Bakanlık kaçak yapılara uygulanacak ceza oranlarını açıkladı

Bakanlık kaçak yapılara uygulanacak ceza oranlarını açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ruhsatsız ve kaçak yapılara ağır cezalar uygulamaya hazırlanıyor. Bakanlık, İmar Kanunu'nda yapacağı düzenlemeyle, kaçak veya ruhsata aykırı yapıları yıktırmayanlara emlak vergisine esas bina değeri ile belirlenen rayiç değer ortalamasının yüzde 5'i ile 10'u arasında cezai işlem uygulayacak.

 
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, ruhsatsız veya ruhsata aykırı inşa edilen yapıların sahibine, mevzuata aykırılığının tespitinden itibaren 30 gün süre verileceği belirtildi. Bu sürede yapı sahibi ya ruhsat alacak, veya yapı ve bölümleri ruhsata uygun hale getirecek.
 
PEŞİN CEZA
 
Kaçak yapılar ise ya yıkılacak, ya da yapının bölümleri veya mekanlarının ruhsat eklerine uygun kullanımı sağlanacak. 30 gün içinde bunları yapmayan yapı sahiplerine sürenin dolduğu tarihten başlamak üzere mevzuata aykırılığı sürdürdüğü her yıl için valilikçe idari para cezası verilecek. Ceza, binanın mevzuata aykırı yapılan veya kullanılan kısımlarının alanı üzerinden hesaplanacak ve peşin tahsil edilecek. Mevzuata aykırılığın giderilmemesi halinde bu cezalar her yıl için belirlenen yeniden değerleme oranına göre artırılacak.
 
CEZALARDA RAYİÇ DEĞER DİKKATE ALINACAK
 
Kanunda yapılacak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren cezalar, emlak vergisine esas bina değeri ile lisanslı taşınmaz değerleme uzmanları veya kuruluşlarının belirlediği bedel tespiti esasları dikkate alınarak rayiç değer ortalamasının yüzde 5 ile 10 arasında olacağı belirtildi. Kullanma izni alınmamış yapılarda ise bu oran, emlak vergisine esas bina veya arsa değeri ile Bakanlıkça her yıl için belirlenen yapı yaklaşık maliyetine esas birim fiyat üzerinden tespit edilen yapı değerinin toplanmasıyla bulunacağı ifade edildi. (Hürriyet)
 


Bu Haber 30.09.2013 - 09:22:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.