Bayram tatili turizm bölgelerinde doluluk ve fiyatları nasıl etkiledi?

Bayram tatili turizm bölgelerinde doluluk ve fiyatları nasıl etkiledi?
Bayram tatili, turizmcilerin yüzünü güldürdü. Tatil süresince Marmaris, Alanya, Bodrum, Kemer ve Fethiye’de, doluluklar yüzde 100 oranlarına ulaştı.


Leyla Durmaz - TurizmGüncel

Sezon başından beri sektörde yaşanan sıkıntılar, turizmcilerin gözünü bayram sonrasına dikmesine sebep olmuştu. Bayram tatili süresince dolulukları yüzde 100 oranlarına ulaşan Marmaris, Alanya, Bodrum, Kemer ve Fethiye’de, sezonun geri kalanının nasıl geçeceğini, turizmcilere sorduk.

‘BAYRAM SONRASINDA REZERVASYONLARIMIZDA ARTIŞ VAR’

FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları:



‘’Bayram tatili, beklentilerimizi karşıladı. Zaten öncesinde, bayram tatili ve sonrasında dolulukların artacağına yönelik değerlendirmelerde bulunmuştuk. Özellikle cuma, cumartesi ve pazar günleri, hem tur operatörleri aracılığıyla hem de münferit olarak Fethiye’yi ziyarete gelen misafirlerimiz, doluluklarımızı yüzde 100’e ulaştırdı.

Bayram sonrası için ise, bugünden başlamak üzere özellikle tur operatörleri aracılığıyla gerçekleşen rezervasyonlarda artış gözlemleniyor. Zaten yüksek sezonda olduğumuzdan, fiyatlarda bir indirime gitmedik. Yerli misafirlerimize merhem olacak, makul fiyatlarla satışlarımızı gerçekleştirdik. Fethiye için bayram sonrası, planlarımızla paralel gerçekleşecek gibi görünüyor.’’

TUNUS TALEPLERİ MARMARİS’E KAYIYOR, DOLULUKLAR YÜKSEK

GETOB Müdürü Cahit Sarıbey:



‘’Marmaris’in nitelikli tesisleri bayramı yüzde 85 doluluk oranlarıyla geçirdi. Bundan sonrasının da bu şekilde devam edeceğini düşünüyorum.

Tunus’ta yaşanan hadiselerden sonra, TUI ve özellikle Thomas Cook, operasyonlarını bölgemize kaydırma kararı aldı. Sıkıntılarımızı bu gibi hadiselerden ‘faydalanarak’ aşmayı planlamıyoruz tabi ki, ancak bu durum da Marmaris’in  önümüzdeki döneminin yükseliş göstermesinde etkisi oldu.

Zaten fiyatlarımız çok yüksek değil, bu sebeple doğal olarak, yüksek sezonda fiyat indirimine gitmedik.’’

‘BODRUM EYLÜL SONUNA KADAR BU DOLULUKLARLA GİDER’

BODER  Başkanı Halil Özyurt:



‘’Bayram tatilinde ve sonrasında zaten yerli pazarın hareketlenmesini bekliyorduk. Temmuz, ağustos ayları Bodrum’da her zaman yerli turistin yoğun olduğu aylardır. Bayram tatili süresince doluluklarımız yüzde 90 civarındaydı. Eylülün son haftasına kadar bu şekilde devam etmesini bekliyorum.

Nisan, mayıs ve haziran ayları her yerde olduğu gibi Bodrum’da da zayıf geçti. Bu sebeple yüksek sezonda olmamıza ragmen, fiyatlarımız geçtiğimiz yıla göre biraz düşük. Değişiklik göstermekle beraber yüzde 10-20 oranında fiyat indirimine gidildiğini söyleyebilirim.  Nisan, mayıs ve haziran aylarında gerçekleşen yüzde 20 civarı kaybı biraz olsun toparlayacağımızı ve sezonu yaklaşık yüzde 5’lik bir kayıpla kapatacağımızı düşünüyorum.’’

SEZON BAŞINDAN BERİ İLK DEFA YÜZDE 100 DOLULUK

KETOB Başkanı Tayyar Gül:



''Bayram tatilinde, pek çok yöremizde olduğu gibi Kemer de yerli turistle hareketlendi. Sezonun başından beri ilk defa yüzde 100 doluluğa ulaştık. Tatil bitmiş olmasına ragmen doluluklar bu şekilde devam ediyor. Fiyatlarımız malesef bir önceki seneye göre daha düşük, ancak iç pazar kötü bir sezon geçiren turizmciyi biraz olsun rahatlattı. Bunun devam etmesini umuyoruz, ancak malesef, iç pazarın Rusya sebebiyle yaşadığımız kaybı kapatması mümkün değil.''

‘FİYATLARIMIZ NORMAL SEVİYESİ YÜKSELDİ’

ALTİD Başkanı Burhan Sili:



‘’Alanya otelleri de bayramı dolu geçirdi. Ramazan etkisi ile yavaş giden iç pazar bayram sonrası hareketlenecek. Alanya’nın turist ithal ettiği tüm pazarlar yaz tatiline girmiş durumda. Yalnız iç pazar değil, Avrupa’da da tatil başladı. Bu sebeple bu yoğunluğun ağustos ayı boyunca da devam etmesini bekliyoruz. Doğal olarak fiyatlarımız biraz yükseldi. Daha doğrusu, normal seviyesine geldi. Bu durum sezon başından beri yaşadığımız kaybı kapatmasa da, en azından nefes aldırdı diyebiliriz. Rusya’nın açtığı yaraya merhem olması için eylül ve ekim aylarının da belli dolulukları yakalaması lazım. Yoksa mümkün değil.’’




Bu Haber 20.07.2015 - 16:17:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.