Bakanlık Rusya'da ne kadar kayıp bekliyor, Avrupa'da neler yapıyor?

Bakanlık Rusya'da ne kadar kayıp bekliyor, Avrupa'da neler yapıyor?
Turizmcilerin kötü geçtiğini belirttikleri 2015 sezonunu, Rusya ve Avrupa pazarlarının durumunu ve Avrupa'da zedelenen Türkiye imajının iyileştirilmesi için yapılan çalışmaları Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal ile konuştuk. Bakanlığın önümüzdeki süreçte ne tip adımlar atacağının bu yıl sonunda değerlendirileceğini belirten Önal, Türkiye imajının iyileştirilmesi için Avrupa'da çalışmalar yürütüldüğünü de kaydetti. Önal ayrıca, Rusya'daki kaybı yüzde 10-20 bandında tutmayı umduklarını da ifade etti.


Savaş Daş - TurizmGüncel

2014'ün yaz ayları ile beraber Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim ve batının uyguladığı yaptırımlarla beraber Rusya'nın ekonomik krize girdiğini hatırlatan İrfan Önal, bakanlığın krizi 2014'ün yaz aylarında görerek çalışmalara başladığını söyledi. Önal, "Bu çerçevede, başta Rusya olmak üzere, Almanya, İngiltere, tüm İskandinavya ülkeleri ve hatta Çin ve Japonya'dan Türkiye'ye turist getiren tur operatörleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Yaptığımız görüşmelerin birinci amacı, tur operatörleri Türkiye programlarını yaparken olumsuz bir duruma müdahale etmek, ikinci amacı ise birlikte reklam ve sektörel çalışmaları planlamaktı." dedi.

BAKANLIĞIN ALDIĞI TEDBİRLER

Tanıtma Genel Müdürlüğü olarak kaynak pazarları defalarca ziyaret ettiklerini ifade eden İrfan Önal, "Sonbaharla başlayıp kış boyunca devam eden fuarlarda da Türkiye'nin yaşayacağı sıkıntıları bize tur operatörleri aktarmıştı. Biz de özel sektörle bir araya gelerek Türkiye turizm endüstrisinin bu olumsuzluklardan en az etkilenmesini sağlayacak programlama yaptık. Sonrasında ise Rusya'daki turizm muhataplarımızla görüşmeler gerçekleştirdik ve şubat ayında da BDT ülkelerinden gelecek uçaklara yakıt desteğini ilan ettik. Tur operatörlerine hazine garantili likidite yardımı, reklam ve yakıt desteği devletin aldığı tedbirlerdir." diye konuştu.

RUSYA'DAKİ KAYBI YÜZDE 10-20 BADINDA TUTMAYI HEDEFLİYORUZ

İlk 5 aylık istatistiklere göre Rusya'da yüzde 28'lik bir azalma olduğunu belirten İrfan Önal, ancak ülkede devam eden ekonomik belirsizlikten dolayı yurt dışına çıkışlarda yüzde 41'lik bir daralma olduğuna dikkat çekti. Önal, "Bizim bunu yüzde 28'de tutabiliyor olmamız uyguladığımız teşvik ve çalışmaların sonucu. Yıl sonu itibariyle bu kaybı yüzde 10 – 20 bandında tutmayı hedefliyoruz. Böylece başta Antalya olmak üzere, Türk turizm endüstrisinin Rusya kaynaklı kayıplarını en aza indirmeyi umuyoruz. Rusya'daki ekonomik durumun da düzelmesi ile beraber, 2015 yılında yapacağımız çalışmalarla bu ülkede eski durumumuza gelmeyi hedefliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

RUSYA'DAKİ KRİZİN 2016'YA TAŞINMASINI İSTEMİYORUZ

Peki Rusya'daki kriz 2016 yılına sarkabilir mi? İrfan Önal bu konuda şunları söylüyor:

"Rus resmi makamları, ülkede yaşanan krizin 2 yıl süreceğini açıkladı. Bizim öngörümüz de bu yöndeydi. Rusya'daki kriz ocak-şubat aylarında daha ağırdı. Enflasyon ve rubledeki istikrarsızlık nedeniyle tur operatörleri paket tur dahi oluşturamıyordu. Dahası her yıl artış gösteren erken rezervasyonları bu yıl tur operatörleri yakalayamadı. Biz hem özel sektör, hem de bakanlık olarak bu krizi 2016'ya taşımak istemiyoruz. Bunun için de, teşvik mekanizmaları ve tur operatörlerinin desteklenlenmesinin yanında Rusya'daki temaslarımız da devam edecek."

