Başaran Ulusoy: TÜRSAB'a şileple geldim, kayıkla gideceğim

Başaran Ulusoy: TÜRSAB'a şileple geldim, kayıkla gideceğim
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy sektör gündemini meşgul eden son gelişmeleri TurizmGüncel'e değerlendirdi. Şahsına yapılan eleştirilere de cevap veren Ulusoy "Bu kurumu beğenmiyorlarsa, beni beğenmiyorlarsa devirirler biter, gider. Bu kadar basit" dedi.


Eda Özsoy - TurizmGüncel


Başaran Ulusoy ile yaptığımız röportajı sizlere aktarıyoruz:
 
Başaran Bey, şu anda en güncel konu Baracuda’nın sahibi Cem Polatoğlu’nun kürtaj turizmiyle ilgili açıklamalarının ardından yaşanan olaylar. TÜRSAB Başkanı olarak Cem Polatoğlu ve şirketin durumuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
 
"Baracuda ile ilgili olay benim için kapanmıştır. Arkadaşamımızın yaptığı yanlıştır. Aday olacakmış da ben onun önünü kesiyormuşum. Bir kere ben bu dönem aday değilim. Bu bir rüya onun için. Evet, biz turizm yapıyoruz, hayal ürünü satıyoruz ama bu kadar da hayal görmek yanlış."
 
'ÇOK SESLİLİĞE KARŞI DEĞİLİZ AMA BİR SINIR VARDIR'
 
"Ben çok sesliliğe karşı değilim ama bunun da bir sınırı var. Bu kadar da aykırı olunmaz. Kanunumuzun 30'uncu maddesi mesleğimize yakışmayan, geleneksel ahlaki durumlarda hareket edenleri disipline sevk eder. Böyle bir turizm anlayışı olmaz. Bu konuda soruşturma yetkisi verildi ve konu kapandı."
 
'YOL KESMİYORUZ, GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ'
 
"Hangi birlik acentesinin üyesine ceza kesmek ister? Biz burada yol kesmiyoruz ki, görevimizi yapıyoruz. Görevimizi yapmasaydık, herkes 'Başkan uyuyor musun' diyecekti? Ben daha gerekli işlemlere başlamadan tepkiler gelmeye başladı. Beyinde bir reform yaparsan bunun adına devrim derler ama sistemde bir reform yapmaya kalkarsan bunun adına anarşi derler. Bu sektör tanıştıran, barıştıran sektördür. Biz barışı sağlayacak olan sektörlerin başında geliyoruz. Bu konu benim için kapanmıştır. Arkadaşımız kanuni hakkını kullanır, ben gider ifademi veririm. Ona da saygı duyarım."
 
'BİR YANLIŞA BAŞKA BİR YANLIŞLA CEVAP VERİLMEZ'
 
Cem Polatoğlu olayın ardından yaptığı yazılı açıklamada kürtaj turizminden çok bayi turizmi adı altında seks turizmi yapıldığını anımsattı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
"O benim meselem değil. Ayıp şeyler bunlar. Bir yanlışa başka bir yanlışla misal verilmez. Böyle birşey olur mu? Burası Türkiye; kanunlarımız var,  adetlerimiz var, çocuklarımız var, kızlarımız var. Her şey deşifre olur mu? Bir cenin resmi ortaya koyarak reklam verilmez."

 
Peki, tur operatörlüğü yasası ne durumda? Sektördeki büyük tur operatörleri bile kendilerine doğru düzgün bilgi verilmediğini iddia ediyor.
 
"Bütün çalışmalarda herkesin fikri alındı. En son bakanlığın da görüşünü alıp, sonra tekrar herkesi bir araya getireceğiz. Kimsenin burnu kanamadan, mesleğimizin itibarini koruyacak şekilde düzeltmeleri yapacağız. Herkes rahatlayacak."
 
Yasa ne zaman çıkacak?
 
"Ekim ayında. TBMM çalışmaya başladığı zaman. Biz şu anda taslağımızı gönderdik, Hükümetin görüşü geldikten sonra üyelerimize yeniden "Siz ne istiyorsunuz?" diye soracağız. Bu konuda herkesi dinledik."

