Bayram tatili kısa ama: 1 milyon kişi tatile çıktı, 1 milyar lira harcanacak

Bayram tatili kısa ama: 1 milyon kişi tatile çıktı, 1 milyar lira harcanacak
Bayramda 1 milyon kişi tatile çıktı. Sahiller, Kapadokya ve Karadeniz tıklım tıklım doldu. Rezervasyonu olmayanlar otel bulamadı. Tatile gidenlerin harcaması 700 milyon lira, akraba ziyaretine gidenlerle birlikte rakam 1 milyar liraya çıkıyor...



Bayram tatilini fırsat bilenler akın akın tatil yörelerine hücum etti. Hafta sonuna geldiği için bu kez 9 güne uzatılmamasına karşın bayramda 300 bini seyahat acenteleriyle olmak üzere toplam 1 milyon kişi tatile çıktı. Sahillerde pansiyonundan en lüks beş yıldızlısına kadar bütün oteller tıklım tıklım doldu. Rezervasyonu olmayanlar açıkta kaldı. 50 bin kişi yurt dışına gitti. Tatile çıkanların sadece bayram süresinde yapacakları harcama tutarı 700 milyon lirayı aştı. Eş, dost, akraba ziyaretiyle bu rakamın 1 milyar liraya ulaşması bekleniyor.

Milliyet'ten Fehim Genç'in haberine göre, okulların kapanmasına karşın Ramazan ayını şehirde geçirmeyi tercih eden vatandaşlar, bayramla birlikte yaz tatiline hücum etti. Mesaili çalışanların büyük bir kısmı bayram tatilinin peşine yıllık izinlerini ekleyerek tatillerini uzattı. Yazın toplu izin kullanan işyerlerinin bir kısmı da toplu izin günlerini bayram tatiline ekledi. Bayramın, yaz sezonunun tam ortasına gelmesi turizmcilere çifte bayram sevinci yaşattı.

300 BİN KİŞİ ACENTELERLE TATİLE ÇIKTI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bayram tatilinde Kapadokya, Karadeniz ve sahil bölgelerinin dolduğunu belirterek, “Yurt içinde seyahat acenteleriyle bayramda tatile gidenlerin sayısı 250-300 bin kişi oldu. Bireysel gidenlerle birlikte bayram tatilini tatil yerlerinde, otellerde geçirenlerin sayısı 1 milyonu buldu” dedi. Ulusoy, “Yurt içinde yerlerin zaten yüzde 85-90’ı erken rezervasyon ile satılmıştı. Kalan yerler de kapışıldı. Otellerde yer bulmak imkansız. Bu tatilde acenteler kanalıyla tatile gidenlerin oluşturduğu parasal tutar 200 milyon liraya ulaşacak. Tatile giden yaklaşık 1 milyon kişinin tatil harcaması ise 700 milyon lira olacak” diye konuştu.

Bayram tatilinde yurt dışına gidenlerin sayısının ise 50 bini bulduğunu kaydeden Ulusoy, “Türk tatilcilerin yurt dışında ilk tercihi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu. Arkasından sırasıyla İtalya, Orta Avrupa ve Paris tercih edildi” dedi.

'5 MİLYON RUS GELECEK'

Yurt dışından gelen turist sayısının da çok iyi olduğunu kaydeden Başaran Ulusoy, “Rusya’dan gelen turist sayısı bu yıl 5 milyona yaklaşacak. Böylece 2014 yılındaki rakamlara doğru yaklaşacağız. Bir türbülanstan geçtik ama atlatıyoruz. Yaptığımız yatırımlar, tanıtımlar ve görüşmeler başarılı sonuç vermeye başladı” dedi.

'RESORT OTELLERİ DOLDU, ŞEHİR OTELLERİ BOŞ'

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da bayram hareketliliğinin resort otellerin olduğu sahil bölgelerine olumlu yansıdığını söyledi. Bayındır, “Yerli tatilciler otellerin doluluklarını artırdı. Ancak sahil yörelerindeki otellerde görülen canlılığı şehir otellerinde görmek mümkün değil. Bu hareketlilik böyle dönemlerde şehir otellerine yansımıyor. Büyük şehirlerdeki şehir otelleri oldukça sakin. Bayram tatili daha uzun olsaydı, otel dolulukları daha uzun süreli olacak ve turizme katkısı daha fazla olacaktı” dedi.

‘BU SAATTEN SONRA YER BULMAK ZOR'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Ege ve Akdeniz kıyılarında doluluğun yüzde 100’e ulaştığını belirterek, “Yurt içi tatil hareketlendi, yurt dışında da okul tatilleri başladı, iki kanaldan da gelen yoğun ilgi otellerde doluluğu artırdı” dedi. Ayık, “Erken rezervasyon yaptırmayanlar geç kaldı. Erken davranmak gerekiyordu. Otellerin çoğu yüzde 100 doldu, bu saatten sonra yer bulmak zor” dedi. Ayık, “Birçok tesisimiz yüzde 100 doldu. Doluluk bayramdan sonra da devam edecek. Temmuz-ağustos da ayları hareketli geçecek” diye konuştu.

EK SEFERLER DE ÇARE OLMADI

Artan yolcu talebini karşılamak için THY, bayram tatilinde iç hatlarda 57, dış hatlarda 26 ek sefer yapacak. Pegasus 116, Onur Air 20, Atlasglobal de 9 ek sefer planladı. İstanbul otogarından her gün, ek seferlerle birlikte 2 bin 500 otobüs Anadolu’nun çeşitli şehirlerine doğru yola çıkıyor. Bayram öncesinde İstanbul’dan şehirlerarası otobüslerle 600 bin kişi başka şehirlere gitti.

'10 MİLYON YABANCI TURİST BEKLİYORUZ'

Bayram tatili nedeniyle Antalya’da otellerde yer kalmadı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kendisini arayan dostlarına bile otellerde yer bulamadığını söyledi. Karaloğlu, 2.3 milyon olan kent nüfusunun bayramda 4 milyona ulaştığını söyledi.

Karaloğlu, “Bayram döneminde Antalya hem iç turizm, hem dış turizm bakımından çok yoğun, yollarımız, havaalanımız çok kalabalık olacak. Buna dönük her türlü tedbiri aldık. Antalya  uygun fiyat ve kaliteli hizmet noktasında hem iç, hem dış turizmde cazibe merkezi olmaya devam edecek. Şu ana kadar yabancı turistte 3 milyonu geçtik. Bu sene Antalya’ya 10 milyonun üzerinde yabancı turist bekliyoruz. Rusya pazarı şu anda çok iyi gidiyor. Avrupa’da kıpırdanma var. Avrupa’yı son dakika  rezervasyonlarıyla belirli bir yere taşırsak bu seneyi istediğimiz yerde kapamış olacağız” diye konuştu.



Bu Haber 25.06.2017 - 10:58:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.