TEŞVİKLERİN GENİŞLEMESİ ŞU ANDA SÖZ KONUSU DEĞİL AMA...

İrfan Önal, turizm sektöründen gelen, “uçaklara verilen yakıt desteği Avrupa'ya da yayılsın, süresi uzatılsın” şeklindeki istekler konusunda ise şunları söylüyor:

"Teşvik mekanizmasını aralık ayında ilk olarak özel sektörle paylaştık. Amacımız ise tur operatörlerinin erken karar alabilmesi ve uçakların burnunu Türkiye'ye çevirmesiydi. Nisan ve mayıs aylarında 1500'ün üzerinde uçuş bu teşviklerden yararlandı. Özel sektörden gelen 'teşviklerin Avrupa'ya yayılması, otelcileri de kapsaması ya da düşük sezonda da devam etmesi' şeklindeki isteklerin gerçekleşmesi şu anda söz konusu değil. Ancak ileride şartlar tekrar değerlendirilebilir. Bu ise hükümetin vereceği bir karar. Yaşanan tecrübenin sonuçları değerlendirilir ve bakanlığımızın öncülüğünde yeni bir karar alınabilir."

AVRUPA'DA YÜRÜTÜLEN İMAJ ÇALIŞMALARI

Türkiye'nin imajı artık Avrupa'da ciddi anlamda bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Özellikle Suriye sınırında yaşanan savaş, cihatçı terörü ve Türkiye'nin adının sürekli bu bağlamlarla anılması... Kültür ve Turizm Bakanlığı buna karşılık neler yapıyor, tanıtım çalışmalarını hangi eksen üzerine kuruyor?

İrfan Önal bu konuda şu noktaların altını çiziyor:

Yukarıda Ukrayna ve Rusya, aşağıda Suriye... Yakın komşularımız hep acı içerisinde. Biz bakanlık olarak son iki yılda reklam çalışmalarımızın üzerine büyük oranda halkla ilişkiler, kültürel ve sanatsal faaliyetleri eklemeye başladık. Daha geçen hafta, Londra'da düzenlenen dünyanın en büyük çiçek ve bahçecilik fuarında bir Türk bahçesi oluşturduk. Bu bahçemiz dünya klasmanında birinci oldu ve BBC bizim bahçemizde yayın yaptı. Dahası, her ülkedeki kültür ve sanat etkinliklerine sanatçılar götürüp ülkemizden bir kültür faaliyetinin kurulmasını sağlayarak orada Türkiye adına bir pozitif hikayeyi anlatmaya çalışıyoruz. Dörtlü finali mayıs ayında Madrid'de yapılan Turkish Airlines Eurolig FinalFour'un ülke sponsoru Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Orada 2 milyar insana çok önemli bir tanıtım yaptık. Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle de çok sayıda faaliyet yaptık, çok sayıda gazeteciyi Türkiye'ye getirdik.

BAKANLIK OLARAK KÜLTÜR VE SANAT FAALİYETLERİNE EKLEMLENDİK

Bakanlık olarak yurt dışında çok önemli kültür ve sanat faaliyetlerine eklemlendik. Ekim ayında Belçika'da AB'nin köklü festivallerinden biri olan Europalia başlayacak. Ekim ayında başlayacak ve dört ay boyunca Belçika, Hollanda, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yapılacak etkinliklere Türkiye de 150 tane kültür ve sanat etkinliği ile dahil olacak. Bu ve bunun gibi faaliyetleri destekliyoruz.


Bu Haber 21.07.2015 - 20:50:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizmci 22.07.2015 - 02:51

    Şubat ayında ilan edilen yakıt desteği ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı ancak Nisan başında çıktığı için Nisana kadar hiçbir operatör bu indirimi paket fiyatlarına yansıtamadı ve Şubattan Nisana toplayacağımız tüm meyveler elimizde çürüdü. Lütfen bir karar al ırken bunun alt yapısını tam olarak hazırlayın ve Adan Zye tüm süreci ilan edip buna sadık kalın.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.