'KOLTUĞUMA OTURACAK ARKADAŞ, FEDAKAR OLMALI'
 
Bir daha başkan olmayacağınızı her konuşmanızda vurguluyorsunuz. Sizden sonra gelecek olan kişi sizce nasıl biri olmalı? Sizin bir adayınız var mı?
 
"Göreve geldiğimde TÜRSAB’ın 1 milyon doları vardı. Şimdi ise binaları ve teşkilatları olan, Arkeoloji Müzesi’ni bile onaran bir TÜRSAB var. Kuşadası’nı yönlendiren, geliştiren bir TÜRSAB var. Seyahat acentelerine 60 ülkeyi gezdiren bir TÜRSAB var. Mal varlığını 80 trilyona getiren bir TÜRSAB var. Buraya gelecek olan arkadaşın benim gibi fedakarlık yapması gerekir. Ben 14 yıldır ailemle ilgilenemiyorum. İşimi unuttum . Bugünkü piyasaya da ayak uyduramam, çünkü emekliliğim gelmiş.
 
'KİMSENİN İSMİNİ VERMEM'
 
"Ben buraya şileple girdim, kayıkla çıkıyorum. İşime bakamadım çünkü. Benden sonra gelecek olan, yetiştirdiğimiz arkadaşlarımız var. Komitelerden gelen arkadaşlarımız var. Geleceğe dair TÜRSAB’da bir sıkıntı çekmiyorum. Başkanlık içinse kimsenin ismini vermem."

'YENİ BAŞKANIN HALİ VAKTİ İYİ OLMALI'
 
Peki yeni başkan nasıl bir vizyona sahip olmalı ?
 
"Bir kere bu işe mesai verecek, hali vakti iyi olacak. Kimsenin işine sarkmayacak, kimsenin işine sarmayacak. Bir kişi diyebilir mi bana, ‘Başaran Ulusoy sen bu işi aldın veya mani oldun’ diye. Bir kişi bile bunu diyemez. Ben hiç iş yapmadım."
 
'BENİ TENKİT ETMEKLE BİR YERE VARAMAZLAR'
 
"Çocuklarım bile benden şikayetçi çünkü onların önünü kesiyorum. Artık dikkat etmekten yoruldum. Çünkü TÜRSAB büyüdükçe buraya ulaşamayacak olanlar, muhalif olmaya çalışıyorlar. Yanlıştır. Benim yaptıklarımı tenkit etmesinler. Daha iyisini yapacağız desinler. Beni tehdit etmekle bir yere varamazsın ki? Sen kendi projeni ortaya koy. Benim her yaptığımı tenkit edersin, okulumu tenkit edersin. 100’e yakın talebe okutuyoruz. Şehit - gazi ailelerini gezdiriyoruz. Herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Daha ne yapalım?"
 
'GİTTİKTEN SONRA ULUSOY HAKLIYMIŞ DİYECEKLER'

"Bu benim son dönemim. Toplamda 18 yıldır bu görevdeyim. 40 yılın 18 yılı benden geçiyor. Beni tenkit ediyorlar; şunu yaptın diyorlar. Ben gittikten sonra diyecekler ki ‘Başaran Ulusoy haklıymış’. Beni kendi kişisel egolarını tatmin etmek için yaralamak mesele değil ki?"
 
'TURİNG’DE İŞİMİ YAPTIM, ARKADAŞIMA GÖREVİMİ BIRAKTIM'
 
"Burada beni TURİNG ile tehdit ediyorsun. TURİNG ticari bir faaliyeti olan bir kurum. Görevimi bir yıl yaptım. Orada yetiştirdiğim inandığım bir arkadaşımı görev yerine bıraktım. Bülent Bey, benim yetiştirdiğim bir arkadaş. O da orayı yürütmeye çalışıyor."
 
'DIŞARDAN BAKAN BENİ MULTİ MİLYONER SANIR'
 
Başkanlığı bıraktan sonra otelcilik yapmak istediğinizi söylediniz? Neler yapacaksınız?
 
