Bakanlıktan Göcek açıklaması: Peşkeş çekilmesi, doğal yapıya zarar vermesi...

Bakanlıktan Göcek açıklaması: Peşkeş çekilmesi, doğal yapıya zarar vermesi...
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ihaleye çıkarılan Göcek Koyları'nda sıkı denetim uygulanacağı ve tahribata izin verilmeyeceği belirtildi. Göcek Koyları'nın birilerine peşkeş çekilmesinin söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, amacın 'vatandaşın daha iyi hizmet alması' olduğu ifade edildi. Ancak bu tip konuları uzun süredir takip eden ve pek çok koyun yok edilmesine şahit olanlar öyle söylemiyor.


TurizmGüncel

"Bazı basın yayın organları tarafından yapılan haberlerde, Göcek Koylarının yapılacak ihale ile imara açılacağı, birilerine peşkeş çekileceği, doğal ve tarihi yapıya zarar verileceği gibi ifadelere yer verilmiştir." denilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklamasında, mesire yerlerinin kiraya verilmesindeki ana nedenin vatandaşın daha kaliteli hizmet almasını sağlamak olduğu iddia edildi. Aynı açıklamada, mesire yerlerinin 3-10 ve 29 yıllığına kiraya verileceği de ifade edildi.

Mesire yerlerinde plan dışı yapı yapmanın mümkün olmadığı belirtilen Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklamasında, "Bu Bölgeler I. Derece Doğal Sit, Göcek- Fethiye Özel Çevre Koruma sahası ve Aynı zamanda 3621 Sayılı Kıyı Kenar kanuna tabi olması nedeni ile mevcut tesisler tadilat yapılarak kullanıma sunulacak yeni yapılması gereken tesisler ise yapılmadan önce ilgili kurumlardan onay alındıktan sonra yapılacaktır. Bu nedenle koylarda kesinlikle tahribat olmayacaktır. Aksi takdirde sözleşmeler derhal iptal edilmektedir." ifadesine yer verildi.

Bakanlığın sıkı bir denetim uyguladığı belirtilen açıklamanın devamında ise şöyle denildi:

"Bütün mesire yerleri her ay şeflik bazında,  6 ayda bir de Bölge Müdürlüklerimiz tarafından oluşturulan 5 kişilik komisyonlar marifetiyle çok iyi bir şekilde denetlenmektedir. Bunun sonucunda 2015 yılında vatandaşlarımıza iyi hizmet vermeyen 138 adet mesire yeri kapatılmıştır. Gerek Mesire Yerleri Yönetmeliğinde gerekse 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliğinde, her mesire yeri tipinde nelerin yapılacağı çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Mesire yerleri, işletmecinin elinde olduğu sürece tip değişikliğinin yapılmayacağı yönetmelikte çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Şikâyete konu olan koylar mesire yeri olmadığı halde mesire yeri şeklinde işletilmekteydi. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından bu koylar, tesis açısından kapsamı en dar olan C Tipi Mesire yerlerine dönüştürüldü. C tipi mesire yerlerinde otellerin kurulması mevcut mevzuatlarımıza göre mümkün değildir.

Mesire yerlerinde yapılacak diğer tesislerin büyüklükleri de 6831 sayılı Orman Kanununun Ek 14. maddesi, Mesire Yerleri Yönetmeliği ve 300 Sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliğinde çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Mevzuat dahilinde oluşturulan onaylı planlara aykırı hareket edilmesi durumunda sözleşmeler derhal iptal edilecektir.

2013 yılında çıkan Mesire Yerleri Yönetmeliğinden sonra vatandaşlarımızdan gelen şikâyetlerin büyük oranda azalması yapılan iş ve işlemlerin doğru olduğunun göstergesi olup, Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler sonucu hem Devletimizin zarar görmesi önlenmiş, hem de vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunularak mesire yerlerinin mevzuatlara uygun olarak işletilmesi sağlanmıştır.

Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler neticesinde söz konusu yerler mevcut yapı ve tesisleri standartlara uygun hale getirmek ve verilecek hizmetin kalitesini yükseltmek gayesiyle şeffaf ihale yoluyla kiraya verilecektir.

Muğla 2. İdare Mahkemesince,  Dalaman Orman İşletme Müdürlüğünce ihale edilen 4 adet Mesire yeri, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığının talebi üzerine, 2015/371 Esas Nolu kararı ile idaremizden savunma ve ara kararına cevap verme süreleri geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

İdaremizin itirazı üzerine Yürütmenin durdurulması kararının iptal edilmesi sonucu ve ihaleyi alan şahıslar sözleşmeyi imzalamaması nedeniyle teminatları irat kaydedilerek söz konusu mesire yerleri tekrar ihaleye çıkarılmıştır.

Bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir."

İŞTE İHALE KOŞULLARI

Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Göcek’in eşsiz güzellikteki koyları Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala’nın 10 yıllığına kiraya verilmesi için ihaleye çıktığını duyurdu.

