Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor

Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
TUROB'un düzenlediği gelenesel öğle yemeği toplantısında konuşan Başkan Timur Bayındır, sektörün içinde bulunduğu sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Düşen doluluklar, günübirlik evler ve plansız yatırım furyası konularında açklama yapan Bayındır, Euro'daki düşüşün ise turizmciyi kaygılandırdığını ifade etti.

Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor
Bayındır: Euro'daki düşüş turizmciyi ürkütüyor

TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı 2014 ziyaretçi verilerini değerlendiren Timur Bayındır, gerek Türkiye'ye gerekse İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısındaki artışın, ülkedeki istikrar ve güvenlik algısının üst düzeyde olduğunu göstediğini kaydetti.



DOLULUKLAR DÜŞÜYOR

Turist sayısında yakalanan artışın konaklama sektörüne yansımadığının altını çizen Bayındır, "Otellerdeki doluluk oranları ve satış fiyatlarının tespit edilmesi konusunda işbirliği yaptığımız uluslararası STR Global analiz şirketinin yılsonu raporu da geçtiğimiz hafta açıklandı. Rapora göre, sektörümüz açısından zor bir dönem olarak adlandırdığımız 2013 yılını, 2014 yılsonuna kadar
toparlayamadığımızı, otel doluluk ve satış fiyatlarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilerin aksine düşüş olduğu tespit edilmektedir." açıklamasını  yaptı.

Bayındır, İstanbul'a gelen ziyaretçi sayısındaki artışın konaklama sektörüne yansımamasının nedenleri olarak ise şu değerlendirmeyi yaptı:

DOLULUKLAR NEDEN DÜŞÜYOR?

"Bu durgunluk ve gerilemenin temelinde; plansızca artan otel yatırımları, kayıt dışı veya ruhsatsız olarak faaliyet gösteren kısa süreli kiralık konut, residance gibi konaklama hizmeti sunan mekanlar ve büyük ölçüde de İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarında transit yolcu sayısındaki artıştan kaynaklandığını öngörüyoruz. 2014 yılında Atatürk Havalimanını kullanan 23.4 milyon uluslararası yolcunun 11.3 milyonu, Sabiha Gökçen Havalimanını kullanan 4.2 milyon uluslararası yolcunun ise 2.1 milyonu, başka bir anlatımla İstanbul Havalimanların kullanan uluslararası yolcuların yüzde 52’si şehrimize hiç uğramadan transit olarak başka destinasyonlara gitmiştir."



2015 KÜRESEL DÜZEYDE ZOR GEÇECEK

2015 yılına turizm sektörünü olumsuz etkilemesi muhtemel birtakım hadiselerle girildiğini belirten Timur Bayındır, bu yılın küresel düzeyde pek de kolay geçmeyeceğini ifade etti.  Bayındır, "Fransa’da yaşanan terör saldırıları, ülkemizin en önemli ikinci pazarı olan Rusya'da rublede yüzde 100’e yakın devolasyon yaşanması, dünya ekonomisinde ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak politika faizini artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, başta ülkemizin de bulunduğu bölge olmak üzere jeopolitik gelişmeler başlıca gündem maddeleri olmaya devam edecek gibi görünüyor." dedi.

EURO'DAKİ DÜŞÜŞ TURİZMCİLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

Sektörü sıkıntıya sokacak bir diğer gelişmenin ise Euro'da yaşandığını açıklayan Timur Bayındır, son dönemde söz konusu para biriminde yaşanan değer kaybının sektörü endişelendirdiğini belirtti. Bayındır, "Yıllar önce Avrupalı misafirlerimiz için fiyatlarımızı onlara göre Euro'ya çevirmiştik. Şimdi, her şeyin fiyatı yükselirken, Euro’daki bu gerileme dikkate alındığında gelirlerimiz de epeyce düşecek gibi görünüyor. Alabileceğimiz tedbir ve önlemleri kısa süre içerisinde sizlerle yapacağımız bir kapalı toplantıda görüşeceğiz. Euro’nun, dolarla eşitlenmesi (1€=1$) olasılığı bizleri oldukça ürkütüyor. Bu durumda önceden yapılan planlamalar gereği bazı işletmelerin vergi, harç, maaş gibi ödemelerde oldukça zorlanabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle revize planlamalarınızda bu konuyu göz ardı etmeyiniz." uyarısında bulundu.



SEJUR TURİZMİ YAPANLAR, BENELÜKS ÜLKELERİNE DAHA FAZLA YOĞUNLAŞACAK

Sektör olarak tanıtım faaliyetlerine devam ettiklerini hatırlatan TUROB Başkanı, Utrecht Turizm Fuarı'nda, Rusya pazarında yaşanan sıkıntı nedeniyle sejur bölgelerindeki turizmcilerin Hollanda ve Benelüks bölgelerinde daha fazla yoğunlaştığını gözlemlediklerini ifade ederek, "Alışkanlıkları ve sosyal yaşamları gereği turizm açısından önemli bir kaynak pazar olan bu ülkeler, istikrar yolunda sektörümüz için oldukça değerlidir. Bu hafta İspanya’da gerçekleştirilecek FITUR ile akabinde Milano BIT, Berlin ITB ve MITT Moskova Turizm Fuarlarına etkin katılım ile bu fuarlardaki gözlemlerimizi de sizlere aktaracağız."  dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden birtakım istek ve beklentileri olduğunu açıklayan Bayındır, şu sıralamayı yaptı:

- Taksim meydan düzenlemesi çağdaş ülkelerdeki örnekler göz önüne alınarak bir an önce tamamlanmalıdır.

- İstanbul’da sayıları her geçen gün artan, kayıt dışı faaliyet gösteren konutların etkin olarak denetimleri yönünde Belediyenin ilgili birimleri nezdinde denetimleri sağlanmalıdır. Söz konusu konutların Belediye’nin su, çevre temizlik ve ruhsat gelirlerinde de önemli oranda gelir kaybına yol açtığını özellikle belirtmek gerekir.

- Havataş hareket noktasının Talimhane Bölgesinde Abdülhak Hamit Caddesindeki kargaşa dikkate alınarak bu noktadan kaldırılması gerekir.

- İstanbul’da konaklama tesisi yatırımlarının planlamasında sektörümüzün de görüşüne yer verilmelidir. Zira son yıllarda İstanbul'daki otel arzı ve talebindeki makasın, sektörümüz aleyhine açılmaya davam ettiğini görüyoruz.

Yemekte ayrıca, TUROB'a yeni üye olan, Üç tanesi Malatya, Kayseri ve Şanlıurfa'dan, 8 otel işletmesine plaketleri verildi.



Bu Haber 26.01.2015 - 15:35:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.