"Beyoğlu’nda asgari 100 yataklı bir yer yapacağım. Müzetavi bir yer olacak. Çünkü herkesin sandığı gibi çok çok zengin birisi değilim. Bize dışardan bakan multi-milyoner sanır ama öyle bir imkanımız yok."

 
 
'TURİZM MECLİSİ BAŞKANLIĞI FALAN İSTEMİYORUM'
 
Türkiye Turizm Meclisi kuruldu. Siz de öncülerinden birisiniz. 'Başaran Bey, aslında Turizm Meclisi’nin başına geçmek için TÜRSAB’dan ayrılıyor' deniliyor. Bu yorumlara cevabınız nedir?
 
"Hayır, kesinlikle öyle bir şey yok. Bu meclisin kurulması için ben önayak oldum. Arkadaşlarımı ikna ettim, başkanlık beklemediğimi de ısrarla vurguladım. Benim buradaki başkanlığım bana yetiyor. Ben kaçmak istiyorum. Buradan ayrıldıktan sonra tamamen emekliyim. Ben torunumu göremiyorum. Yüzüm eskidi. Ben binayı bitiriyorum. Şubat ayında genel merkez binasına taşınacağız. Mükemmel bir yer yapacağız. 1999 yılında ne kadar söz verdiysem hepsini yaptım. Benim itibar edilen, saygı duyulan bir isim olarak anılmaktan başka bir isteğim yok. Önümüzdeki günlerde Turizm Meclisi'nde 6 aylık bir çalışmanın neticesini sunacağız sayın bakana. 2023 yılının persfektifini ortaya koyacağız. Ne zaman nerede ne yapmamız gerektiğini konuşacağız."
 
'BEN UYDULARLA YARIŞAMAM Kİ!'
 
Son günlerde online kaçak acenteler mantar gibi çoğalmaya başladı. Önleri de bir türlü kesilemiyor. Bu sorun nasıl çözülecek?
 
"Onlar başımızın belası. Önceden insanlar yoruluyordu, alın teriyle konuşuyordu. Şimdi bir akıl teri çıkmış; bilgisayar. ABD bile bununla uğraşmaya çalışıyor. Ben uydulurla yarışamam ki! Olayı disipline etmeye çalışıyorum. Vatandaşımıza diyorum ki; tatil satın almadan önce TÜRSAB’a sorun. Sorun: Şikayeti var mı, sigortası var mı?"
 
Kuşadası Kongre Merkezi inşaatı ne zaman bitecek?
 
"25 Ekim ile 10 Kasım tarihleri arasında KOMER’i açacağız. Burada GöçTur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Naile Göçen Hanım tarafından yeni bir otel yapılacak. Bakan Bey, otel inşaatı için 5 kat yerine 3 kat izin verdi. Naile Hanım da buna uyuyor. KOMER’in sona erdiğinde Kuşadası’na ve bölge turizmine büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
 
'BEĞENMİYORLARSA DEVİRİRLER BİTER GİDER' 
 
Son olarak turizm sektörüne vermek istediğiniz mesajlar nedir?
 
"Biz turizmcilerin kaşıyan değil, okşayan sektör olmamız lazım."
 
Okşayan derken neyi kastediyorsunuz?
 
"Yani herkesi birleştiren, bir araya getiren bir sektör. Biz milleti birleştiriyoruz. İnananı inanmayayanı, hepsini aynı turda bir araya getiriyoruz. Bazı arkadaşlar dikkat ediyorum ‘biz’ diye konuşuyor. Biz olarak konuşacak olan TÜRSAB’dır. Bu kurumu beğenmiyorlarsa, beni beğenmiyorlarsa devirirler biter, gider.  Bu kadar basit."
 


