyonu Santorini adasında yaşayan halk, sayısı adada yaşayann halkın 100 katını aşan turist sayısından şikayetçi. Ada sakinleri, turist sayısına bir sınırlama getirilmesini istiyor.

Bu yıl ziyaretçi sayısı 2 milyona ulaşması beklenen Santorini'de halk gittikçe artan yoğunluktan ve bu kadar popülasyonu kaldırmayan altyapıdan şikayetçi.

Ziyaretçilerinin yarıdan fazla charter uçakları ya da özel jetlerle gelen Santorini ziyaretçilerinin yaklaşık 850 bini de kruvaziyer gemileri ile adaya geliyor.

KIŞIN 141 OTEL AÇIK OLACAK

2013 yılında kışın açık kalan otel sayısı 35 iken, bu yıl rakamın 141'e yükselmesi bekleniyor. Bu da adanın bir yaz destinasyonu olmaktan çıkıp, tüm yıl turist alan bir seviyeye ulaştığını gösteriyor.

ADA HALKI TURİZMİN GETİRDİĞİ SORUNLARLA BOĞUŞUYOR

Santorini adasının turizmde yakaladığı bu başarı, kuşkusuz problemleri de beraberinde getirdi. The Guardian'ın haberine göre, uzun zamandır borç kriziyle boğuşan Yunan halkı, şimdi de turizmin getirdiği sosyo-ekonomik sorunlarla cebelleşiyor.

BELEDİYE BAŞKANI: BU YOĞUNLUĞU KALDIRACAK ALTYAPIMIZ YOK

Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos, ''Turizmdeki başarı, insanların çalışmak için adaya gelmesine neden oldu. Bu da nüfusumuzu ciddi bir şekilde arttırdı. Adada sürekli ikamet eden insan sayısı artık 25 bin. Adada her yıl 150 civarında doğum yaşanıyor ki muhtemelen bu oran Yunanistan'daki en yüksek orandır. Bu tür bir nüfus gelişimini kaldıracak altyapıya sahip değiliz.'' diyor.

Adanın ikinci dönem belediye başkanlığını yapan eski okul öğretmeni Zorzos'un turizm politikları, dünya bankasının borç kıskacında olan ve turizm gelirlerine büyük umut bağlayan Atina'daki politikacılar için övgüyle karşılanıyor.

KİLOMETREKAREYE 1000 YATAK DÜŞÜYOR

Belediye Başkanı Zorzos adayla ilgili kaygılarını dile getirmekten de çekinmiyor. Yıllardır yaşadığı ada gözlerinin önünde değişime uğrayan Zorzos, ''Santorini bir çevresel felaketle karşı karşıya. Ege Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, adanın yüzde 11'i betonlarla kaplı. Kilometrekare başına düşen yatak sayısı 1000. Adada 700'den fazla restoran, kafe, bar ve dükkan var.''diyerek şunları söylüyor:

''SU TÜKETİMİ YÜZDE 46 ARTTI''

Ada artık doygunluk oranına ulaştı. Çok fazla baskı var. Santorini, bir şehrin geliştirebileceği kadar probem geliştirdi. Sadece su tükemimiz bile yüzde 46 oranında arttı. Umutsuzca su miktarını artırma çabası içindeyiz. Bunun için kaynağa ve teknik altyapıya ihtiyacımız var ve biz bundan yoksunuz.''



KRUVAZİYER YOLCU SAYISINI GÜNLÜK 8 BİNE KADAR DÜŞÜRDÜ

Santorini'deki yapılaşma çılgınlığının önüne geçmek isteyen Başkan Zorzos, Atina'da hükümet yetkililerine başvudu. Benzeri gürülmemiş bir çaba içine giren başkan, kruvaziyer gemileri ile adaya gelen ziyaretçi sayısını günlük 8 bine kadar düşürdü. Geçen yıl 636 kruvaziyer gemisinin yanaştığı Santorini'ye günde 18 bin kruvaziyer yolcusunun geldiği zamanlar bile oluyordu.

ADA HALKININ ARASINDA ÇOK SAYIDA YOKSUL VAR

Santorini'de belediye bir yandan da yoksullara yardım ediyor. Adada aylık 600 euro gelirle yaşam savaşı veren 3 çocuklu aileler bulunuyor. Adada emekli olmayan, yaşlı ve bakıma muhtaç çok sayıda Yunan vatandaşı bulunuyor. Bu insanlar, bütçe kısıtlamaları, krizler ve yüksek vergiler nedeniyle büyük zorluk çekiyorlar.

Aslına bakılırsa benzer kaygılar, ironik bir biçimde, otelciler ve yerel iş adamları arasında da yaygın. 3 bin 500 üyesi bulunan Santorini Ticaret Birliği'nin Başkanı Nikolas Nomikos, adadaki kamu kurumlarının bu büyük yükü kaldırmak için olağanüstü bir çaba harcadığını belirtiyor ve ''Ancak piyasanın gücüne de inanıyor'' diye eklemeyi ihmal etmiyor.

OTELCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI: BU ŞÖHRET BENİ KORUTUYOR

Santorini Otelciler Birliği Başkanı Manolis Karamolegos ise, adanın sahip olduğu şöhretten bir yandan mutlu olurken, bir yandan da bu şöhretin kendisini ürküttüğünü itiraf ediyor. Karamolegos, ''Yarının bizi nereye götüreceği konusunda endişeliyim. Turizm ada için gerçek bir risk. İnsanlar ya evlerini kiraya veriyor ya da yeni evler inşa ediyor.'' diyor.

YUNANİSTAN BU YIL 30 MİLYON TURİST BEKLİYOR

Bu yıl 30 milyon turist alması beklenen Yunanistan'da turizmin ülke ekonomisine büyük bir katkısı olacak. Yunanistan'a sadece Çin'den 1.5 milyon ziyaretçi gelmesi bekleniyor.



Bu Haber 02.09.2017 - 13:55:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.