Orman Genel Müdürlüğü Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nden yapılan ihale duyurusuna göre ihale 16-17 Eylül tarihinde yapılacak. İlanda 1,18 hektarlık ormanlık alanda Küçük Sarsala C tipi mesire yeri, 1,14 hektarlık ormanlık alanda Göbün C tipi mesire yeri, 1,04 hektarlık ormanlık alanda Akbük C tipi mesire yeri ve 1,93 hektarlık ormanlık alanda Taşyaka C tipi mesire yerinin işletme hakkının kiraya verilmesi işi kapalı teklif açık arttırma usulüyle ihale edileceği belirtildi. İstekliler tekliflerini, “tahmin edilen ilk yıl işletme hakkı kira bedeli” üzerinden arttırmayla verecek.

Kiralanacak koylardan Akbük için muhammen bedel 250 bin lira, Taşyaka için 200 bin lira, Göbün için 250 bin lira ve Küçük Sarsala için de 150 bin lira olarak belirlendi. İstekliler Akbük için 62 bin 500 lira, Taşyaka için 50 bin lira, Göbün için 62 bin 500 lira ve Küçük Sarsala için de 57 bin 500 lira geçici teminat verecek. Dört koy 10 yıllığına kiraya çıkarılacak. Koyların kiralanması daha önce de gündeme gelmiş ancak Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri üzerine Muğla 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Davalık olan ilk ihalede koyların 29 yıllığına kiralanacağı belirtilmişti. Bakanlık söz konusu koyları, 9 Nisan 2014 tarihinde C tipi mesire yeri olarak tescillemişti.

İHALE TEPKİ TOPLADI

Öte yandan, ihale çevrecilerden ve konunun uzmanlarından oldukça fazla tepki topladı.

TEMA Vakfı Muğla Temsilcisi Sergender Sezer, Hürriyet'e yaptığı açıklamada Göcek koylarıyla ilgili mahkeme kararına rağmen hukuksuzluğun devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Şartnameyi değiştirmiş olabilirler. Koylarla ilgili bu ısrarlarını anlamıyorum. Muğla’daki bütün koyları vatandaşlara kapattılar. Şezlong fiyatları bile 10 TL’den başlıyor. Mücadele ediyoruz, dava açıyoruz. Kapıdan kovuyoruz ama bacadan giriyorlar. Bu ihale ile arka kapıdan dolanıyorlar. İhale süreciyle ilgili dava açacağız. Muğla’da dağ taş her yerde talan var. Muğla’da şezlong, şemsiye ve tuvalet paranız yoksa hiçbir sahili kullanamıyorsunuz.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada yeni ihale süreciyle ilgili hukuki girişimleri sürdüreceklerinin altını çizerek, “Yetki ve sorumluluğu kamu adına ilgili mevzuatla bize verilmiş olan, korunması gereken tüm koylarımız ve ormanlarımız üzerinde yapılmak istenen bu işlemler için bugüne dek tüm hukuki girişimlerde bulunulmuş ve bulunulmaya devam edilecektir” diye belirtti.

Çevrecilerin avukatı Berna Ulutaş ise, Büyükşehir Belediyesi’nin itirazıyla yürütmeyi durdurma kararı çıktıktan sonra hiçbir ilerleme olmadığını vurguladı. Ulutaş, “Adeta bir sessizlik hakim. Şu anda bir ilerleme yok. İdare yeni bir kararla yeni bir idari işlem kuruyor. Buna da itirazlar olacaktır” dedi.

'YEREL YÖNETİMLER ARACILIĞIYLA HALKA VERİLMELİ'

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz da daha önceki durdurma kararına rağmen yeniden ihaleye çıkıldığını belirterek şunları söyledi:

“Belediye olarak bu işin neresinde olacağımızı bilmiyoruz. İşletmeler itiraz etse çözüm olmayacak diye düşünüyor olabilirler. Bu işin bu şekliyle gidiyor olması doğru bir süreç değil. Biz daha önceden de belirttiğimiz gibi yerel yönetimler aracılığı ile halka verilmesini uygun buluyoruz. Bu ihaleyle farklı amaçlarda da kullanılabilir bu koylar. Maalesef yine bir sıkıntıyla karşı karşıyayız.”

BAŞKAN GÜRÜN’DEN İHALEYE TEPKİ

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün de, dünyaca ünlü Göcek’in eşsiz güzellikteki koyları Akbük, Taşyaka, Göbün ve Küçük Sarsala’nın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın mesire yeri olarak 10 yıllığına kiralamak üzere yeniden ihaleye çıkarmasına tepki gösterdi. Gürün, daha önce açtıkları davalar nedeniyle Muğla 1 ve 2’nci İdare Mahkemesi’nin ihaleyle ilgili verdikleri yürütmeyi durdurma kararının ise kaldırıldığını söyledi.


Bu Haber 01.09.2015 - 09:44:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.