Bu Haber 06.08.2012 - 12:23:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • sibel eronç 10.08.2012 - 03:43

    Bir Başkan adayının halinin vakt,nin yerinde olması ne demek bunun ölçüsü nedir Başkana katılmam zira bu çelişkili bir durum ... 1.Çoğu acenta sahibinin artık öyle halii vakti yerinde değil sanılanlar intihar dahi edebiliyor. 2.Hali vakti yerinde güya olup da iki kelimeyi bir araya getiremenyenleri ne yapacağız bunlar hiç işe yaramaz. 3.Başkanın şimdi ye kadar yanında olanların çoğunun hali vakti pek de yerinde değil gibi...Pek öyle ciddi paraya ihtiyacı olmayan yok. 4.Diyelim adamın hali vakti yerinde ama adamda hırs varsa yine fazla mama ister kardeşim doymaz ki ticaret yapanlar hep bana daha çok der . 5.Gelen adamın alnında mı yazıyor ben işine sarkmaycam tavrı SARKAR SARKAR. 6.hER İŞİN ZORLUĞU VARDIR hereks fedakarlık yapıyor ben 2 yıldır annemin hastalığından işime bakamıyorum Ulusoy dua etsin başında öyle işler yok neymiş torununu göremiyormuş Başkan olma kardeşim otur evinde bol bol 24 saat oyun oyna.Allah Allah kim sana Başkan ol diye ısrar ediyor haaaa onlar cici coçuklar var da onlar başka şey geçelim onları... Sayın Ulusoy öğrenmenin yaşı yoktur ben sizden 15 yaş küçüğüm ama söyleyeyim siz Başkan olarak çok güzel bir hayat yaşadınız itibar gördünüz merak etmeyin bu size marka olma avantajı daha sonra sülalenize fayda getirir üzülmeyin.Keşke bizler de sizin yerinizde olsaydık el bebe tutulmak istediğiniz gibi Türsabı yönetmek bunlar güzel şeyler keşke her zorluk sizinki gibi olsa millet ne zorluklar yaşıyor acentalar bakın paraları pulları yok kara kara düşünüyorlar. Hayatta her insanın fedakarlık yaptığı bir konu vardır dayanacak gücü kalmayanlar var ölüm acısını tadanlar neler nbeler siz fazlası ile şanslısınız kimse sizi zorla bAŞKAN YAPMADI BU LAF ÇOK ABES.tABİİ Kİ İŞİNZİİ YAPACAKSINIZ HER İŞ FEDAKARLIKTIR. Ayrıca kimde para yok kimde par onu da bilemezsiniz belli olmaz.Bir de Başkan nasıl olur da örneğin bir incomingçinin işine sarkar haaa sarıyorsa sarkıyorsa demek ki Başkanlığın bir avantajı mı var bak onu bilmiyordum hani işe nasıl mani olunur belge varken kim kime ne yapar ki bunu pek anlamadım da soruyorum.Size bol bol ailenizle gezeceğiniz torunlarınızla pynayacağınız cici vakitler diliyorum.

  • Mustafa Yalçın KIZILKOR 09.08.2012 - 12:43

    Sayın Başkan Ben Bir BAMTUR mağduruyum ve okumam yazmam olduğu için SEYEHAT ACENTALARI YÖNETMELİĞİ diye bir yönetmeliğin sizin de bildiğiniz 55. maddesinden bahsetmek istiyorum. Faaliyet denetimleri MADDE 55 – (1) Seyahat acentasının işyeri niteliklerinin korunup korunmadığı faaliyetlerinin ilgili mevzuat ile meslek ilkelerine uygun olup olmadığı Bakanlık ve TÜRSAB yetkililerince denetlenebilir. Acaba siz hiç facebook taki BAMTUR Mağdurları sitelerine girdinizmi www.sikayetimvar.com. sitesine girdiğinizmi girmediyseniz sizin turizm mağdurlarından haberiniz olmadığı gibi TÜRSAB olarak görevinizden de ve Devletin çıkardığı mevzuatlardan da haberiniz yoktur.Lütfen siz ve ekibiniz artık biraz biz mağdurlarla ilgilenin. Bu mağduriyetler hala devam etmektedir. İster birdaha başkan olun isterseniz ekibinizden bir başkası sonuç bizleri memnun etmeyecektir.Saygılar.

  • Tur Organizatörü 07.08.2012 - 05:15

    Başkanım lütfen bizi bırakmayın. Gitmeyin.

  • fikret kızılok 07.08.2012 - 04:01

    Başaran hep başkan, başkan hep Başaran..

  • Erhan CELIK 07.08.2012 - 11:31

    Hadi internetteki kacak seyahat acentaciligini takip mumkun degil diyelim. Her hafta Istanbula BG ve GR plakali acenta belgesiz yuzlerce arac geliyor, yoldan gecen adama sorsan gosterir. Acenta bilet indirimleri de ortadan kalkiyor yavas yavas, daha bu yil indirim oraninda 25 kayip var. Acenta komisyonlari da havayollari ve otelciler tarafindan kaldiriliyor, Sultanahmet acentalar dahil taksiciler haric arac trafigine kapatiliyor daha nicesi. TURSABin Yurdisinda da boyle demek yerine ulke turizminin gecmisinde ve geleceginde onemli paya sahip olan uyelerini daha aktif korumasi, kollamasi gerekiyor. Sonucu ve amaci belli olmayan ulke ziyaretleri yerine, pazar arastirmalari, yurticiyurtdisi lobicilik, fuarlar, raporlar, sektorel ve sektorler arasi isbirligi ve planlama alaninda daha gercekci ve uretken olmaliyiz. Siyasi kararlari etkileyebilmeli, politik baskilara da kisisel degil orgutlu tepki verebilmeliyiz. Kurtaj turizmi hos degil ama yapiyor diye bir acentanin belgesini uyari vs. olmadan aninda iptal etmek de bence dogru degil. Fakat sunu da kabul etmek gerekir ki Baskan begenmiyorlarsa secmesinler demekte hakli. Saygilarimla,

  • Git GARI 07.08.2012 - 10:43

    gecen seferde gidecem dedin gitmedin. Bu sefer git gari genclere yol ac

  • Selahattin DaL 07.08.2012 - 10:41

    Malesef cok sevdigim Arkadasim Cem Polatoglunun cok talihsiz aciklamalari var. Bayi Turlarina,incentive turlarina kibris ve diger is adami turlarina. Garip isimler ve yakistirmalar yapmasi sanki bindigi dali kesiyormuscasina, bizleri (keniside dahil) asagiliyormuscasina sektorumuze zarar verebilecek dik ve sert,garip ve de son derece gereksiz (phi phi gordum vs) baslikli aciklamalari var. Bunu sahsen kenisinede zaman zaman soyledim. Ama basligi bile kotu olan ve cok tartisilan hassas bir konuyuda Turizm adi altinda ilan etmesi hos olmadi. Isin tuhafi elestirdigi kotu gosterdigi turizm sekilerini keniside yapiyor. Acaba tek istedigi sok basliklarla Gazete koselerinde cok konusulan Hincal Uluc misali bir sivri kalemmi olmak. Olmuyor sevgili Cem Turizmci nezaketini asmamak gerekir. Camia icin hos olmayan bu basliklardan vaz gecmeni tavsiye ederim.. sevgiler

  • FATMA KABAKCI 06.08.2012 - 10:42

    SN.Başkan Başaran Ulusoyun almış olduğu kararlardan dolayı karşısında eğilmemek ve saygı duymamak mümkün değildir. Kürtaj turizmi diye bir kavram bu ülkeninin milli değerlerine son derece aykırıdır. Bunun üzerinden turizm yapmaya kalkışmak son derece talihsiz bir uygulamadır. Başkanımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Saygılarımla

  • Fatma Kabakcı 06.08.2012 - 09:24

    Sayın Başkanımız Başaran Ulusoya geçen yıllarda ve günümüzde bu ülkenin turizminin standartlara kavuşmasına sağladığı hizmetlerden dolayı önünde saygıyla eğiliyorum. Daha uzun yıllar kenisini bu kurumun başında görmek isterim. Saygılarıma FATMA KABAKCI

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.